AcasăEconomieGata cu regenerabilele. Distribuitorii nu mai au bani pentru investiții în rețele

Gata cu regenerabilele. Distribuitorii nu mai au bani pentru investiții în rețele

Reprezentanții distribuitorilor de energie din România cer Guvernului să găsească soluții pentru finanțarea investițiilor în rețelele electrice, necesare pentru preluarea energiei instabile furnizată de regenerabile. Aceștia atrag atenția că, în acest moment, sunt zeci de GW care așteaptă să fie racordați, însă distribuitorii au atins deja limita suportabilității la investiții, o majorare a acestora însemnând falimentarea companiilor.

În România, necesitatea de investiții în rețele s-a accentuat mai ales în ultimii ani, când au apărut capacitățile de energie regenerabilă, care sunt foarte instabile, mai ales că s-au înmulțit și prosumatorii. În majoritatea cazurilor capacităților noi de energie regenerabilă este nevoie de întăriri ale rețelelor, a semnalat Mihai Pește, directorul general al companiilor de distribuţie de energie electrică Reţele Electrice România, la Energy Forum Ediția a XIII-a: 2025 – Anul provocărilor în Energie. Acesta a atras atenția că, în prezent, sunt zeci de GW blocați la racordare din cauza acestor întăriri de rețea.

”Într-adevăr, avem nevoie de producție de energie ca să scadă prețul, dar foarte important este ca energia să ajungă acolo unde trebuie, prin intermediul rețelelor. Fie că sunt rețele de transport, fie că sunt rețele de distribuție, acestea sunt absolut vitale pentru sistemul energetic. Deci o producție fără acea <<autostradă>> energetică, reprezentată de rețelele electrice, nu este eficientă. Avem nevoie de aceste investiții, avem nevoie de investiții anticipative, acele întăriri de rețea, care au ajuns la costuri exorbitante și se întind pe foarte mulți ani”, a afirmat Mihai Pește, directorul general al companiilor de distribuţie de energie electrică Reţele Electrice România.

Acesta s-a arătat surprins de faptul că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat  a doua licitație pentru CfD (contracte pentru diferență) de 3.500 MW. ”E o valoare foarte consistentă și ce vă pot asigura este că, în structura actuală a rețelelor, 99% din acești 3.500 MW vor avea nevoie de întăriri la rețele”, a precizat Mihai Pește, directorul Rețele Electrice România.

Mii și mii de MW, doar în declarații

Sebastian Burduja a reiterat instalarea a 1.200 de MW în 2024, deși aceștia nu s-au regăsit în puterile instalate de la ANRE. În fapt, de la 1 ianuarie 2024, până la 2 aprilie 2025, în sistem au intrat abia 922,44 MW, marea lor majoritate la începutul acestui an. Pentru anul 2025, Burduja a mai anunțat încă 2.500 MW, din care 1.500 în solar și eolian. Chiar și să presupunem că aceste lucruri s-ar realiza, după cum tot repetă distribuitorii, este nevoie de foarte multe investiții, care să pregătească rețeaua să racordeze toate aceste instalații de producție.

”Din păcate, în momentul de față, condițiile de investiții nu sunt cele mai fericite pentru operatori din sistem. Acum suntem la limita suportabilității și investim maxim cât este posibil, astfel încât să nu ajungem în zona de inviabilitate financiară, care să pună în pericol existența companiilor. Trebuie găsite soluțiii ca aceste investiții să fie finanțate nu neapărat din fonduri proprii, astfel încât să crească facturile consumatorilor, ci prin fonduri nerambursabile, ori prin împrumuturi eficiente din punctul de vedere al dobânzii, pentru că în prezent finanțarea este o problemă destul de mare pentru noi”, a declarat directorul general Rețele Electrice România, Mihai Pește.

Unde este viziunea?

Tranziția energetică nu înseamnă doar producție de energie, ci înseamnă investiții consistente în toate tipologiile de rețele. Este nevoie de interconectare și de dezvoltare a rețelelor locale de distribuție, care să asigure acel tranzit de energie bidirecțional, mai spun distribuitorii.

”Dacă vrem să dezvoltăm producția de energie, cred că ar trebui să ne gândim în primul rând la soluția prin care finanțăm investițiile în rețele, astfel încât să scurtăm maxim durata de racordare, să nu mai fie problema aceasta de așteptat ani întregi sau chiar de inviabilizare a unor proiecte. Înainte de a te gândi la o investiție, trebuie să ai o viziune asupra modului în care ar trebui să se dezvolte zona respectivă sau arealul respectiv. Investițiile în rețele electrice, în general, sunt foarte reactive. De exemplu, acum, pentru a face o investiție, trebuie să demonstrezi că este eficientă. Eficiența este dată ori de nevoie de consum, ori de probleme cu stabilitatea rețelei, ori de nevoia clienților de un surplus de energie”, a mai arătat Mihai Pește, directorul general Rețele Electrice România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
656 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa le platim banii incasati la privatizare 750 milioane euro si sa ne preluam facturarea ca asta fac ei. Care investitii?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger