AcasăEconomieMai bine mai târziu decât niciodată: Italia s-a întors!

Mai bine mai târziu decât niciodată: Italia s-a întors!

Economia Italiei a revenit în sfârșit la nivelul maxim înregistrat înainte de criza financiară. Revenirea la punctul de plecare a durat cu peste un deceniu

Economia Italiei a revenit în sfârșit la nivelul maxim înregistrat înainte de criza financiară. Revenirea la punctul de plecare a durat cu peste un deceniu mai mult decât în cazul majorității celorlalte economii avansate.

Istat, biroul de statistică al Italiei, a anunțat că  economia a crescut mai puternic decât se credea anterior.  Pentru 2023, producția a urcat  cu 0,7 %, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât se estimase anterior. Cu toate acestea, în 2022, economia a crescut cu 4,7 %, cu 0,7 puncte procentuale mai mult.

„Ca urmare a revizuirii, volumul PIB din anul trecut s-a situat pentru prima dată la un nivel mai mare decât maximul atins înainte de criza financiară din 2008”, precizează Istat. Conform noilor date, PIB-ul Italiei este acum cu 0,2% mai mare decât vârful atins în 2007.

Redresare cu întârziere

Atingerea nivelului de producție din 2008 „este o veste bună pentru Italia”, a declarat Samy Chaar, economist șef la banca Lombard Odier, pentru Financial Times. ”Este o veste bună și pentru sustenabilitaea datoriei Italiei”.

Istat a menționat că a revizuit în scădere deficitul public al Italiei raportat la PIB, ca urmare a unei economii mai mari. Dar, în multe privințe, această etapă este o reamintire a cât de slabă a fost redresarea sa economică în comparație cu alte economii avansate.

Canada și SUA au atins deja în 2010 nivelurile de producție din 2007. În 2023  volumul producției în SUA a fost cu o treime mai mare decât atunci. Germania și Franța au atins acest prag în 2011, iar economiile lor sunt acum cu aproximativ 15 % mai mari decât în 2007. Economia Regatului Unit era mai mare decât în 2007 în urmă cu un deceniu și a crescut acum cu 18% față de acel nivel.

De fapt, economia Italiei nu este cu mult mai mare decât la începutul secolului, comparativ cu o expansiune de 60 % pentru SUA, o creștere de 30 % pentru Franța și Germania și de 40 % pentru Regatul Unit.

Acesta este rezultatul unei stagnări prelungite a productivității, a susținut Chaar, care a atribuit tendința unei „lipse de investiții și inovare”, cuplată cu un cadru politic „inadecvat”.

Biroul de statistică a arătat că creșterea Italiei din ultimii trei ani a fost favorizată de scutirea fiscală generoasă pentru îmbunătățirile aduse locuințelor, introdusă în 2020, investițiile crescând cu 32% între 2019 și 2023.

Chaar a adăugat că economia beneficiază de creșterea salariilor reale, deoarece inflația a scăzut de la nivelul maxim al ultimului deceniu din 2022, precum și de programul de investiții Next Generation al UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
26.625 afisari

7 COMENTARII

  1. Italia are 4-5 surse de gaz: conducta directa din Algeria, conducta directa din Libia plus conducta TAP cu gaz de la Marea Caspica din Azerbaijan, plus conducta Transitgas cu gaz din Marea Nordului, plus LNG.

    • Pentru LNG furnizorul este SUA,iar pentru celelalte furnizorul principal este Rusia. Toate la un preț super piperat.Facturile sunt de două ori mai mari,iar prețurile produselor,mai ales alimentare s-au dublat sau chiar triplat.

  2. Ce preturi erau în 2007 și care sunt acum…care este puterea de cumpărare? Deci un fâș…halal economie…italienii sunt din ce în ce mai săraci ca și restul europenilor!

  3. Sunt în Italia de 22 ani și v-aș ruga să nu mai faceți articole fără sens doar să aveți ce vinde, economia este la pământ

  4. Dacă economia unei țări fie ea și Italia, nu mai duduie, de unde scoateți cifrele astea. Se pare că și pe acolo sondajele sunt comandate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger