După alegerile prezidențiale din SUA, dolarul a crescut cel mai mult față de un coș de alte valute majore. Și a continuat să crească, atingând un nou maxim pentru anul în curs pe 13 noiembrie, pe măsură ce economiștii și comercianții au luat în considerare politicile propuse de Donald Trump și și-au revizuit prognozele pentru moneda dominantă la nivel mondial.
O astfel de putere reprezintă o schimbare bruscă față de trei luni de slăbire constantă, dolarul atingând punctul său minim la sfârșitul lui septembrie.
Mișcările bruște ale valorii dolarului pot avea un efect destabilizator asupra economiei globale, deoarece moneda americană este implicată în aproape 90% din toate tranzacțiile valutare. Mărfurile esențiale, cum ar fi petrolul, sunt de obicei prețuite în dolari.
Un dolar mai puternic face mai ieftin pentru americani să cumpere bunuri străine și să călătorească în străinătate. În afara Statelor Unite, un dolar mai puternic alimentează inflația în țările cu monede mai slabe și face mai dificilă plata datoriilor denominate în dolari.
Creșterea recentă poate părea ciudată, deoarece Trump a spus adesea că, în interesul exporturilor din SUA, ar prefera să vadă dolarul slăbind, scrie The Strites Times. Dar planurile sale de a impune tarife la importuri și de a reduce impozitele, printre alte acțiuni, sunt așteptate să facă opusul.
„Trump este motorul principal al dolarului”
Indicele dolarului a crescut cu 3 procente de la Ziua Alegerilor, o mișcare rapidă într-o perioadă atât de scurtă. Aproape toate monedele importante au pierdut valoare față de dolar în acest an, cu scăderi pronunțate în ultimele săptămâni.
„Trump este motorul principal al dolarului”, a spus Steven Englander, analist de schimb valutar la Standard Chartered. Pentru Matt Bush, economist la Guggenheim Investments, puterea dolarului reflectă „excepționalismul american.”
Republicanii își păstrează controlul asupra Congresului, iar analiștii de la J.P. Morgan subliniază că un astfel de rezultat va determina indicele dolarului să câștige încă 7 procente în câteva luni, alimentat de slăbirea euro și a yuanului chinezesc.
Potrivit Barclays, dolarul va valora la fel de mult ca euro pentru prima dată în ultimii doi ani, dacă Trump va aplica un tarif de 60% pentru importurile din China și o taxă de 10% pentru toate celelalte importuri.
Primul mandat al lui Trump a început pe fondul unei creșteri economice slabe și al inflației. Ratele dobânzilor erau aproape de zero, iar dolarul creștea de la o bază mai mică. De data aceasta, el moștenește o economie foarte diferită, iar dolarul va rămâne foarte valoros, prezic analiștii de la Societe Generale.