Cauta

Nebunia vehiculelor electrice ucide industria auto din Marea Britanie

Mandatul privind Vehiculele cu Emisii Zero (ZEV) face ca producția de automobile să devină neviabilă

Stellantis, compania mamă a Vauxhall, intenționează să închidă fabrica de la Luton, unde produce furgoneta Vivaro, cu un cost de 1.100 de locuri de muncă.

Mișcarea se preconiza de luni de zile; directorul executiv al Stellantis, Carlos Tavares, a avertizat că mandatul privind Vehiculele cu Emisii Zero (ZEV) face ca producția de automobile să devină neviabilă în Marea Britanie.

Iată problema: ZEV obligă producătorii să se asigure că 22% din mașinile pe care le vând pe parcursul acestui an sunt modele complet electrice, notează The Spectator. Proporția va crește la 80% până în 2030. Dacă constructorii  nu reușesc să de adapteze, vor fi amendați cu 15.000 de lire sterline pentru fiecare mașină pe benzină sau motorină cu care încalcă limita. Și piața nu este deloc pregătită pentru o astfel de creștere bruscă a ofertei de vehicule electrice.

Între ianuarie și octombrie, conform Society of Motor Manufacturers and Traders, vehiculele electrice au reprezentat 18,1% din vânzări. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că producătorii oferă reduceri mari la modelele electrice și amână vânzările de mașini pe benzină și motorină.

Șoferii refuză să colaboreze cu obiectivele guvernului, iar ca urmare, se preconizează amenzi foarte mari. Situația pentru mulți este mai disperată decât sugerează cifra generală, deoarece unii producători, cum ar fi Tesla, vând doar vehicule electrice.

Săptămâna trecută, Secretarul pentru Afaceri Jonathan Reynolds s-a întâlnit cu Stellantis și alți producători de automobile. Dar nu există încă niciun semn al  relaxării  obiectivelor ecologice. Anunțul închiderii Luton a fost poate sincronizat pentru a aplica presiune asupra guvernului.

Obiective net-zero,  mai stricte decât cele din UE

Două observații trebuie făcute. În primul rând, industria auto însăși este parțial vinovată pentru situația sa actuală. Când obiectivele ZEV au fost consultate în martie anul trecut, Stellantis a fost de acord. Vicepreședintele senior și directorul general al grupului, Paul Willcox, a declarat: „Stellantis este pe deplin angajată să atingă 100% vânzări de mașini și furgonete electrice noi în Regatul Unit și Europa până în 2030.”

În al doilea rând, există o mare ironie. Brexit ar duce la retragerea producătorilor de automobile din Marea Britanie. Este foarte posibil ca asta să se întâmple, dar dintr-un motiv foarte diferit de cel pe care susținătorii rămânerii în Uniunea Europeană l-ar fi putut imagina. O țară eliberată de controlul de reglementare al UE  alege să introducă obiective net-zero mai stricte decât cele din UE. Așa se distruge o industrie.

Ultimele stiri

  • Un avion de la Aeroclubul Caransebeș a aterizat forțat. Cine se afla la bord/Decizia salvatoare a pilotului
  • S-a întâmplat în Prahova! Două femei, rănite de o mașină în timp ce se aflau într-un magazin
  • Cât au ajuns să coste cireșele în piețe. „Mai bine investim în aur”
  • ANM anunță vreme deosebit de rece. Cod galben de vânt în mai multe județe/Unde vor fi ninsori
  • Gates vs Musk: filantropie sau putere?
  • Mindfulness în școli: Antrenamentul emoțional care lipsea din educație
  • Trump lovește neașteptat – vrea taxe mai mari pentru bogați
  • UPDATE. CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
  • Ce fel de PAPĂ va fi Leon al XIV-lea? Trei indicii importante pe care le-a oferit noul Suveran Pontif în prima sa apariţie publică – FOTO/VIDEO
  • George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru o altă ţară, ci se va concentra pe propria populaţie
  • Exit mobile version