Aliații europeni ai Kievului analizează dacă să confiște active rusești înghețate în valoare de 300 de miliarde de dolari și să folosească banii pentru a despăgubi Ucraina, pentru a-i sprijini armata și pentru a ajuta la reconstrucția orașelor distruse.
Opozanții sechestrului avertizează că măsura ar putea încălca dreptul internațional și ar destabiliza piețele financiare.
Unde sunt activele
Inițial, banii se aflau în obligațiuni guvernamentale pe termen scurt deținute ca rezerve pentru banca centrală rusă, notează AP. Până acum, majoritatea obligațiunilor au ajuns la scadență și s-au transformat în lichidități care se acumulează în băncile custode.
Aproximativ 210 miliarde de euro se află în statele membre ale Uniunii Europene, cea mai mare parte, 183 de miliarde de euro, sunt deținute de Euroclear, un centru belgian de compensare a tranzacțiilor financiare. Alte sume se află la instituții financiare din Marea Britanie, Japonia, Franța, Canada, Elveția, Australia și Singapore.
Cine solicită confiscarea
Unii dintre prietenii Ucrainei – Polonia, Regatul Unit și statele baltice Lituania, Letonia și Estonia – sunt cei care solicită confiscarea activelor rusești. Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei va costa 524 de miliarde de dolari în 10 ani, deja mai mult decât totalul activelor.
Cine se opune
Franța, Germania și Belgia se opun confiscării activelor, deoarece nu ar putea fi folosite ca monedă de schimb în cadrul unui acord de pace sau pentru a sprijini aplicarea unei încetări a focului.
Potrivit ministrului francez al finanțelor, Eric Lombard, sechestrarea activelor din băncile centrale este contrară dreptului internațional. Dacă activele rusești ar fi sechestrate fără temei legal, „ar putea reprezenta un risc pentru stabilitatea financiară europeană”.
„Susțin o mare prudență în ceea ce privește aceste active înghețate”, a declarat premierul belgian Bart De Wever la un summit UE din 6 martie.
Ce spun experții
Pentru Ingrid Brunk, profesor de drept internațional la Facultatea de Drept a Universității Vanderbilt, confiscarea activelor este ”o încălcare a dreptului internațional privind contramăsurile”.
În plus, dreptul internațional acordă o protecție puternică rezervelor băncilor centrale împotriva sechestrului – un principiu care a fost „absolut sacrosanct timp de un secol”.
”Consecințe juridice foarte grave”
Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că sechestrarea activelor rusești este nelegitimă și erodează încrederea investitorilor. „Considerăm aceste intenții ca fiind ilegale și orice încercare de a le îndeplini ar atrage consecințe juridice foarte grave”, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, la începutul acestei luni.
Rusia ar putea să confiște activele celor aproximativ 1 800 de companii occidentale care continuă să facă afaceri în țară.
Sa incerce si vor regreta.
Toate celelalte tari care au active in Europa isi vor retrage activele pe motive de nesiguranta si va fi dezastru pentru Europa.
Rusia avertizează și amenință pentru orice.De fapt e țara în care nici burkina faso nu mai are încredere.rusia o țară care ar fi bine să dispară pe veci.