Uniunea Europeană decide prin majoritate calificată unele chestiuni importante, iar regulile sunt pe cale să fie puse la încercare atunci când cele 27 de țări membre vor organiza un vot final pentru a impune taxe la importurile de vehicule electrice chinezești.
Este o decizie cu consecințe profunde pentru industria auto europeană, căreia Bruxelles-ul i-a ordonat să elimine treptat mașinile alimentate cu motorină sau benzină până în 2035, relatează Politico. Tarifele de protecție, menite să compenseze subvențiile acordate de China producătorilor de vehicule electrice în creștere rapidă, ar putea oferi timp celor de la Volskwagen sau Stellantis să se adapteze.
Dar impunerea taxelor ar putea declanșa, de asemenea, un război comercial în toată regula cu cea de-a doua economie a lumii, Beijingul amenințând deja cu represalii împotriva exporturilor de coniac, carne de porc, produse lactate europene, precum și de automobile high-end.
Berlinul se agită de pomană ?
Germania a dus o acțiune de ariergardă de luni de zile împotriva tarifelor – fără niciun rezultat. Viitorul vot ar fi ultima șansă pentru cancelarul Olaf Scholz de a le opri.
Aici intervine votul cu majoritate calificată. Pentru a bloca taxele, Berlinul ar avea nevoie de o dublă supermajoritate care, în primul rând, ar fi extrem de dificil de întrunit și, în al doilea rând, nu a mai fost niciodată utilizată pentru a anula o măsură de apărare comercială a UE.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat ancheta antisubvenții în urmă cu aproape un an și a concluzionat prin recomandarea unor taxe cuprinse între 8 % și 35 % pentru vehiculele electrice fabricate în China. Variațiile au apărut deoarece unele companii (cum ar fi Tesla) au cooperat cu ancheta, iar altele (cum ar fi SAIC) nu.
După ce la reuniunea de joia trecută de la Bruxelles dintre Valdis Dombrovskis, șeful diplomației comerciale a UE, și Wang Wentao, ministrul chinez al comerțului, nu s-a ajuns la un acord, se așteaptă ca Executivul european să trimită recomandările sale finale la un vot de confirmare din partea țărilor membre, în termen de 10 zile.
Dacă Germania ar convinge toate țările care s-au abținut în iulie să voteze împotriva tarifelor pentru vehiculele electrice, ar avea suficient sprijin – un total de 15 țări – pentru a obține o majoritate simplă și a declanșa un apel. Cu toate acestea, grupul ar fi încă departe de pragul de 65 % din populație necesar pentru a câștiga al doilea vot.
Spania și Franța au cerut o soluție negociată cu Berlinul. Într-o vizită recentă în China, premierul spaniol Pedro Sanchez a îndemnat Comisia și alte țări să își „reconsidere” poziția, adăugând că „nu avem nevoie de un alt război”.
Dar Italia nu pare dispusă să cedeze: ministrul de externe Antonio Tajani a declarat săptămâna aceasta că guvernul său „susține poziția UE” cu privire la taxe.
Asta e sinucidere.