În urmă cu cinci ani, Rezerva Federală a SUA a lansat o revizuire a strategiei sale de politică monetară, a instrumentelor și a comunicării, angajându-se să realizeze o nouă tranșă „aproximativ la fiecare cinci ani”. Acest moment a sosit acum.
Potrivit Financial Times, principala inovație a revizuirii 2019-2020 a fost introducerea țintirii flexibile a inflației medii (FAIT), care a angajat Fed la o nouă direcționare. În cazul în care au existat „perioade în care inflația a fost în mod persistent sub 2 %”, banca centrală ar viza „o inflație moderat peste 2% pentru o anumită perioadă”.
Ca și cum ar fi un semnal, Christine Lagarde a anunțat săptămâna trecută că Banca Centrală Europeană va efectua „destul de curând” o „evaluare” a revizuirii strategiei sale pentru 2020-2021.
Avantajul FAIT a fost acela de a avea un răspuns asimetric la problema asimetrică conform căreia ratele dobânzilor nu pot scădea sub o limită inferioară, scrie economistul Chris Giles. Rezolvând această problemă pentru următoarea revizuire, se pare că Fed ar trebui să mențină o asimetrie, dar să fie dispusă și capabilă să acționeze mai rapid dacă este lovită de un șoc inflaționist mare.
2%, obiectiv neschimbat
Nici Fed și nici BCE nu vor modifica obiectivul de 2%. Ar fi grotesc și o modalitate sigură de a le afecta credibilitatea după ce au învățat cât de mult urăște publicul chiar și o creștere modestă a prețurilor.
În ceea ce privește evaluarea de către BCE a strategiei sale monetare, Lagarde a precizat că obiectivul de 2% nu se va schimba. „Nu în timpul mandatului meu”. De asemenea, a insistat asupra faptului că BCE nu va lua în considerare diagramele punctuale de tip american „având în vedere experiența pe care unii dintre colegii mei au avut-o cu acest element”.
Analiștii și bancherii centrali europeni sunt din ce în ce mai siguri că BCE va reduce din nou ratele dobânzilor la următoarea sa reuniune din septembrie
În SUA, toți ochii sunt acum ațintiți asupra Partidului Democrat după retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă, însă Donald Trump a indicat într-un interviu acordat Bloomberg că ar fi supărat pe reducerea ratelor dobânzilor înainte de alegerile din noiembrie. El a declarat că i-ar permite președintelui Fed, Jay Powell, să își ducă la bun sfârșit mandatul, care se încheie în 2026, dacă „face ceea ce trebuie”.
Pe de altă parte, în China, banca centrală și-a redus ratele dobânzilor pentru a sprijini economia țării.