Deficitul bugetar de 8,65% din PIB a fost cauzat de creșterea cheltuielilor statului cu salariile din sectorul public, pensiile și dobânzile, susține Guvernul. Mai grav, s-a ajuns ca banii colectați din taxele și impozitele românilor să nu mai poată acoperi aceste cheltuieli, ceea ce înseamnă că orice investiție și orice sumă acordată pentru sănătate și educație vor fi achitate din împrumuturi. În semn de solidaritate cu sărăcia în care a fost aruncată țara, Executivul a decis să taie posturi vacante și niscaiva funcții de secretari de stat și directori.
Banii din taxe și impozite nu mai acoperă nici măcar cheltuielile statului cu salariile bugetarilor, cu pensiile și cu dobânzile la împrumuturile împovărătoare contractate de cei care ne conduc. Semnalul vine chiar din partea Guvernului, care aruncă vina deficitului uriaș din 2024 tocmai pe această stare de fapt. Evoluțiile recente din economia României indică o creștere alarmantă a deficitului bugetar, o amplificare a datoriei publice, o eficiență administrativă redusă și o nevoie stringentă de optimizare a cheltuielilor publice, susține Executivul, în preambului unei ordonanțe de urgență analizată în ședința de guvern și ajunsă direct în Senat. ”Aceste circumstanțe determină o reevaluare strategică a modului în care sunt structurate și operate autoritățile și instituțiile administrației publicecentrale, în vederea reducerii poverii financiare asupra bugetului de stat, asigurării unei administrări eficiente a resurselor naționale și oferirii unui exemplu și solidaritate față de cetățenii României, supuși deopotrivă restricțiilor economico-financiare”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ. Mai mult, Executivul arată că majorarea salariilor în sectorul public, fără o corelare directă cu performanța și productivitatea, a generat o presiune suplimentară asupra bugetului de stat. Astfel, s-a ajuns la o situație în care cheltuielile cu salarizarea funcționarilor publici și ale personalului contractual depășesc în mod constant veniturile obținute prin colectarea impozitelor și taxelor, ceea ce reduce semnificativ capacitatea guvernului de a investi în infrastructură, educație, sănătate și alte domenii esențiale pentru dezvoltarea economică a țării.
România s-a prăbușit
Datele economice recente relevă o deteriorare accentuată a echilibrului fiscal, evidențiată de un deficit bugetar semnificativ, care, la finalul anului 2024, a atins 8,65% din PIB, în creștere semnificativă față de nivelul de 5,61% înregistrat în 2023. Această expansiune a deficitului a fost generată de o creștere disproporționată a cheltuielilor rigide ale statului, incluzând salariile din sectorul public, pensiile și dobânzile aferente datoriei publice, semnalează Guvernul. Culmea este că, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu ne tot explica faptul că deficitul vine din marile investiții, pe care nimeni nu le-a văzut. Concomitent, datoria publică a României a depășit pragul de 200 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent a ajuns la 8% din PIB, punând o presiune suplimentară asupra capacității statului de a-și finanța obligațiile pe termen lung, recunoaște Executivul. ”În acest context, România se confruntă cu costuri de împrumut printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, dobânzile percepute pe piețele externe fiind semnificativ mai mari decât media europeană. Această realitate economică subliniază necesitatea stringentă de a regândi structura instituțiilor publice și de a elimina posturile și compartimentele care nu aduc o valoare adăugată reală activității guvernamentale”, se mai precizează în docuemntul citat.
Anul electoral a umflat aparatul bugetar
Un factor determinant al dezechilibrului bugetar îl constituie creșterea semnificativă a numărului de posturi ocupate în sectorul public. În luna octombrie 2024, numărul angajaților din administrația publică a depășit 1,3 milioane, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. ”Această expansiune a personalului bugetar nu doar că a crescut cheltuielile statului, dar a condus și la o eficiență administrativă scăzută, prin suprapunerea unor atribuții și existența unor structuri supradimensionate, care au devenit mai degrabă un factor de rigiditate instituțională decât un element de sprijin pentru activitatea guvernamentală”, arată Executivul.
de ce nu impozitezi ba mare sef care esti cifra de afaceri a multinationalelor cum socotesti ba tu ca fac afaceri de miliarde si profit zero??? e gaura care o vedeti toti,e ca aia de covrig !!
Ce zicea, acum mulți ani de zile, tanti Olguța ot Craiova? Că toate pensiile speciale sunt egale valoric cu cele ale celor care au muncit și au cotizat la stat? Gura păcătosului adevăr grăiește, nu-i așa?
Eu am asociat aceste pensii speciale cu dorința celui mai sărac om din sat de a se împrumuta pentru a bea șampanie, chiar dacă-i pică pe el casa și copii-i plâng de foame.
Revenind, noi, cotizanții, nu putem să nu observăm că și noi avem partea noastră de vină. Cum așa? Păi majoritatea populimii, în loc să-și dorească stoparea acestui huzur, sau batjocuri, cum vă convine să apreciați, își dorește să participe și ea. NU, CEVA NU ESTE ÎN REGULĂ CU ACEASTĂ DORINȚĂ MALADIVĂ DAR ȘI SINUCIGAȘĂ TOTODATĂ!
Fără se vreau, gândul mi-a zburat la un articol dintr-o fițuică de articole de istorie unde se spunea că, în țările române, nu prea aveau loc execuții. Și asta datorită faptului că nu se găseau inși care să practice meseria de gâde. De ce? Păi mioriticii noștri prea se identificau cu lotrii, zic eu, și nu din bunătate sufletească. Și nu le făcea plăcere să se gândească la faptul că, vreodată, aveau să fie ei chiar pe eșafod.
cat de mult maresti gaura din covrig el va fi mai mic ,mai anemic,intelegi covrigareala???!!tu ne spui noua ce stim? tu trebuie sa faci legi,politici sa gasesti solutii nu sa bla bla
Sunt multe de spus, cea mai proastă conducere din ultimii 20 de ani, începând cu pensiile ,,nesimțite ” până la inventarea de funcții care nu își au rostul, bineînțeles plătite regește, dacă vedeți că nu se ajung banii la buget de ce nu reduceți la jumătate personalul cu bugetarii ? De ce nu tăiați pensiile alea mari ?
proasta ori neproasta, au fost alesi si conduc tara desi ilegal, ca Ciolacul a fost instalat de un alt ilegal–Slanina-Voda. Pentru ca Iohanis nu mai avea mandat de la popor sa desemneze un nou guvern. Asa zic capete luminate din zona Constitutiei.
Trebuie inchise gaurile negre privind cumpararea de fiare vechi americane, de ajutorarea dusmanilor ucraineni, de salariile uriase si pensiile speciale de la stat, de contractele cu valori de N ori mai mult decat face, de banii care se scurg catre clientela politica, si atunci o sa ajunga banii fata sa mai fim nevoiti sa ne imprumutam, adica sa amanetam si viitorul copiilor si nepotilor nostri.
Ce-a făcut Ciolacu cu banii țării ?El a fost prim ministru și rondul trecut
Sa anuleze pensiile speciale la puterea juridica (tradatoride tara, nu-si fac datoria conform constitutiei), puterea politica (presedinte, parlamentari, primari, etc, tradatori de tara cu mici si insignifiante exceptii),restul de pensii speciale aparute ca ciupercile dupa lovitura de stat din 1989, reducerea nr de generali din armata si servicii (tradatori), reducere numarului imens de bugetari (multi trantori) si atunci vor avea bani pentru pensii si salarii si mai ramane si pentru alte cheltuieli
…suntem în rahao!… păcat, așa țară frumoasă condusă de niște trepanați!😁
adica daca alegi analfabeti cu bacu luat
la seral sau chiar neluat, nu e bine?
Asta da noutate….pai daca doar capusati banii nostrii…cum naiba sa evoluam, sa ne dezvoltam…incercati sa aplicati corect legile date de voi si culmea o sa ne mearga bine !!
Hai lasă. Atunci sa fie închise posturile celor care încasează taxe și impozite. Și toți angajații primăriei. Sa rămână primarul și secretara.
Daca sunt bani pt slugoiul cersenski si pt pensiile speciale, pt presedintie, parlament su securitate, suntem multumiti😝😝😝
Impozitati multinationalele la cifra de afaceri si veti avea bani la buget garla!!!! Daca nu le convine si pleaca de aici, oricum nu pierdeti nimic, pentru ca acum va dau la buget zero lei si zero bani.