AcasăEconomieO alianță pentru a sparge monopolurile tehnologice

O alianță pentru a sparge monopolurile tehnologice

Cu potențialul ridicat și resursele țărilor membre, alianța BRICS apare ca o forță de echilibrare potențială împotriva dominanței tehnologice occidentale

Dominanța țărilor occidentale în infrastructura și reglementarea tehnologiei digitale împiedică ascensiunea startup-urilor și a companiilor inovatoare din națiunile în curs de dezvoltare, restricționându-le capacitatea de a concura și de a prospera la nivel global.

Cu potențialul ridicat și resursele țărilor membre, alianța BRICS apare ca o forță de echilibrare potențială împotriva practicilor monopoliste.

Deși China și India, cele mai populate țări din lume, sunt membre ale BRICS, includerea lor nu este paradoxală, ci mai degrabă o oportunitate de a consolida alianța, permițând țărilor mai mici să profite de potențialul emergent, notează Modern Diplomacy.

Țările BRICS vor cuprinde peste 40% din populația globală și vor reprezenta aproximativ 31,5% din PIB-ul mondial, bazat pe paritatea puterii de cumpărare, depășind cota de 30,7% a G7, conform datelor de la Fondul Monetar Internațional.

Oportunități de creștere

Având în vedere creșterea proiectată în sectorul digital și rolul esențial al inteligenței artificiale ca motor transformator, BRICS  nu doar că se poziționează pentru a concura cu alte coaliții globale, dar promovează și cooperarea care poate crea oportunități unice de creștere pentru startup-uri, firme de software de dimensiuni medii și mari companii tehnologice în special cele din națiuni mai puțin dezvoltate care au avut dificultăți în a accesa piețele de masă.

Piața globală a inteligenței artificiale a fost evaluată la peste 130 de miliarde de euro în 2023 și se așteaptă să crească substanțial până în 2030, ajungând la aproape 1,9 trilioane de euro.

SUA conduce investițiile private în IA (62,5 miliarde de euro), urmată de China (7,3 miliarde). Anul trecut, UE și Regatul Unit  au atras împreună investiții de 9 miliarde de euro. Programul Digital Europe al UE va finanța IA cu un total de 2,1 miliarde de euro până în 2027.

Potrivit CB Insights, începând cu 2023, aproximativ 88% dintre unicorni (startup-uri evaluate la peste un miliard de euro) își au sediul în  SUA (50%), China (15%), India (10%) și UE-UK (12%).

Startup-urile din țări sau regiuni cu populații și economii mai mici au o șansă limitată de a deveni unicorni, un obstacol major este oportunitatea limitată de a lansa pe piețele globale sau multicountry. O alianță precum BRICS poate ajuta foarte mult la abordarea acestei provocări.

Prin promovarea unei piețe digitale integrate, startup-urile și companiile de tehnologie pot să se extindă dincolo de granițele naționale, ajungând la o piață combinată de peste 3 miliarde de oameni.

Eliminarea limitărilor de livrare  în regiunea BRICS+ ar deschide calea pentru noi companii în logistică internațională și, în pasul următor, ar crește exponențial numărul startup-urilor și companiilor din comerțul electronic libere de restricțiile locale.

În cele din urmă, tehnologia trebuie să servească drept un instrument pentru bunăstarea tuturor națiunilor, nu o armă pentru exploatarea celor marginalizați.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.294 afisari

1 COMENTARIU

  1. BRICS ARE POTENTIAL SA INGROAPE PENTRU TODEAUNA ABERATIILE GLOBALIZARII !!,
    BRICS POATE SA DISTRUGA MONOPOLURILE AMERICANE SI $ CARE DE 89 DE ANI JEFUIESC ORCE TARA CARE LE STA IN CALE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger