Uniunea Europeană a prezentat statelor membre două opțiuni pentru înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei pentru o perioadă mai lungă de timp, încercând să atenueze îngrijorările SUA cu privire la un plan al Grupului celor Șapte de a mobiliza profiturile pentru a oferi Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de dolari.
Cele două opțiuni sunt o imobilizare deschisă a activelor, care ar fi revizuită la intervale regulate, sau prelungirea perioadei de rostogolire la, de exemplu, 18, 24 sau 36 de luni, potrivit unui proiect de document văzut de Bloomberg.
Ce vor americanii
UE, SUA și alți aliați din G-7 au lucrat pentru a finaliza planurile de a oferi Ucrainei împrumuturi de 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, acoperite de viitoarele profituri generate de activele imobilizate ale băncii centrale ruse, în urma unui acord încheiat la summitul liderilor G-7 din iunie.
Dar oficialii SUA și-au exprimat îngrijorarea că regimul de sancțiuni al UE – care necesită o prelungire la fiecare șase luni prin votul unanim al celor 27 de state membre – ar putea fi nesigur dacă înghețarea nu este reînnoită la un moment dat. Cea mai mare parte din cele 280 de miliarde de dolari imobilizate de G-7 se află în Europa.
SUA solicită UE să ofere asigurări mai durabile că activele vor rămâne imobilizate, a declarat un înalt oficial al Trezoreriei SUA.
Acordul la care s-a ajuns la summitul G-7 prevede ca UE și SUA să ofere împrumuturi de aproximativ 20-22 de miliarde de dolari fiecare, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Regatul Unit, Canada și Japonia ar urma să contribuie cu împrumuturi mai mici.
Veniturile provenite din activele înghețate sunt estimate la o valoare anuală cuprinsă între 3 și 5 miliarde de euro. Dacă activele încetează să mai fie sancționate, fiecare membru al G-7 ar fi responsabil pentru acoperirea părții sale de finanțare.
Se pare că unii diplomați UE sunt neîncrezători cu privire la faptul că Ungaria, care a respins anterior propunerile de reînnoire anuală a sancțiunilor, va fi de acord cu modificările. Din cauza acestor rezerve, nu este încă clar dacă ambasadorilor UE li se va cere să discute în mod oficial opțiunile atunci când se vor întâlni la sfârșitul acestei săptămâni.
Problemă nerezolvată
Un oficial american a informat că obținerea de asigurări din partea UE cu privire la regimul de sancțiuni este într-adevăr o problemă nerezolvată în cadrul discuțiilor în curs.
În timp ce unii diplomați rămân încrezători că SUA vor accepta asigurările europene privind stabilitatea regimului de sancțiuni, alții rămân mai sceptici.
Unele dintre detaliile noii asistențe macrofinanciare pentru Kiev care trebuie încă finalizate includ suma care va fi furnizată și modul în care aceasta va sprijini cheltuielile militare. Condiționalitatea programului de împrumut ar trebui să fie legată de Facilitatea pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027.
Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat recent că procesul de demarare a noului pachet de ajutor pentru Ucraina este „foarte urgent”, deoarece se pregătește să se întâlnească cu miniștrii de finanțe din G-7 în marja reuniunii Grupului celor 20 din Brazilia din această săptămână.
Colonialistii suauenato spera sa si scoata parleala furand activele rusesti depozitate la ei😝. Problema i ca imediat rusii vor nationaluza orice e occidental la ei, fara ezitare. Alta problema e ca, vazand japca, toți isi vor retrage banii din bancile sua si ue, fiind siguri ca ulterior, vor păți aceeasi furaciune. Deja Arabia Saudita a anuntat asta.