Banca Centrală Europeană s-ar apropia de ultima etapă a ciclului său de reducere a costurilor de împrumut, iar diviziunile interne vor complica procesul decizional în lunile următoare.
Scăderea anticipată de joi a ratei dobânzii pentru depozite la 2,5% va fi probabil ultimul pas în acest sens asupra căruia cei 26 de factori de decizie ai BCE se pot pune de acord, notează Bloomberg. Costurile împrumuturilor se apropie acum de niveluri la care este posibil să nu mai frâneze economia lentă a zonei euro – ceea ce îi determină pe unii să avertizeze împotriva unei relaxări prea mari.
Există și alte motive de precauție. Tarifele comerciale ale SUA ar putea afecta perspectivele de creștere ale regiunii, în timp ce un acord de pace în Ucraina – oricât de îndepărtat pare – ar putea să le îmbunătățească în mod dramatic.
„Controversele din ce în ce mai mari nu facilitează o înțelegere cu privire la noi reduceri ale ratelor și ar putea duce la o oarecare încetinire a ritmului”, a declarat Jari Stehn, economist șef european la Goldman Sachs. „O pauză în aprilie pare posibilă, dar o nouă reducere este încă probabilă.”
Analiștii intervievați de Bloomberg consideră, de asemenea, că perspectivele devin mai puțin sigure. În timp ce aceștia prognozează aproape în unanimitate o reducere a ratelor săptămâna aceasta, aproximativ un sfert nu văd nicio schimbare în aprilie. Investitorii sunt la fel de rezervați pentru luna respectivă.
Șoimi și porumbei
În perioada premergătoare reuniunii de politică monetară din martie, ”șoimii” din Consiliul guvernatorilor BCE au început să conteste scenariul de bază al economiștilor, conform căruia rata depozitelor se află pe o traiectorie lină către 2% până la jumătatea anului.
Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv, a afirmat că nu este sigură că politica este încă restrictivă, în timp ce belgianul Pierre Wunsch a îndemnat oficialii să nu „meargă în somn până la 2% fără să se gândească la asta”. Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, susține că este mai bine „să nu ne grăbim” cu noi reduceri.
În tabăra ”dovish”, guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că „am putea ajunge la 2% în vara anului viitor”, iar colegul lui Schnabel din Comitetul executiv, Piero Cipollone, a citat lichidarea paralelă de către BCE a măsurilor de stimulare anterioare drept motiv pentru o relaxare mai accentuată.
Într-o posibilă concesie, Yannis Stournaras din Grecia a precizat că oficialii ar putea efectua ultimele două reduceri ale ratelor doar până în toamnă, implicând o pauză pe parcurs.
„Zona euro se confruntă cu un nou șoc stagflaționist sub forma războaielor comerciale”
BCE estimeză în continuare că inflația va atinge obiectivul său de 2% în 2025. Problema sunt prețurile serviciilor, care au avansat la un ritm incomod de aproximativ 4% timp de mai bine de un an.
O altă preocupare este dacă Donald Trump va aplica tarifele asupra bunurilor europene. Consecințele pentru inflație sunt mai puțin clare. Dar „zona euro se confruntă cu un nou șoc stagflaționist sub forma războaielor comerciale”, avertizează Lena Komileva, economist șef la G Plus Economics. În acest context, ”BCE are puțin loc pentru erori de politică”.