AcasăEconomieGaranții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele...

Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei

Cum va reuși Occidentul să valorifice veniturile din activele statului rus? Greu de răspuns.

Țările G7 se încălzesc cu un plan al SUA de a urgenta o finanțare de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de potențiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

Conform planului, care urmează să fie discutat la summitul din iunie, Kievul ar urma să primească bani în avans dintr-un împrumut G7. Împrumutul ar fi garantat de profiturile viitoare generate de aproximativ 350 de miliarde de dolari din activele rusești care au fost imobilizate în Occident.

Trump s-a opus ajutorului american pentru Ucraina, iar Biden ar putea pierde alegerile prezidențiale din acest an.

Planul ar genera aproximativ 50 de miliarde de dolari care ar urma să fie vărsate Ucrainei încă din această vară, au declarat pentru AP oficialii americani. Finanțarea ar sosi într-un moment crucial pentru Kiev, în timp ce forțele sale se confruntă cu noi ofensive rusești, ca urmare a întârzierilor în livrarea ajutorului militar occidental.

Prin urmare, Washingtonul urmărește să avanseze bani pentru Ucraina prin utilizarea profiturilor din activele înghețate ale Rusiei ca garanții de împrumut.

Oficialii din Italia, care deține președinția rotativă a G7, au anunțat că summitul va încerca să ajungă la un consens cu privire la modul în care să „maximizeze utilizarea profiturilor excepționale pentru a asigura finanțarea pe termen lung a Ucrainei”. Vorbe goale!

Cum va reuși Occidentul să valorifice veniturile din activele statului rus?

Negocierile sunt în curs de desfășurare înaintea unei reuniuni a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din cadrul G7, care va avea loc în Italia săptămâna viitoare, când se va discuta această problemă.

Dar cum va reuși Occidentul să valorifice veniturile din activele statului rus? Greu de răspuns. Franța, Germania, Italia și Japonia s-au opus anterior planurilor americane de mai mare anvergură, cum ar fi confiscarea activelor subiacente ale Rusiei, temându-se că ar crea un precedent pentru confiscarea proprietății de stat și ar provoca haos pe piețele financiare mondiale.

Cine va emite datoria? America singură sau țările G7 prin intermediul unui vehicul financiar cu scop special? Cine o va garanta și cum vor fi împărțite riscurile și rambursarea în cazul în care „profiturile excepționale” nu se materializează?

Înaltul oficial al Trezoreriei SUA a declarat că orice decizie va fi „în mod fundamental o decizie politică, care va fi luată de liderii” G7  luna viitoare.

Firește că va fi o decizie politică, dar amenințarea cu revenirea lui Trump în ce categorie se încadrează? În categoria scenariilor încurcate ale Occidentului, la fel cum încurcate sunt încercările de a se folosi de banii rușilor.

Statele G7 se vor confrunta cu un obstacol suplimentar, întrucât orice plan de valorificare a profiturilor ar necesita o nouă decizie unanimă la nivelul Uniunii Europene.

Nimeni nu garantează că depozitarul Euroclear din Belgia, unde sunt blocate majoritatea activelor rusești, ar urma să plătească prima tranșă de profituri încă din luna iulie.

În cele din urmă, UE nu-și mai poate permite să finanțeze Ucraina pe spinarea contribuabililor într-o perioadă de restrângere a cheltuielilor publice și a creșterii datoriilor în toată Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
366 afisari

2 COMENTARII

  1. Eu zic ca Putin sa confiste tot, absolut tot, ce e occidental in tara lui, ACUM SA CONFISTE TOT. E de 3 ori mai mult decat ii fura mafia suauenato

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger