Cu două săptămâni înainte de alegerile din SUA, care ar putea defini o eră, și cu recenta criză a inflației abia în urmă, miniștrii și bancherii centrali care se reunesc la Washington se confruntă cu apeluri tot mai intense de a-și pune ordine în finanțe cât încă mai pot.
Fondul Monetar Internațional, ale cărui reuniuni anuale încep luni, a indicat deja câteva dintre temele pe care speră să le abordeze în zilele următoare printr-o serie de proiecții și studii privind economia mondială, potrivit Bloomberg.
Combinație neiertătoare: creștere scăzută și datorie ridicată
Monitorul fiscal al FMI de miercuri va conține un avertisment potrivit căruia nivelul datoriei publice va ajunge la 100 000 de miliarde de dolari în acest an, sub impulsul Chinei și al SUA.
Directorul general Kristalina Georgieva a subliniat modul în care acest munte de împrumuturi grevează asupra lumii.
„Previziunile noastre indică o combinație neiertătoare de creștere scăzută și datorie ridicată – un viitor dificil. Guvernele trebuie să depună eforturi pentru a reduce datoria și a reface rezervele pentru următorul șoc – care va veni cu siguranță și poate mai devreme decât ne așteptăm”.
Este posibil ca unii miniștri de finanțe să mai primească avertismente chiar înainte de încheierea săptămânii. În ceea ce îi privește pe cei mai mari împrumutați dintre toți, fragmente din raportul FMI deja publicat conțin un avertisment sumbru: finanțele voastre publice sunt problema tuturor.
„Nivelurile ridicate ale datoriei și incertitudinea din jurul politicii fiscale în țările importante din punct de vedere sistemic, cum ar fi China și Statele Unite, pot genera efecte de propagare semnificative sub forma unor costuri de împrumut mai ridicate și a unor riscuri legate de datorie în alte economii”.
Dintre rapoartele economice din zona euro, cele mai importante ar putea fi încrederea consumatorilor, miercuri, indicii managerilor de achiziții, a doua zi, și sondajul BCE privind așteptările inflaționiste, vineri. În mod similar, Institutul Ifo din Germania va publica la sfârșitul săptămânii indicatorul său de încredere în afaceri, care este foarte urmărit.
Moody’s Ratings a programat pentru vineri un posibil raport privind Franța, care se confruntă în prezent cu o monitorizare intensă din partea investitorilor. Cu o evaluare cu o treaptă mai sus decât concurenții majori, piețele vor urmări orice reducere a perspectivei.
În SUA, datele vor include evoluția ratelor ipotecare și vânzările de bunuri în septembrie, care vor ajuta analiștii să își ajusteze estimările privind creșterea economică din trimestrul al treilea.
Creditorii din China, sub impulsul Băncii Naționale, sunt de așteptat să se alăture campaniei de relansare a activității economice prin reducerea ratelor primare ale împrumuturilor. Ratele pe 1 an și 5 ani ar trebui să scadă cu 20 de puncte de bază, la 3,15% și, respectiv, 3,65%.
La sfârșitul săptămânii, datele vor arăta dacă profiturile industriale ale țării și-au revenit în septembrie, după o scădere de peste 17% în august. Cele mai recente cifre au arătat că, în această perioadă de trei luni, economia s-a extins la cel mai scăzut ritm din ultimele șase trimestre.
Domnule Jacota fii te rog amabil si explica:”nivelul datoriei publice va ajunge la 100 000 de miliarde de dolari în acest an, sub impulsul Chinei și al SUA.”
Care este impulsul Chinei si de ce China ar impulsiona cumva?
Inteleg ca in anumite sfere ale analizei geopolitice impulsurile sunt deja clarificate si evidente, dar la nivelul nostru de „curiosi” este totusi necesara o explicatie mai clarificatoare.
Multumim.