Mineralele critice sunt vitale nu numai pentru tranziția energetică, ci și pentru semiconductori și tehnologiile de frontieră care implică apărarea, inteligența artificială, blockchain, IoT, centrele de date etc.
China domină totul, de la achiziția, rafinarea și utilizarea acestor minerale. Este responsabilă pentru 85-90% din rafinarea globală de la mină la metal a pământurilor rare, pe lângă 92% din producția de magneți cu pământuri rare, potrivit unui raport al Goldman Sachs Research(2023) preluat de Modern Diplomacy.
Cobalt, litiu, nichel
De asemenea, China rafinează aproximativ 68 % din cobaltul global, 65 % din nichel și 60 % din litiul necesar pentru bateriile vehiculelor electrice.
Proiecțiile Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), bazate pe datele Agenției Internaționale pentru Energie(AIE), indică o creștere globală a cererii de litiu de peste 1500%, pe lângă creșteri similare pentru nichel, cobalt și cupru.
AIE estimează că, până în 2030, aproape 50 % din valoarea de piață a rafinării va fi concentrată în China, care a fost, de asemenea, principalul producător pentru 30 din cele 50 de minerale critice (inclusiv 14 lantanide, care sunt incluse în categoria pământurilor rare). Peste 700 000 de tone de litiu prelucrat pentru baterii vor proveni din minele controlate de China până în 2025.
Baterii și vehicule electrice
Poziția dominantă a Chinei se extinde în lanțul valoric al mai multor sectoare precum vehiculele electrice, turbinele eoliene și apărarea. Țara produce, de exemplu, 68% din catozii bateriilor la nivel mondial și 73% din materialele anodice active. Anozii reprezintă aproximativ 12 % din costurile bateriilor.
Goldman Sachs Research a estimat, de asemenea, că aproximativ 65% din componentele bateriilor, 71% din celulele bateriilor și 57% din EV-urile globale au fost fabricate în China.
Critical Minerals Policy Tracker indică faptul că se încearcă elaborarea a peste 200 de politici și reglementări pentru a asigura aprovizionarea cu minerale esențiale, inclusiv Legea privind materiile prime (CRM) a Uniunii Europene, Legea privind reducerea inflației din SUA, Strategia privind mineralele esențiale a Australiei, printre altele.
Cu toate acestea, principala preocupare este timpul pe care aceste politici îl vor necesita pentru a rupe dominația Chinei.
Influență și putere de control
Lumea, în afară de China, încă nu și-a dezvoltat capacitățile necesare pentru a prelucra la scară largă unele minerale esențiale. În plus, industria minieră are termene lungi de realizare a proiectelor, iar estimările AIE indică faptul că ar putea dura mai mult de 12 ani pentru explorare și studii de fezabilitate, pe lângă alți 4-5 ani pentru construcție.
Inițiativele blocurilor conduse de SUA vor intra inevitabil în coliziune cu interesele Chinei de a-și menține controlul și de a-și proteja propria securitate industrială, în întreaga lume și în special pe continentul african.
În regiunea Indo-Pacifică, țări precum Vietnam, Indonezia, Malaezia și chiar India trebuie să își echilibreze cu grijă relația cu China, chiar dacă curtează SUA pentru a le gestiona comerțul și economia, la fel ca America Latină și Africa.
În Orientul Mijlociu și Asia de Vest, puternicele puncte de sprijin ale Chinei în Pakistan și Iran, pe lângă legăturile sale comerciale cu puteri din Orientul Mijlociu – Qatar, Emiratele Arabe Unite și chiar Arabia Saudită – se adaugă la un set de constrângeri problematice pentru orice bloc centrat pe SUA la nivel global. Și Europa se confruntă presiuni interne considerabile atât din punct de vedere politic, cât și economic.
Influența strategică pe care China o deține în sectorul mineral critic este de necontestat. O astfel de putere de control oferă nu doar capacitatea de a stabili agende, ci și dreptul de veto asupra problemelor geopolitice și asupra creșterii economice globale.
Mai trebuie precizat ca degeaba vorbim de anozi, catozi si alte elemente componente ale bateriei, China nu va mai exporta piese disparate de schimb dupa 2025. China va export doar produse finite, baterii complete, integrale asa ca orice calcule privind cat la suta dintr-o baterie reprezinta anodul va fi fara relevanta. China s-a saturat sa vanda parti copmponente la „tarile avansate tehnologic” ca acestea sa le asambleze si sa le vanda cu profituri imense doar pentru ca poarta marca acestor tari. Cand China va vinde doar produse finite afacerile tarilor avansate se duce de rapa, de asta sunt occidentalii asa distrusi, le dispare posibilitatea de a realiza profit pe spinarea consumatorului. China pe de alta parte aduce preturi realiste, convenabile la toti consumatorii.
E adevarat ca profitorii occidentali deja acuza China de ceea ce va face in viitor, proiectand exact ceea ce ar face ei daca ar avea monopolul bateriilor. De fapt ceea ce deja fac acolo unde au aceste posibilitati. Dar China a facut deja ceea ce nici o tara capitalista nu afacut vre-o data, a scos din patura saraca peste 800 de milioane de chinezi si i-a pus confortabili direct in patura clasei mijlocii. Asta occidentalii nu vor sa o spuna si de asta ei vor pierde, popoarele au inceput sa se fereasca de profitorii venali care fac bani si din razboaiele criminale pe care ei le provoaca.
Nu mai bine iti dai cu parerea despre fotbal?
Maine te duci si cumperi o baterie chinezeasca , iar saptamana viitoare o arunci caci atat tine.
Numai idiotii sunt in stare sa cumpere o masina electrica produsa in China. Daca au bani n-au decat sa-i arunce pe apa sambetei.
Gluma proasta cu vehiculele electrice se va termina in curand. Nu toti in lume sunt „analfabeti functionali” asa ca tine.
Sunt „idiot” dacă cumpăr o Tesla, fabricată în China ?. Ce să vezi aproape tot ce folosim noi zilnic, dacă te uiți bine scrie Made în China. Și nu le arunc, dimpotrivă sunt tare mândru cu telefonul meu performant , marcă americană făcută în China. Iar vehiculele electrice nu sunt impuse de China ci de falimentara UE, care va depune bilanțul negativ nu peste prea multă vreme. Mă bucur tare mult că nu ești analfabet funcțional, spre deosebire de noi, ceilalți, numai că după o vreme, mulți dintre cei care se cred deștepții lumii constată că ei nu au priceput cum stau lucrurile. Cine oare va fi analfabetul funcțional adevărat ?. Întreb și eu să mă aflu în treabă.
Da esti!
Prostul daca nu-i fudul cu Tesla lui parca nu e prost destul!
Sau cu trotineta lui. Debandada din creierul vostru nu inseamna progres.
Oricum ,fericiti cei saraci cu duhul.
Cand pui la incarcat „chinezaria” sa anunti si pompierii sa nu mai piarda timp cu deplasarea pana la „cocioaba ta amarata de 200 mp”
CHINA TREBUIE DISTRUSA!