AcasăEconomieGoana după resurse. MAE vrea să cucerească Africa cu relațiile făcute de...

Goana după resurse. MAE vrea să cucerească Africa cu relațiile făcute de Ceaușescu

Guvernul vrea să profite de relațiile cu țările africane, cultivate de Ceaușescu

Marea strategie a inițierii Parteneriatului România-Africa, elaborată de Ministerul Afacerilor Externe, are un singur pilon central, în jurul căruia se învârte totul: politica externă a lui Nicolae Ceaușescu. Practic, se va încerca reînnodarea vechilor relații create înainte de 1989 cu multe dintre țările continentului african, relații abandonate după revoluție și până în prezent, mergându-se și pe sensibilizarea foștilor studenți din epoca ceaușistă, care să fie determinați să sprijine România în goana după resurse, comandată de la Bruxelles.

Trezită fără niciun fel de resurse necesare marelui Green Deal, Comisia Europeană a dat semnalul statelor UE pentru ”cucerirea” Africii. România s-a conformat imediat și a creat, mai întâi, o strategie, intitulată pompos România-Africa: parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație. România a construit, după finalizarea la mijlocul secolului trecut a procesului de decolonizare din Africa, relații armonioase cu cvasi-totalitatea statelor africane, bazate în special pe cooperare economică şi contacte interumane, susține MAE în strategie.

Explicația pentru distrugerea acestor relații după 1989 este absolut halucinantă. Statul român nu a mai avut diplomați și pentru Africa, dat fiind că toți erau concentrați în eforturile de aderare la UE și NATO. ”Aflate anterior la cote deosebit de ridicate pe multiple paliere, relațiile României, în special cele cu statele din Africa Sub- sahariană, au scăzut în intensitate gradual, pe fondul efectelor economice negative ale tranziției asupra resurselor statului român, între care cele alocate rețelei diplomatice în spațiul african. Aderarea României la UE și NATO, obiective strategice primordiale, asumate transpartinic pe baza opțiunii exprimate de poporul român de revenire în spațiul comun de valori occidental, a impus mobilizarea cvasi- totalității eforturilor diplomatice ale României, ceea ce s-a repercutat inevitabil asupra gradului de implicare în alte zone de pe glob, mai îndepărtate geografic”, spun autoritățile.

Africa ne iubește, deci să profităm!

Deși au abandonat pur și simplu relațiile cu țările africane, România a continuat să se bucure de o imagine foarte bună și de un capital de simpatie semnificativ pe acest continent, zice MAE. ”Statornicia atitudinii favorabile a statelor și societăților africane față de România, precum și actualul profil regional și internațional al țării noastre reclamă și favorizează conturarea unui rol specific al României în raport cu continentul african, în consonanță cu reorientarea evidentă a Uniunii Europene și a unor parteneri strategici ai României, între care SUA, spre continent”, se arată în strategie.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe invocă încrederea și imaginea bună a României din perioada ceaușistă. ”Ca stat fără trecut colonial, asociat pentru o lungă perioadă mișcării de nealiniere, care a cultivat relații tradiționale intense cu ansamblul continentului african înainte de 1989 și a contribuit substanțial la dezvoltarea socială a multor state subsahariene, România beneficiază de premise importante pentru a redeveni un partener credibil al statelor africane, fidel în același timp noului său profil strategic extern”, se precizează în documentul citat.

Foștii studenți africani, speranța Guvernului

Potrivit MAE, numeroși tineri provenind din statele africane au studiat în România în perioada de dinainte de 1989 și, în ciuda scăderii graduale a contactelor de ansamblu cu statele din Africa în perioada de după 1990 și a diminuării prezenței diplomatice și economice, imaginea pozitivă a României s-a menținut mai ales datorită factorului uman. ”Membrii elitelor politice, economice sau culturale din statele africane, foști studenți ai instituțiilor de învățământ din România, au perpetuat această imagine și pot constitui și astăzi punți reale de legătură și puncte de pornire pentru redinamizarea legăturilor cu statele din regiune. Este necesară fructificarea acestei ferestre de oportunitate care se îngustează pe măsură ce va avea loc schimbul generațional”, se mai arată în strategie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
896 afisari

5 COMENTARII

  1. Cu ce sa se faca cooperare economica? Industria este la pamant. Resursele romaniei sunt date la alte tari pentru exploatare. Ce mai avem? Mana de lucru din Nepal, ca romanii au parasit tara, inclusiv specialistii din toate domeniile de activitate industriala si medicala, Cu ce? Pensionarii care mai cunosc tainele disciplinelor din diferite domenii au fost dati la o parte carora le-a oferit o pensie derizorie, dar tradatorilor de tara si trantorilor le da pensii speciale. Hotilor le-a dat ca recompensa pentru asa-numitul „revolutionar” multe hectare de terenuri agricole si paduri din fondul statului si multe alte avantaje.

  2. ” numeroși tineri provenind din statele africane au studiat în România în perioada de dinainte de 1989 ”
    -dupa care tanjea liceeanca c.marcu…..

    articolul face APOLOGIA COMUNISMULUI!

    in poza e Jean-Bédel Bokassa
    a fost un militar de carieră, ofițer și președinte al Republicii Centrafricane, care mai târziu s-a autodeclarat împărat, titlu menținut până la 20 septembrie 1979, când a fost detronat.
    -unu dintre cei mai simpatici negri!

  3. Ce sa mai innoade ?
    Ce mai are de oferit Romania tarilor africane care isi reiau controlul asupra bogatiilor fabuloase pe care le detin si se bucura de ajutorul Rusiei si Chinei, concomitent cu izgonirea colonistilor care, dupa independenta, le-a mai spoliat 70 de ani ?
    Iar fostii studenti africani stiu bine statutul actual al Romaniei de tara decazuta din starea pe care o avea altadata si de anexa neinsemnata a celor care fac spume ca sint alungati din Africa.
    AFRICA E VIITORUL LUMII, ALATURI DE BRICS, NU TREBUIE SA VA FIE FRICA SA O SPUNETI RASPICAT. ROMANIA NU ARE VIITOR !!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger