Pe motiv că așa a zis Banca Mondială, Ministerul Agriculturii a concluzionat că românii preferă alimentele din import, în detrimentul produselor autohtone. Și mai grav este că, pe această aserțiune, ministerul și-a construit întreaga Strategie națională de promovare a produselor agroalimentare românești 2025-2029, acuzând că produsele alimentare românești ar avea probleme de calitate și de siguranță.
Deși nu cred că există vreun cetățean al acestei țări care să nu caute, în principal, produse agroalimentare românești, Ministerul Agriculturii a tras concluzia că românul e ahtiat după hrana din import pe care ne-o bagă pe gât hipermarketurile.
În toată Strategia națională de promovare a produselor agroalimentare românești 2025-2029 nu se regăsește niciun cuvânt măcar despre adevăratele probleme ale producătorilor români, și anume accesul restricționat în marile rețele comerciale, care vând, cu predilecție, produsele din țara lor de origine sau din alte state UE, mai puțin cele autohtone. În timp ce absolut toate țările Uniunii Europene își protejează producătorii, prin favorizarea accesului în marile magazine, România este singurul stat care nu a făcut nimic în acest sens și care a blocat toate inițiativele legislative care ar fi trebuit să-i protejeze pe producătorii noștri.
În schimb, pe o statistică din 2020, Ministerul Agriculturii a remarcat că, în ierarhia producției agroalimentare industriale, primele locuri sunt ocupate de Germania, Franța, Italia și Spania, România ocupând abia locul 18, în condițiile în care țara noastră deține resursele natural favorabile obținerii de randamente superioare la hectar, dar și tradiție în ce privește sectorul agricol.
Țara importurilor alimentare
Conform datelor Ministerului Agriculturii, în 2022, deficitul balanței comerciale pentru produsele agroalimentare a fost uriaș, România importând cu 4,6 miliarde de euro mai mult decât a exportat. Defalcat pe produse, singurul capitol unde am înregistrat excedent la exporturi a fost cel al animalelor vii, unde ne-a salvat sectorul ovin, în rest am fost campioni la importuri.
Cel mai mare deficit al balanței comerciale a fost înregistrat la carne și măruntaie comestibile, la lactate și produse lactate, ouă și miere naturală. În ce privește produsele vegetale, cele mai multe importuri s-au înregistrat la legume, plante, rădăcini și tuberculi, fructe comestibile, preparate pe bază de cereale, zahăr și produse zaharoase, preparate din legume și fructe, precum și băuturi alcoolice și nealcoolice. ”În acest context, în sectorul agroalimentar este necesară concentrarea sprijinului pe acele produse agroalimentare pentru care există producție de materii prime și pentru care există cerere pe piață, alături de creșterea capacităților de procesare și depozitare”, se arată în Strategia Ministerului Agriculturii.
A zis Banca Mondială
În Strategie sunt trecute, la loc de frunte, concluziile experților Băncii Mondiale, pe care Ministerul Agriculturii le-a asumat integral. Printre acestea se numără faptul că românii nu ar fi informați suficient asupra calității produselor românești, motiv pentru care preferă să achiziționeze produse importate. În plus, ministerul pune și el umărul la distrugerea imaginii producătorilor români, arătând că există preocupări cu privire la calitatea și siguranța produselor agroalimentare, care pot afecta încrederea consumatorilor și accesul pe piețele internaționale. ”Problemele legate de calitate sau siguranța produselor pot afecta imaginea acestor produse și pot încetini dezvoltarea comerțului intern și internațional. Este nevoie de eforturi semnificative pentru a promova produsele agroalimentare românești și pentru a crește conștientizarea consumatorilor cu privire la calitatea acestora, în detrimentul celor importate”, se precizează în Strategia Ministerului Agriculturii.
cat mai permitem tradatorilor sa ne mai conduca? Si-au batut joc de o tara intreaga si de poporul ei, au vandut tot ce se putea, au furat tot ce au putut, AJUNGE!
Ce creatura! Mai bine ar tine post pentru Pasti sa mai slabeasca, reusind sa gandeasca mai bine pentru tara.
Simplu .Se numeste inalta tradare. Trebuia sa plece din functie -ieri.
Încă unul care este sinistru, nu ministru.
el mananca sigur bani romanesti si dupa cum arata astia ii priesc ca are falci nu gluma !!asta dupa cum gandeste nici portar la min agr nu era bun!!
Daca produsele romanesti au probleme de calitate si siguranta, rolul ministrului ar fi sa sustina produsele romanesti si sa rezolve aceste probleme, nu sa ingroape produsele romanesti in favoarea intereselor externe. Inca un ministru tradator.
Studiați poza și aveți răspunsul. Cineva ca acel din poză nu poate fi cu țara în care viețuiește.
Acest articol nici măcar nu începe cu știrea ci ci cu instigarea: face jocul Băncii Mondiale. Cum sa nu îl facă? Acolo sunt oameni inteligenți care cu asta se ocupa: sa dea bani când vad ca se respecta reguli. De ce ar da Banca Mondiala bani ca tu sa faci ce vrei tu în loc sa respecți contractul pentru care prinesti bani?
Și ne întrebăm de ce a apărut curentul acesta suveranist . Din cauza unor stfel de miniștri analfabeți în adevăratul sens. Iar Ciolacu și Bolojan nu au învățat nimic din această criză politică.
Dacă nu înțelege sau nu știe ce are de făcut ca și ministru este foarte trist că avem în fruntea unor ministere foarte importante oameni fără simț patriotic și deloc bine intenționate pentru binele cetățenilor români.
Agricultura a fost și trebuie să fie vioara întâi în orchestra economiei românești.
Prin anii 70′, 80′, 90′ nimeni nu se plângea că nu sunt prin piețe legume și fructe autohtone pe care le-am consumat cu plăcere!
Sprijinirea producătorilor români ar trebui să fie o activitate de bază a celor care ocupă posturi importante în ministerul agriculturii!
Daca este adevarat ce scrie in articol, Ciolacu treb sa ordone un control urgent la minister si daca steategia ingroapa agric romanesca, demiterea cu imputarea salariilor tuturor celor „priceputi” in prostie!
Ne-am fi mirat sa faca invers. Sclavii fac ce le ordona stapanii. El ce mananca de e asa grasut?
Pai ăștia sunt pro Europa, nu pro România. Toți incompetenți care executa ce le spune Ursula. Totul este terminat în tara asta, mai dați-le voturi și o sa va vândă și pământul de sub case
Uite frate cât pământ românesc este vândut la străini. Dacă se continuă așa în 10 ani o să fie alții proprietarii României,nu românii care sunt născuți aici
Alo antifraudă, procuratura, etc.luati-l și ascundeti-l 25 de ani.RUSINE TRADATORULE!!!!!!!
Un alt trăgător de neam alaturi de alți factori nocivi ai acestei societăți dezbinate din cauza troglodiților și trepanaților cu ganduri naziste
Parlamentul și Guvernul Romaniei trebuie sa îl
înlocuească pe actualul ministru al agriculturi și
să numească un specialist care știe și are voință
să promoveze interrsele Romaniei și a
producătorilor,procesatorilor romani.
MAI BOLOVANE ,B M NE-A MAI BAGAT IN RAHAT SI ALTADATA !,ISTORIA SE REPETA ,CONDITIILE DE IMPRUMUT SUNT CRIMINALE ,
VEZI VECHIUL IMPRUMUT CONDITIONAT DE REDUCEREA REZERVELOR DE HRANA ALE ROMANIEI DOAR PENTRU 3 LUNI !!,PE TOATA PERIOADA IMPRUMUTULUI
PANA LA RESTITUIREA IMPRUMUTULUI SI PLATA DOBANZILOR.
TU ESTI MINISTRU AGRICULTURII IN GUVERNUL ROMANIEI SAU ESTI OMUL BM ???????????????
Mangulița asta, e un impostor nu un ministru român, de ce Pidone nu se autosesizeză. Avem nevoie de produse proaspete, nu gunoaie de import!!!