Fostul președinte al ANRE, dr.ing. Ion Lungu, ne spune că prețurile la energie din aprilie 2025 ar putea ajunge până la 1,50 lei/kWh, ceea ce înseamnă că locuitorii din mediul rural, care sunt nevoiți să consume mai multă energie, vor ajunge să plătească peste 450 lei pe lună. Pe de altă parte, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că prețurile vor scădea pentru cei care consumă peste 300 kWh, argumentul acestuia fiind prețurile ofertate acum de companii, care nu au cum să rămână aceleași după liberalizare.
După ce ne-a spus că nu are un glob de cristal să prezică prețurile la energie din aprilie 2025, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a reușit să găsească globul și a anunțat că prețurile vor scădea pentru cei care consumă peste 300 kWh.
”Românii care au un consum de peste 300 de kilowatt-oră pe lună şi plătesc acel maxim 1,3 lei kWh astăzi ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20-30%, poate 40%, bazându-mă pe ofertele care există şi astăzi pe site-ul ANRE”, a declarat ministrul Sebastian Burduja. În ce privește românii vulnerabili, care, după plata facturilor care vor scădea, după cum spune ministrul, vor ajunge sub pragul de sărăcie, Guvernul va pregăti măsuri de sprijin.
”Continui să susţin că e mult mai corect să subvenţionăm pe baza nivelului de venit dintr-o gospodărie decât pe baza nivelului de consum. Cred că spre un asemenea model se va merge la 1 aprilie”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. De cealaltă parte, dr.ing. Ion Lungu, fost președinte al ANRE și fost director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, ne spune că este extrem de greu de prevăzut cum vor sta lucrurile din aprilie 2025. ”Dacă în urmă cu 3-4 săptămâni lucrurile păreau că stau mai bine, acum situația s-a schimbat. În perioada aceasta lucrurile merg mai rău, pentru că importurile sunt destul de mari, ceea ce era cumva de așteptat, iar prețurile au mai crescut”, ne-a precizat dr.ing. Ion Lungu, fost președinte al ANRE.
Marea problemă, deficitul major de energie
În mod normal, prețurile nu ar trebui să fie cu mult mai mari, dar nici mai mici nu ar putea fi, consideră dr. Ing. Ion Lungu. Acesta semnalează că marea problemă este deficitul major de energie și se așteaptă ca toate prețurile să se ducă spre 1,30 lei, maximum 1,50 lei. Majoritatea celor din mediul rural nu au alt sistem de încălzire a apei calde, de exemplu, în afara boilerului, astfel că o factură medie depășește 300 kW. Asta înseamnă că locuitorii din mediul rural, și nu numai, vor ajunge să plătească doar pentru energia electrică peste 450 de lei.
”La noi s-a creat această idee, care a fost ridicată pe un piedestal foarte înalt de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, că cei care consumă cea mai multă energie sunt ăia bogați. Ceea ce nu este real. Nenorocirea este pentru cei care nu au altă soluție”, ne spune dr. ing. Ion Lungu. Acesta mai arată că momentul 2021, când au crescut foarte mult prețurile la energie, a fost cauzat de deciziile nefericite de la nivelul Uniunii Europene. ”S-a mers atunci pe niște tăieri abrupte de utilizare de combustibil fosil, a coincis și cu decizia bruscă de a reduce toate importurile din Rusia, fără a avea ce pune în loc”, ne-a declarat fostul președinte al ANRE, dr. ing. Ion Lungu.
Va fi dezastru
Dinspre SUA bate vântul relansării utilizării combustibililor fosili, susține dr. ing. Ion Lungu. ”Nu văd așa niște pași decisivi, dar parcă în umbră sunt și niște idei mai raționale, de a nu mai forța foarte mult închiderea tuturor combustibililor fosili, inclusiv gazele. Și atunci, dacă mai echilibrăm puțin și nu mai batem câmpii așa, tot timpul, cu repede-repede să închidem totul, lucrurile se vor reașeza. A fost, într-adevăr, o chestiune forțată, să se închidă ca să se facă mai repede regenerabilele. Prima parte cu închiderea a mers, dar la a doua parte nu a mai mers așa cum se preconiza. Nu este o situație plăcută pentru România. Și eu mă uit cu groază în fiecare zi cum importăm peste 2.000 MWh. Dacă Doamne ferește! mai pică una-două unități din țară, nu mai ai de unde să aduci energie. Pe de altă parte, situația din Ucraina este din ce în ce mai rea, iar noi trebuie să-i ajutăm și pe ucraineni, și pe moldoveni. Iarna asta nu se arată foarte blândă, iar când temperaturile vor ajunge pe minus în toată țara, va fi dezastru”, ne-a mai precizat dr. ing. Ion Lungu, fost președinte al ANRE.
Asta nu merita decat puscarie .
CINE TINE ACEST MAMELUC ,ACEST BERBEC PE POSTUL DE MINISTRU AL ENERGIEI ??, BERBECUL ASTA TRANCANESTE FARA SA INTELEAGA NIMIC !.
ACEASTA LICHEA CAND DESCHIDE GURA DOAR PROSTII SCOATE.
SA OPRESTI TERMOCENTRALE CE PRODUCEAU MII DE MWh SI SA CUMPERI APOI ENERGIE LA PRETURI ASTRONOMICE TREBUIE SA FII CEL PUTIN TAMPIT !.
Daca nu esti cretin nu esti liberal, ba nu va e rusine, nu aveti bunici la tara, tradatorilor, partid de rahati plagiatori de hoti pentru afise in toata tara cu un general de carton pentru un partid hartie igienica
Ăsta se chinuie să-l ajungă în nemernicie pe Popescu.
pe voi trebuie sa va ducem la targoviste si sa continuam ce am inceput cu raposatul
serios?? trebuie sa ajutam ucraina si moldova ,cu riscul de a pune sistemul energetic in pericol???
MAI ANONIMULE ,ROMANIA SI ROMANII PLATESC ABERATIILE UNOR GUVERNANTI TAMPITI ,TRADATORI SI LEPRE ,IAR DIN PLUTONUL FRUNTAS LA TRADARE SI TAMPENII ESTE BERBECUL BURDUJA.
de obicei, ajuti din ce nu iti mai trebuie familiei tale si/sau din surplus, dar nu iei de la gura copilului, si dai la altcineva