Majorarea uriașă a tarifelor la rovinietă, care a fost programată abia după alegeri, pentru a nu stârni proteste masive în țară, a fost ordonată de Banca Mondială, care a condiționat împrumutul de aproape 600 milioane de euro. Noile tarife vor fi stabilite abia la începutul anului viitor și prevăd pedepsirea celor care nu și-au cumpărat mașini electrice prin obligația de a plăti prețuri care, practic, le vor scoate mașinile din circulație.
Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, componenta de creditare a Băncii Mondiale, care va fi utilizat pentru acoperirea deficitului bugetar, cuprinde mai multe condiții. Astfel, pentru cei aproape 600 de milioane de euro, România a fost obligată de Banca Mondială să majoreze tarifele la rovinietă, astfel încât să descurajeze utilizarea oricărei alte mașini în afara celor electrice, cu emisii zero.
”Pentru a stimula transportul verde și creșterea veniturilor colectate, împrumutatul a introdus o nouă politică de tarifare rutieră, prin Legea 226/2023”, se arată în Programul asumat de Guvern în fața Băncii Mondiale. Legea, care a intrat deja în vigoare, prevede, pe lângă noul sistem de tarifare a transportului de marfă în funcție de distanța parcursă, un sistem de diferențiere a tarifelor la rovinetă în funcție de norma de poluare a acestora. Pentru a nu produce mișcări sociale, Executivul a amânat elaborarea noilor tarife până la începutul anului 2025, cu aplicare din ianuarie 2026. Aceste tarife vor fi uriașe pentru autoturismele cu normele de poluare mai mici decât Euro 7 și zero emisii, în cazul vehiculelor electrice, eliminând din circulație milioane de mașini.
”Începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale, concepute și construite pentru transportul de persoane și transportul de marfă , în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România”, se arată în Legea 226/2023.
Taxe mai mari pe combustibili
Tot în Programul impus de Banca Mondială au fost prevăzute măsuri de majorare a accizelor la combustibilii fosili, adoptate deja prin OUG 115/2023, în vederea stimulării transportului verde și a creșterii veniturilor colectate. Cadrul general pentru obligațiunile verzi suverane, din Hotărârea de Guvern 83/2024, care mobilizează resursele pentru investiții publice verzi, se regăsește și el printre condițiile din Programul impus de Banca Mondială.
”Pentru a permite și a stimula dezvoltarea parcurilor eoliene offshore pentru producerea de energie electrică regenerabilă în zona economică exclusivă românească a Mării Negre, Împrumutatul a adoptat cadrul legal relevant, inclusiv stabilirea procedurilor aplicabile, a rolurilor instituționale și drepturile și obligațiile dezvoltatorilor și părților interesate, prin Legea 121/2024”, se mai precizează în Programul asumat în Acordul de împrumut. Printre condițiile impuse de Banca Mondială s-a mai numărat și elaborarea unui act normativ prin care întreprinderile trebuie să contracteze servicii de proiectare și performanță energetică. Totodată, Guvernul a fost obligat să elimine limita superioară a sumei cofinanțării de către partenerii publici în structurile de confinanțare PPP (parteneriat public-privat) și a simplificat cerințele pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru PPP și aranjamente de concesiune.
Au executat toate ordinele
Pentru a beneficia de împrumutul de 600 milioane de euro, Guvernul a luat măsuri de reformare a sistemului pensiilor publice generale, prin eliminarea indicelui de corecție și majorarea treptată a vârstei de pensionare a femeilor până la cea a bărbaților, și a revizuit regimul pensiilor de serviciu pentru alinierea treptată a vârstei de pensionare și reducerea ratei de înlocuire.
Tot la ordinele Băncii Mondiale, Guvernul a redus numărul de produse și servicii cărora li se aplică cote reduse de TVA de 5% și 9%, a introdus plata contribuțiilor la asigurări sociale de sănătate pentru sectoarele economice care anterior erau exceptate și plata impozitului pe venitul persoanelor fizice din sectorul IT și a majorat accizele la tutun și băuturi alcoolice.