În trecut, Franța și Germania au fost pietrele de temelie economice și politice ale Uniunii Europene, determinând o mare parte din creșterea și integrarea acesteia. Astăzi, lucrurile s-au schimbat, iar ambele țări se confruntă cu provocări semnificative care le amenință stabilitatea.
În ceea ce privește tulburările economice, Franța s-a confruntat cu crize ale datoriei și deficite bugetare. Potrivit Modern Diplomacy, condițiile financiare stricte au limitat accesibilitatea capitalului pentru sectoarele private. Pentru a accesa credite, întreprinderile trebuie să plătească randamente mai mari, iar acest cost crescut al finanțării a fost dăunător pentru competitivitate.
O altă preocupare majoră a fost reprezentată de conflictele interne dintre diferitele facțiuni politice. Nivelul de aprobare al președintelui Emmanuel Macron a scăzut la doar 23% chiar înainte de votul de neîncredere care a răsturnat ultimul său guvern.
Germania este cea mai mare economie a UE și a fost în mare parte ancorată timp de decenii în producția industrială, în special în producția de automobile.
Dar această dependență de industriile tradiționale a amenințat sustenabilitatea economiei germane, deoarece economia mondială a trecut de la producția grea la digital, inteligență artificială și semiconductori, care generează venituri mai mari.
Investițiile în inovațiile și start-up-urile din zona euro au fost îngreunate de costul achiziționării de capital determinat de instabilitatea pieței financiare din regiune.
O altă problemă cu care se confruntă Franța și Germania este forța de muncă îmbătrânită, suprareglementarea UE și tranziția verde. Companiile au fost forțate să renunțe la sursele ieftine de energie, cum ar fi cărbunele și combustibilii fosili, și să adopte energiile regenerabile, care în prezent sunt scumpe și nesigure.
Prețurile mai ridicate ale produselor fabricate în zona euro restrâng capacitatea întreprinderilor de a concura cu rivalii de pe alte piețe, făcând Europa să piardă miliarde de dolari în oportunități comerciale.
Uniunea Europeană se află într-o criză economică și politică gravă, în pricipal datorită faptului că Franța și Germania, cele mai importante state membre, sunt în criză. Regiunea, mai divizată ca niciodată, nu mai are cum să fie competitivă dacă aceste două țări – odinioară piloni ai stabilității, creșterii economice și securității – au devenit poveri.
Eu, zic ca doar suprareglementarile aiurite ale UE și prostia „totul verde”, stau la baza scăderii pana la absurd a puterii economice a tarilor . Culmea e ca toată lumea vede, dar ceața gândirii o face sa stea amorțita.
Pai cum e pana la urma? Nexam masini ca poluam ozonu si producem carbon dar ne tanguim ca nu mai e industrie. Chiar nu mai suntem in stare sa judecam?