Inflația ne-a dus în pragul unui dezastru economic. Practic, un angajat care are un salariu net de 5.158 de lei pierde 238 lei, adica şapte lei pe zi.
În cazul pensionarilor, la o pensie medie de 2.252 de lei, se pierd lunar 116 lei.
S-a scumpit tot în jurul nostru
Inflația a fost ținută sus de sectorul serviciilor, unde prețurile au urcat cu peste 7,8%, dar și de seceta prelungită din acest an, care a scumpit alimentele cu 4,72%.
În special legumele au fost aduse la vânzare la prețuri mai mari cu peste 17%. De asemenea, serviciile de îngrijire medicală s-au scumpit cu peste 10%. Chiriile, mesele la restaurant și produsele de igienă sunt și ele printre bunurile sau serviciile care au tras inflația în sus, potrivit hotnews.ro.
Există totuși şi unele ieftiniri timide, la făină, mălai, unt, zahăr și ulei.De asemenea, gazele s-au ieftinit cu 10%, energia electrică cu 3% şi combustibilii cu un procent, mai transmite Institutul Naţional de Statistică.
Se vor mai scumpi locuințele şi bunurilor de larg consum
Până acum, am ajuns la o datorie publică de peste 52% din PIB, iar datoriile trebuie plătite. Asta înseamnă o cere mare din economia autohtonă care se va reflecta în creşterea preţurilor, în special în sectoarele locuinţelor şi bunurilor de larg consum, explică Antena 3.
Al doilea motiv pentru care vom avea preţuri mari multă vreme este reprezentat de materiile prime care, din cauza tensiunilor geopolitice, vor fi tot mai scumpe, iar al treilea motiv care duce la scumpiri este seceta şi impactul ei asupra agriculturii.
Trebuie remarcat că România rămâne fără locuitori. La fiecare 10 ani pierdem un milion de locuitori, ca efect al emigrației sau sporului natural. Cu o populaţie tot mai scăzută şi mai îmbătrânită, scade productivitatea şi vârsta de muncă, evident.