Stellantis, Volkswagen, Mercedes: mulți producători europeni au anunțat obiective de profit mai mici pentru a doua jumătate a anului, stârnind temeri legate de o nouă criză în sectorul automobilelor de pe continent.
Volkswagen a dat startul acestei perioade sumbre la începutul lunii septembrie, anunțând un plan drastic de economii și posibilitatea închiderii unor fabrici. BMW, la rândul său, a anunțat că va vinde mai puține mașini decât în 2023.
Campionul profiturilor, Stellantis (Peugeot, Fiat, Chrysler) nu își va atinge obiectivul repetat de marjă operațională de două cifre, coborând între 5,5% și 7% pentru 2024, potrivit AFP.
După mai multe trimestre de câștiguri, toți acești producători au fost surprinși de o combinație de probleme, amenințând cei 2,4 milioane de angajați în Europa. De la pandemie încoace, piața auto europeană a rămas la un nivel scăzut al volumului de vânzări, cu un total de aproape 7,2 milioane de înmatriculări de la începutul acestui an. Prețurile ridicate ale dealerilor și climatul economic șubred nu încurajează consumatorii să își schimbe mașina.
Pericol mare
Industria auto europeană este „în mare pericol”, a declarat Luc Chatel, reprezentantul producătorilor francezi de automobile și de echipamente. François Roudier, secretarul general al Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile (OICA), a menționat „slăbiciunea pieței vehiculelor 100% electrice”.
Ritmul electrificării încetinește în Europa (12,6% din vânzări în primele opt luni ale lui 2024 față de 13,9% cu un an înainte), dar și în Statele Unite și China.
Concurența din partea Tesla și a mărcilor chinezești, precum și introducerea unor standarde mai stricte privind emisiile de CO2 în Europa în 2025, fac, de asemenea, ca perspectivele să fie mai negative pentru producătorii auto. În timp ce aceștia au obținut marje bune din vehiculele cu combustie internă, sunt nevoiți în continuare să investească masiv pentru a-și dezvolta mașinile electrice, care nu găsesc prea mulți cumpărători.
În consecință, o serie de constructori și-au revizuit în scădere obiectivele de electrificare, în favoarea modelelor hibride.
Giganții germani, foarte dependenți de China, au fost afectați de deteriorarea economiei chineze „din cauza slăbirii consumului și a încetinirii persistente a sectorului imobiliar”, a explicat Mercedes, ale cărui mașini de vârf de gamă se vând mai puțin.
Stellantis se confruntă cu dificultăți și în America de Nord: dealerii au dificultăți în a vinde vehicule prea scumpe, astfel încât grupul a intensificat promoțiile în ultimele luni, limitându-și marjele.
Ca urmare, producătorii de echipamente precum Forvia (interioare) și Autoliv (airbag-uri) și-au revizuit în scădere țintele de câștig.
„Am primit niște vești proaste. De acum și până la sfârșitul anului, nu vedem cum își va reveni piața auto”, a rezumat directorul general al Forvia, Patrick Koller. „Am crezut că motoarele cu ardere internă vor compensa reducerea motorizării electrice, iar acest lucru nu s-a întâmplat”.
Potrivit analiștilor UBS, „performanța sectorului auto în următoarele luni va fi limitată de fundamentele care se așteaptă să se deterioreze până în 2025”.