AcasăEconomieNo pain, no gain: mesajul economic al administrației Trump

No pain, no gain: mesajul economic al administrației Trump

Donald Trump a promis să vindece o ”economie americană bolnavă”, însă tratamentul nu pare eficient.

Donald Trump a promis să vindece o ”economie americană bolnavă”, însă tratamentul nu pare eficient.  

Administrația continuă să le ofere americanilor viziuni despre o epocă de aur, relatează Bloomberg. Cu toate acestea, în cursul unei săptămâni nebunești – care a văzut o avalanșă de tarife și reveniri, declanșând un război comercial global și o scădere accentuată a pieței bursiere – tonul s-a schimbat.

O ”mică perturbare”

„Va exista o mică perturbare, dar suntem de acord cu asta”, a declarat Trump marți în fața Congresului, apărându-și planurile de a ridica o barieră protecționistă în jurul SUA prin cele mai mari creșteri tarifare din aproape un secol. Până vineri, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, anunța că cea mai mare economie a lumii are nevoie de o „detoxifiere” pentru a scăpa de dependența de cheltuielile publice.

Consumatorii și investitorii devin anxioși

Pe măsură ce Trump își avansează agenda, se confruntă cu unele realități. Inflația nu va fi ușor de înăbușit, mai ales că președintele este hotărât să impună noi tarife, chiar dacă renunță la unele dintre cele inițiale. Consumatorii și investitorii devin anxioși, iar economia pare vulnerabilă la o încetinire.

Un președinte care și-a măsurat cândva performanțele în funcție de piața bursieră face acum abstracție de astfel de îngrijorări. Cu câteva ore înainte de discursul său în fața Congresului, indicele bursier S&P 500 a atins un minim post-electoral, amenințările privind tarifele cu Mexic și Canada devenind realitate. Vineri, indicele a închis și mai jos.

Obligațiunile de trezorerie au scăzut și ele pe parcursul săptămânii, deși scăderea prețului petrolului – care menține speranța pentru o benzină mai ieftină – a fost un punct pozitiv.

Trump susține că orice problemă pe termen scurt va merita pentru a readuce producția în țară. Dar există o mulțime de semne că industria americană – de la firme mici la giganți precum Ford Motor – este îngrijorată de un război comercial pe cale să escaladeze dacă partenerii SUA vor riposta cu propriile taxe. Incertitudinea crescândă ar putea să nu încurajeze angajările sau investițiile.

Taxe și ”tarife reciproce”

Pentru companiile auto și alte sectoare, urmează taxa de 25% pe oțel și aluminiu, programată să înceapă la 12 martie și care va zdruncina din nou lanțurile de aprovizionare. În aprilie ar trebui să intre în vigoare așa-numitele „tarife reciproce”, pe care SUA le vor impune tuturor țărilor, la o rată considerată echivalentă cu propriile bariere comerciale.

Un sondaj Harris realizat pentru Bloomberg News luna trecută a arătat că aproape 60% dintre adulții din SUA se așteaptă ca tarifele impuse de Trump să ducă la creșterea prețurilor și că 44% cred că taxele vor avea efecte negative asupra economiei SUA.

De asemenea, tarifele au fost menționate de un număr record de 700 de ori în timpul apelurilor trimestriale privind rezultatele companiilor legate de S&P 500.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
388 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sorosistii urla disperati ca nu functioneazaaaaaaa 😝😝😝. CE AU DISTRUS EI, DEMOCRATII SOROSISTI IN ‘DIVERSITATEA’ LOR TIMP DE 24 DE ANI(CLINTON, OBAMA, BIDEU) VOR SA REPARE ASTIA IN 2 LUNI😝😝😝

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger