Contractele privind cărbunele termic australian, referința pentru Asia, se situează aproape de 100 de dolari pe tonă datorită unei ierni blânde și a unei oferte globale excedentare, un nivel de preț înregistrat ultima dată în mai 2021, înainte de bulversarea pieței energiei care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.
Producătorii sunt afectați, dar ecologiștii – ca de obicei pe alături cu realitatea – nu ar trebui să prezică sfârșitul pentru cea mai consumată sursă de energie din lume.
Cererea continuă să crească – mai ales în India și China, depășind ratele de expansiune ale energiei solare și eoliene, notează Bloomberg. Chiar și țările dezvoltate se orientează spre cărbune pentru a contribui la alimentarea boom-ului inteligenței artificiale.
Această combinație prefigurează o revenire bruscă a cărbunelui. De asemenea, ar putea face cărbunele profitabil pentru mai mult timp – ceea ce ar da dreptate celor care au pariat pe reziliența combustibilului.
La nivel mondial, companiile au propus noi proiecte care vor furniza aproximativ 1,8 miliarde de tone pe an de cărbune termic pentru alimentarea centralelor electrice, dar 76% din această cantitate se află în China și India. Din cele 70 de țări monitorizate de Global Energy Monitor, doar 10 au planuri de creștere a producției cu mai mult de 10 milioane de tone.
În timp ce oferta a fost limitată, cererea a continuat să crească, pe măsură ce milioane de locuințe sunt electrificate, mașinile sunt încărcate și fabricile sunt construite. Energia verde nu reduce nevoia de combustibili fosili. Nici nu are cum.
Companiile tehnologice construiesc centre de date pentru a susține cloud computing-ul și inteligența artificială. Multe companii de utilități publice au fost prinse pe picior greșit de această schimbare și se bazează acum pe cărbune pentru a menține un flux suficient de energie în rețea. În SUA și Japonia, prelungesc durata de viață a centralelor care urmau să fie închise.
Germania se agață de centrale pe cărbune scoase din funcțiune: construirea noilor centrale pe gaz necesare după închiderea ultimei sale centrale nucleare în 2023 durează mai mult decât era prevăzut
Nu este de mirare, așadar, că Agenția Internațională pentru Energie și-a revizuit în creștere perspectivele privind cererea de cărbune în ultimele sale patru rapoarte anuale – și și-a schimbat estimarea potrivit căreia cererea ar atinge vârful.
Carbunele trebuie sa revina urgent drept combustibil de prima importanta, pentru asigurarea independentei energetice si a unor preturi reduse la energia electrica.
Bine ca e Evropa cu grindilul intre gingii.