AcasăEconomieExpansiunea finanțelor islamice: o industrie de trilioane de dolari

Expansiunea finanțelor islamice: o industrie de trilioane de dolari

În urmă cu 30 de ani, finanțele islamice erau practic inexistente. Astăzi, vorbim de o industrie de 3,96 trilioane de dolari, cu peste 1.500 de instituții specializate în întreaga lume

Finanțele islamice au atras o atenție considerabilă în ultimele două decenii ca substitut al finanțelor tradiționale și se referă, în esență, la activitățile bancare și financiare care se desfășoară în conformitate cu Sharia sau legea islamică.

Aproximativ 25% din populația globală este musulmană – comunitatea cu cea mai rapidă rată de creștere. Cu o vârstă medie de 23 de ani, majoritatea musulmanilor pot fi considerați „nativi digitali”. Prin urmare, serviciile financiare islamice au o piață potențială uriașă.

În urmă cu 30 de ani, finanțele islamice erau practic inexistente. Astăzi, vorbim de  o industrie de 3,96 trilioane de dolari, cu peste 1.500 de instituții specializate în întreaga lume.

Cei mai mari participanți în peisajul finanțelor islamice sunt băncile islamice, care dețin active în valoare de 2,7 trilioane de dolari, adică 70 % din total, potrivit Modern Diplomacy. O cercetare privind starea economiei islamice globale din 2023 preconizează că, până în 2026, valoarea totală a activelor care respectă legea Sharia va ajunge la 5,95 trilioane de dolari.

În anii 1980, două organizații de pe Coasta de Vest a Statelor Unite au început să ofere mici fonduri de investiții și servicii financiare comunităților musulmane, marcând intrarea oficială a finanțelor islamice în peisajul financiar american. Însă adevăratul boom venit după criza financiară din 2008.

Standard Chartered Bank a lansat produse bancare islamice prin intermediul activității sale Saadiq în peste 70 de țări din Asia, Europa, Orientul Mijlociu și SUA, iar JP Morgan a intrat pe acest segment în 2013.

Organizațiile internaționale cu sediul în SUA, precum Banca Mondială, USAID, FMI și International Finance Corporation joacă un rol esențial în facilitarea finanțării conforme cu Sharia pentru infrastructură și comerț. În țările din Golf, băncile islamice dețin deja o parte considerabilă din piață

Fintech islamic

Sectorul finanțelor islamice va ajunge la 6,67 trilioane  de dolari până în 2027. Rolul fintech în acest sens este crucial.

Fintech-urile implementează o gamă tot mai largă de platforme de plată conforme, portofele electronice, Insurtech și servicii de transfer de fonduri prin intermediul aplicațiilor pentru telefoane mobile. Există peste 150 de fintech-uri islamice în întreaga lume.

Cu toate acestea, utilizarea fintech de către instituțiile financiare islamice este limitată la serviciile bancare islamice, la utilizatorii din țările dezvoltate, în rândul clienților tineri și pentru depozitele de plată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
398 afisari

1 COMENTARIU

  1. Normal, chiar daca dupa legea Sharia, dobanzile si sanctiunile sunt mai domoale si deci si profitul bankar mult mai redus este totusi o metoda de a redistribui dolarul in lume, cat mai departe de casa, sa se evite tzunamiul financiar ce ar lovi bancile USA.
    Acum cand nimeni nu mai cumpara bonuri de trezorerie americana-datoria SUA si dimpotriva toate tarile cauta sa scape de dolari, pana si bancile occidentale accepta plata datoriilor in yoani chinezesti in loc de dolari ca sa-si mai diversifice investitiile financiare, orice redistribuire a dolarului oriunde in lume este singura sansa de a rezista temporar crashului financiar.
    Legea Sharia in slujba capitalismului iudeu, asta da, este culmea!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger