Cauta

Inflația rămâne subiectul numărul unu pentru investitori

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu inflația este cheia pentru a prevedea ce vor face băncile centrale și, prin urmare, cum vor evolua obligațiunile și acțiunile

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu inflația este cheia pentru a prevedea ce vor face băncile centrale și, prin urmare, cum vor evolua obligațiunile și acțiunile.

Dar nu toți investitorii privesc inflația în același mod ca bancherii, și, în momentul de față, acest lucru face o mare diferență în ceea ce privește concluziile trase despre economie, politica monetară și piețe.

Statisticienii naționali publică date privind prețurile de consum cu o frecvență lunară. În Europa, notează Financial Times, multe prețuri prezintă un model sezonier  care poate ascunde rata inflației de bază – de mare interes.

Nu are prea mult sens să spunem că începem fiecare an în deflație doar pentru că există întotdeauna reduceri după Crăciun și prețurile multor articole tind să scadă între decembrie și ianuarie.

Circumstanțele macroeconomice se pot schimba pe parcursul anului și, prin urmare, la fel și rata inflației subiacente.

În SUA se procedează diferit. Statisticienii estimează și apoi elimină tendința sezonieră din date. Pot urmări rata de bază a variației prețurilor de la o lună la alta. Pot evalua dacă prețurile cresc în mod constant prea repede în fiecare lună sau nu.  Și dacă inflația ridicată se dovedește a fi persistentă.

Cu toate acestea, în Europa, accentul rămâne pus pe modul în care prețurile neajustate au evoluat în ultimul an. Din această perspectivă, inflația este în scădere, dar rămâne încă prea mare. Nu este surprinzător faptul că mulți comentatori insistă asupra faptului că ratele dobânzilor trebuie să rămână ridicate pentru a stoarce inflația din sistem.

Povestea este similară în Marea Britanie. Prețurile cresc într-un ritm mult mai ușor de gestionat de la o lună la alta, dar ritmul alert al creșterilor de la începutul anului înseamnă că variația față de măsura de acum un an este încă ridicată.

Pe ambele maluri ale Atlanticului, investitoriii văd că prețurile sunt mult mai mari decât unde erau în urmă cu un an. Dar perioada de creștere rapidă se retrage în oglinda retrovizoare. Inflația nu s-a dovedit a fi persistentă. Dimpotrivă, inflația subiacentă s-a răcit semnificativ în ultimele luni.

Ar fi nevoie de un economist curajos pentru a exclude posibilitatea unei reaccelerări a salariilor și a prețurilor după experiența șocantă din ultimii ani.

Cu ratele dobânzilor în teritoriu restrictiv, se pune din ce în ce mai mult întrebarea dacă tendința de bază a inflației va continua să se răcească în lunile următoare. Nu este exclus ca inflația să fie în curând prea scăzută pentru a fi confortabilă. În acest caz, investitorii încă subestimează câte reduceri de rate urmează să aibă loc.

Ultimele stiri

  • Criză de studenți. Măsuri disperate pentru reducerea abandonului universitar
  • Armatele europene, dependente de America
  • Ce află turiștii care își fac planuri pentru vacanța de 1 MAI. Cât costă cazarea în garsonierele lui Mihai Trăistariu de pe litoral
  • Ponta și loialitatea, Nicușor Dan și lupta împotriva drogurilor
  • VIDEO. Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Turcia, resimțit și în România
  • 8 milioane de români plătesc polițe RCA umflate artificial cu minim 4 miliarde de lei, în timp ce ASF tace suspect. COTAR cere anchetă, demiteri și returnarea banilor!
  • George Simion, portret-fulger al contracandidaților în cursa pentru Cotroceni: un „autist”, un „mincinos” și „leneșul care stă în cârciumi”
  • VIDEO. Călin Georgescu a mers să semneze controlul judiciar. A fost așteptat de susținători, cu flori/Ce urmează joi
  • Imperialiștii cei răi i-au castrat pe toți politicienii români
  • Jumătate din țară, sub COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină – HARTA. Cum va fi vremea, miercuri, în București
  • Exit mobile version