Narațiunea care sprijină o tranziție la energie verde nu are niciun suport științific real, spun cercetătorii. Și asta pentru că utilizarea doar a razelor solare și/sau a vântului exclusiv pentru a alimenta motoare mari, variatoare de viteză, sarcini neliniare, cuptoare cu arc sau pentru a alimenta o civilizație modernă nu este fezabilă în acest moment. Cheltuirea banilor, modificarea sistemelor și speranța la ce este mai bun doar pe baza narațiunii ecologice este o rețetă pentru dezastru, susțin aceștia.
Un articol amplu publicat de inginerul Russ Schussler în clintel.org demontează punct cu punct întreaga narațiune a tranziției la energia verde, bazată pe un optimism fără niciun suport științific concret, care riscă să pună în pericol securitatea alimentării cu energie a omenirii. Narațiunea energiei verzi a început cu calcule simple care au descoperit că energia care ar putea fi derivată din resurse regenerabile, cum ar fi hidro, solar și eolian, egalează sau depășește energia consumată ca energie electrică, susține autorul. Acestă afirmație nu ia în considerare ceea ce implică în a face acea energie disponibilă atunci când este necesar, acolo unde este necesar, cu caracteristicile adecvate necesare. În ce privește narativul legat de faptul că energia regenerabilă este ieftină, ing. Russ Schussler arată că, în timp ce costul marginal de producție pentru eolian și solar este scăzut, se apropie de zero, costul total, inclusiv backup-ul și nevoile de sistem, spune o poveste diferită. Astfel, sunt necesare investiții costisitoare în îmbunătățirea rețelei și generarea de rezervă pentru a permite și susține orice cantitate semnificativă de generare asincronă intermitentă. În plus, proiectele eoliene și solare sunt de obicei în funcțiune pentru perioade mult mai scurte decât cele proiectate. ”Este demonstrat la nivel mondial că nivelurile crescute ale acestor resurse sunt asociate cu costuri mai mari ale energiei electrice pentru consumatori și contribuabili. În timp ce solarul de acasă poate fi subvenționat pentru a părea un cost scăzut, este înșelător pentru imaginea de ansamblu, mai ales pe măsură ce aplicațiile cresc”, semnalează autorul.
Emisii de CO2
Resursele de energie curată nu produc carbon și sunt neutre din punct de vedere ecologic, susține narativul tranziției verzi. În timp, însă, efectele negative legate de funcționarea și eliminarea acestora devin din ce în ce mai evidente. Reciclarea este dificilă până la imposibilă pentru componentele structurale mari, iar construcția, întreținerea și exploatarea acestor resurse produc un impact semnificativ asupra mediului, inclusiv emisii de CO2, avertizează ing. Russ Schussler. Pe de altă parte, resursele asincrone și intermitente sunt mai greu de integrat pe măsură ce nivelul lor crește, iar evoluțiile continue implică necesitatea deplasării energiei pe distanțe din ce în ce mai mari. ”Se spune că problemele de intermitență asociate vântului și solarului pot fi rezolvate prin intermediul bateriilor. Posibil, dar la un cost mare și un plus de complexitate. Această afirmație este extrem de înșelătoare atunci când presupune că intermitența este principala problemă. În comparație cu problemele asociate cu asincronismul și cu capabilitățile de generare pe bază de invertor, intermitența este o problemă mult mai mică”, se precizează în articolul citat.
În așteptarea marelui blackout
Eolienele asincrone, fotovoltaicele și bateriile fără resurse rotative de rezervă nu sunt elemente fezabile de alimentare cu energie pentru sistemele mari de energie, avertizează ing. Russ Schussler, iar hidro, biomasa și geotermalul sunt bune pentru suportul rețelei, dar sunt problematice și/sau nu sunt disponibile în multe zone. ”Pot solarul și eolianul să furnizeze suficientă energie pentru a se autoperpetua având în vedere nevoile pe toată durata vieții? Nu există o producție semnificativă de infrastructură verde cu energie eoliană și solară. Infrastructura eoliană și solară depind astăzi de energia pe bază de combustibili fosili pentru construcția și funcționarea lor. Este aproape sigur că următoarea întrerupere mare a rețelei va fi cauzată în mare parte de probleme asociate cu nivelurile ridicate de pătrundere a vântului și solarului, indiferent dacă aceste resurse sunt disponibile în timpul întreruperii sau nu”, mai atrage atenția autorul.
Ursula a aflat?
Energia verde nu este verde! Solarul si eolianul nu pot furniza energie in banda, ci doar intermitenta, care induce probleme de gestionare in sistemele energetice. Panourile solare atrag mai multa caldura, care ar fi fost respinsa de sol daca ele nu ar fi existat. Eolienele produc efectul de “hum” care inebuneste vietuitoarele marine si nu numai. Trebuie eleminate taxele pe CO2 si certificatele verzi, deoarevw mai mult CO2 inseamna mai multa viata pe Pamant.
Si bănuiesc ca vorbiți din propria experiență!
Si eu am panouri solare pe casa si imi vine sa le arunc la gunoi dupa o investiție de 5000 €,acoperind doar jumătate din consumul meu pe timp de iarna!
Nu mai vorbim ca pe timp de vara consumul este 0 (cu aerul funcționând nonstop ).
Asta e mai bine îmi cumpăram o masina jmechera sh.Eu fraier!