Banca Centrală Europeană va reduce în continuare ratele dobânzilor dacă inflația continuă să se apropie de ținta de 2%.
Săptămâna trecută, BCE a redus ratele pentru a patra oară de la începutul anului și a lăsat ușa deschisă pentru noi reduceri, în timp ce creșterea economică este afectată de instabilitatea politică din mai multe țări din blocul monetar, mai ales Franța și Germania, precum și de amenințarea cu noi tarife vamale dorite de președintele ales al SUA, Donald Trump.
„Dacă datele primite continuă să confirme scenariul nostru de bază, direcția este clară și intenționăm să reducem în continuare ratele dobânzilor”, a declarat luni președinta BCE, Christine Lagarde, într-un discurs susținut la Vilnius.
Potrivit Reuters, ea a adăugat că menținerea ratelor la un nivel „suficient de restrictiv” nu mai este justificată, având în vedere creșterea slabă și presiunile moderate asupra prețurilor, sugerând că următoarea țintă este așa-numitul nivel „neutru”, care nu restricționează și nici nu stimulează economia.
Deși nivelul „neutru” este un concept vag definit, Lagarde a spus în trecut că BCE îl plasează între 1,75% și 2,5%, sugerând că ar putea exista mai multe reduceri ale ratei depozitelor de 3% începând cu 18 decembrie. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,15% şi, respectiv, 3,40%.
Investitorii se așteaptă ca instituția din Frankfurt să reducă ratele la fiecare dintre următoarele patru ședințe și cred că există o șansă de peste 50% să facă acest lucru din nou înainte de sfârșitul anului 2025, ceea ce ar putea aduce rata cheie la capătul inferior al intervalului neutru.
„Dinamica inflației în sectorul serviciilor a scăzut brusc în ultima vreme”, a precizat Lagarde. „Aceste date sugerează că o ajustare în jos a inflației serviciilor și, prin urmare, a inflației interne, este posibilă în lunile următoare”.
Creșterea salariilor, o altă preocupare majoră în trecut, arată, de asemenea, o perspectivă mai favorabilă, indicatorul salarial al BCE indicând o creștere de 3% anul viitor.
Dar președinta BCE a vorbit și despre riscuri de inflație sub țintă, tensiunile geopolitice întunecând perspectivele: „Dacă Statele Unite – principala noastră piață de export – iau o întorsătură protecționistă, creșterea în zona euro va avea de suferit”.
Deși Lagarde este prudentă, gardienii euro au o problemă cu atâți de ”dacă”. Par să se simtă mai confortabil într-o zonă gri a previziunilor, în loc să recunoască direct că lupta cu inflația este mult mai dură decât au crezut. Nu e de mirare că economia zonei euro stagnează, iar gospodăriile și companiile restrâng cheltuielile, într-un context al incertidutinilor.
Daca si cu Parca stateau intr-o barca, dar barca a luat apa si s-a scufundat.