Odinioară, brokerii de informații precum McKinsey puteau consilia guvernele și împărtăși date dincolo de granițele naționale fără prea multe controverse. Acum, ei sunt forțați să facă alegeri dificile – și nu doar de către politicienii americani.
Filiala din Beijing a grupului Mintz, o firmă de consultanță specializată în due diligence, a fost percheziționată anul trecut de autoritățile chineze, îngrijorate că statisticile exacte despre economia chineză reprezintă o amenințare la adresa securității naționale,potrivit Foreign Policy. Bain, care oferă consultanță detaliată corporațiilor, a avut o soartă similară.
Aceste schimbări în practică merg mână în mână cu schimbările de reglementare. Deși China a atenuat unele dintre cele mai dure implicații ale noilor sale norme care împiedică exportul de date, întreprinderile se confruntă în continuare cu o incertitudine serioasă în ceea ce privește informațiile pe care le pot exporta și cele pe care nu le pot exporta.
Statele Unite, care au fost mult timp notorii în ceea ce privește tratamentul datelor sensibile, au dobândit un nou zel pentru a împiedica exportul anumitor tipuri de informații și s-au îndepărtat brusc de sprijinul general acordat în trecut „fluxurilor libere de informații transfrontaliere”.
Nu cu mult timp în urmă, firmele de consultanță și alți brokeri de informații puteau lucra cu ușurință cu diferiți clienți din diferite țări. La fel cum vorbeau cu firme concurente, ei consiliau guverne concurente.
Informația, cel mai riscant activ dintre toate
Timp de zeci de ani, liderii de afaceri au presupus că globalizarea înseamnă extinderea pieței. Marea lor preocupare era câștigarea și păstrarea cotei de piață, precum și concurența cu rivalii lor. În prezent, ei sunt aruncați pe nepregătite într-o lume în care globalizarea înseamnă risc geopolitic – iar informația este cel mai riscant activ dintre toate.
Oficialii de top de la Washington și Beijing nu mai văd informațiile economice doar ca pe un simplu combustibil pentru inovare și servicii de afaceri mai bune. În schimb, ei se îngrijorează de confruntarea economică și acționează pe baza temerilor legate de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă ar exista un război real, în care datele ar putea alimenta inteligența artificială, dezinformarea sau supravegherea.
Pe măsură ce piețele devin câmpuri de luptă, liderii guvernamentali încep să se îngrijoreze cu privire la cine deține informații cruciale despre contururile zonei de luptă – și cu cine ar putea să le împărtășească.
Guvernele se preocupă mai puțin de concurența pe piață și mai mult de concurența în materie de securitate. Ceea ce altădată părea a fi un sfat de piață pentru guvernele concurente poate părea acum un schimb de informații cu inamicul.
Consolidarea economiei unui adversar poate contribui la alimentarea unei mașinării militare iar furnizarea de date și informații i-ar putea spori direct arsenalul. Microsoft s-a oferit să „relocheze” personalul de cloud computing din China, în contextul în care administrația Biden a declarat că acest sector ar putea ajuta adversarii să antreneze inteligența artificială.
Colectare datelor, pariu riscant
Într-o lume a competiției geopolitice, chiar și colectarea aparent nevinovată de date economice poate fi aspru sancționată. La urma urmei, alte guverne ar putea folosi astfel de date pentru a descoperi și exploata vulnerabilitățile economice, descoperind ce întreprinderi au relații financiare cu care se bazează pe tehnologii străine.
Statele Unite au acționat deja pentru a bloca accesul Chinei la anumiți semiconductori extrem de avansați și au vizat întreprinderile care au relații strânse cu armata chineză.
China a tăiat accesul străinilor la date cheie privind relațiile de afaceri și progresele tehnologice, de care se teme că ar putea fi folosite împotriva sa.
Colectarea nediscriminatorie a datelor a devenit ea însăși un pariu riscant, pe măsură ce logica securității naționale devorează economia globalizată. Modelul de afaceri al TikTok și rădăcinile sale chinezești i-au determinat pe politicienii americani să o considere un risc urgent pentru securitatea națională. Acesta este motivul pentru care au adoptat rapid o legislație menită fie să forțeze vânzarea sa, fie să îi închidă operațiunile din SUA.
Elon Musk a fost nevoit să se grăbească și să construiască o alianță cu Baidu pentru a determina China să ia în considerare aprobarea respectării de către Tesla a legilor privind securitatea datelor.
Fiecare afacere internațională proeminentă care adună în date pe scară largă riscă o atenție și acțiuni nedorite. Și aproape toată lumea adună date.