AcasăEconomieGaz pe foc: Europa, din nou vulnerabilă în fața Rusiei?

Gaz pe foc: Europa, din nou vulnerabilă în fața Rusiei?

Uniunea Europeană ia în considerare repornirea fluxurilor de gaz rusesc către continent, dar va fi expusă șantajului energetic al Kremlinului

Uniunea Europeană ia în considerare repornirea fluxurilor de gaz rusesc către continent. Ar face parte dintr-un potențial acord între Occident și Rusia pentru a pune capăt războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Dar o astfel de decizie ar fi greșită. Într-adevăr, de când guvernul german a închis cele trei centrale nucleare rămase în țară, în aprilie 2023, la apogeul crizei energetice care a rezultat din același război, nu a mai fost propusă o politică atât de stupidă, comentează UnHerd.

Se va repeta șantajul energetic al Kremlinului

În primul rând, reînnoirea achizițiilor de gaze în cantități semnificative ar lăsa din nou Europa expusă  șantajului energetic al Kremlinului.

Chiar înainte de distrugerea gazoductelor Nord Stream, pe care Rusia, Germania(și un consorțiu de firme energetice care urmăresc profitul) le-au susținut în ciuda opoziției vehemente a mai multor lideri ai UE, Putin a activat și dezactivat gazul livrat în prima jumătate a anului 2022 pentru a face ravagii pe piețele energetice europene.

A fost o încercare clară a Moscovei de a folosi inflația ca armă și de a slăbi unitatea europeană în urma invaziei Ucrainei. Se subestimează adesea faptul că Putin și-a lansat atacul exact în momentul în care presiunile inflaționiste generate de efectul de antrenare care a urmat blocajelor Covid-19 și perturbării comerțului începeau să-și facă simțite  efectele.

Un alt motiv pentru care noua propunere a UE va fi inaplicabilă este faptul că Europa va avea, în cel mai bun caz, un rol secundar – mai degrabă terțiar – în orice eventuale negocieri privind o încetare a focului în Ucraina. Oficialii ruși au insistat, de fapt, ca astfel de negocieri să aibă loc direct cu Washingtonul, iar Volodimir Zelenski a subliniat, de asemenea, că Statele Unite trebuie să fie principalul partener al Kievului în supravegherea unui acord.

Factorul Trump

În timpul primului său mandat, Donald Trump a denigrat încercările Germaniei de a construi a doua rețea Nord Stream și a susținut amenințările cu sancțiuni legate de construcția acesteia. El a promovat exporturile americane de gaze naturale lichefiate (GNL).

Exporturile americane de GNL au jucat un rol-cheie în atenuarea crizei energetice a Europei induse de Putin în urmă cu doi ani, iar  acum Trump insistă ca blocul să cumpere mai mult. Planificarea unei noi extinderi a achizițiilor europene de gaz rusesc ar contracara în mod direct acest efort.

În plus, Washingtonul poate pur și simplu să refuze să acorde derogări de la sancțiuni pentru plăți – sau să își sporească în continuare sancțiunile împotriva Rusiei, așa cum a amenințat recent Trump.

Este important de reținut că nu trebuie solicitată doar permisiunea SUA pentru reluarea fluxurilor de gaze rusești, ci și aprobarea Ucrainei.

Și în timp ce Zelenski a declarat recent că este deschis la utilizarea gazului azer, care să fie furnizat prin Ucraina – un plan care a eșuat anul trecut din cauza complicațiilor legate de sancțiuni – Kievul refuză să reînnoiască transbordarea gazului rusesc pe propriul teritoriu.

Chiar dacă SUA și UE ar fi unite în jurul reînnoirii, astfel de livrări nu ar fi deloc sigure. Cu toate acestea, Bruxelles-ul pare incapabil să învețe din greșelile sale, darămite să le recunoască.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
171 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger