AcasăEconomieMașinile electrice: realitatea sumbră din spatele promisiunilor politice

Mașinile electrice: realitatea sumbră din spatele promisiunilor politice

Electrificarea se dovedește a fi una dintre cele mai semnificative perturbări înregistrate vreodată în sectorul auto

Având în vedere că vânzările sunt la un nivel scăzut, iar adoptarea vehiculelor electrice este încă departe, producătorii și furnizorii de echipamente trec printr-o perioadă de criză.

Electrificarea se dovedește a fi una dintre cele mai semnificative perturbări înregistrate vreodată în sectorul auto. Și a prins viteză după scandalul Dieselgate din 2015.

Trendul ecologist înseamnă că  politicienii preiau puterea asupra producătorilor. Dar, pe fondul promisiunilor frumoase și al obiectivelor prea ambițioase, companiile auto, în sensul cel mai larg al termenului (producători, rețele, subcontractanți), sunt cele care suferă.

În 2021, Carlos Tavares și-a exprimat temerile la anunțarea deciziei UE de a interzice vânzarea de automobile cu motor cu combustie din 2035. Această decizie este politică, mai degrabă decât una tehnică, ducând la pierderi majore de locuri de muncă. Ca să nu mai vorbim de o creștere a prețului modelelor. Analiza șefului Stellantis a fost cea corectă.

Vești proaste

De la începutul acestui an, s-au succedat veștile proaste, relatează Automobile Magazine. Confruntați cu scăderea vânzărilor, producătorii de echipamente sunt primii afectați. ZF renunță la un sfert din forța sa de muncă din Germania până în 2028, în timp ce Bosch suprimă 1 500 de joburi în divizia sa de sisteme electronice de bord.

Valeo intenționează să închidă trei fabrici în Franța. ACC – producător de baterii și filială a Stellantis, TotalEnergie și Mercedes – își îngheață planurile pentru fabricile din Germania și Italia.

Northvolt, un producător suedez de baterii la care Volkswagen este acționar, va reduce 1 600 de locuri de muncă în Suedia. Ca un simbol al dificultăților cu care se confruntă acești furnizori –se află de ceva timp într-o situație dificilă –  producătorul de roți BBS a cerut intrarea în faliment. Acesta a fost și cazul faimosului producător de scaune Recaro.

În prima linie, grupul Volkswagen a anunțat că două uzine din Germania ar putea fi închise. Soarta uzinei din Bruxelles, unde Audi produce Q8 e-tron, pare să fi fost deja decisă: ar putea cădea în mâinile companiei chineze Nio. Chiar și Tesla a anunțat o  reducere cu 10% a forței sale de muncă.

Și, mai general, fabricile care produc mașini electrice sunt afectate în mod regulat de închideri din cauza lipsei de comenzi. Atât de mult încât unele modele care erau inițial electrice schimbă acum viteza și revin la motoare cu ardere internă (Fiat 500, Jeep Avenger). Vremurile sunt grele, iar capătul tunelului nu este chiar după colț.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.894 afisari

9 COMENTARII

  1. Numai cine nu are creier isi cumpara electrica.
    Vine iarna. Eu fac plinul de benzina si plinul de GPL si am autonomie de 1300 km.
    Ce fac idiotii cu electrice?

    • maina electrica se preteaza ca masina secundara la o familie nici un caz principala ,doar pentru naveta la servici ,copii la scoala ,cumparaturi,etc, da este autonomie limitata, se merita daca incarci acasa cu contract de la hidro, sau panouri solare ,altfel daca o incarci la statii rapide nu se merita financiar! dar ideea este ca cu aprox 20 lei faci vreo 200 km, cu ce masina mai poti face???

    • După cum puneti problema dvs. n-aveti. Face fiecare cum crede. Eu mi-as lua una chinezească la preț de China.

    • Nici tu nu ai prea mult creier dacă numești idioți milioane de oameni. Nu am ” electrică ” și nici nu o să am prea curând , dar urăsc oamenii proști și invidioși care se mai și arată cu degetul.

    • Idioții cu electrică care o folosesc preponderent în oraș circulă liniștiți, pe bani de nimic… In timp ce tu, GENIULE, verși săptămânal la pompă sute de lei și ne și poluezi aerul… că nepoții tăi nu o să mai vrea să respire aer, oricum…

  2. Eu am un Lodgy, 2018 cu GPL. Nu renunț la ea. Prefer pe gaz decât pe electric. Poluează mult sub benzină și diesel și e mai ieftin de exploatat ca o electrică.

  3. Și eu dacă aș avea pensie specială vreo 4-5 k € mi-aș lua o Tesla, sau un Audi e-tron GT, d-ăla jmecher…că banii nu-s o problemă, nu!!….dar pt. un om de rând, electrica e o mare țeapă la ora actuală….și doar prin prisma faptului că e o mașină de unică folosință, care după maxim 5 ani, nu o mai poți vinde….

  4. Nici tu nu ai prea mult creier dacă numești idioți milioane de oameni. Nu am ” electrică ” și nici nu o să am prea curând , dar urăsc oamenii proști și invidioși care se mai și arată cu degetul.

  5. Idioții cu electrică care o folosesc preponderent în oraș circulă liniștiți, pe bani de nimic… In timp ce tu, GENIULE, verși săptămânal la pompă sute de lei și ne și poluezi aerul… că nepoții tăi nu o să mai vrea să respire aer, oricum…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger