Ministrul Mediului a pus tunurile pe Romsilva, încercând, pe toate căile, să discrediteze și să minimalizeze rolul strategic al instituției în conservarea, administrarea și paza fondului forestier al țării. Ținta este destructurarea Romsilva în vederea privatizării activității economice, prin separarea de activitatea administrativă. Atacurile furibunde ale lui Mircea Fechet au intrat însă într-un derapaj periculos, acesta acuzând public Romsilva de deturnare de fonduri, în mod absolut nejustificat.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, s-a făcut de tot râsul, dovedind că habar nu are cum funcționează instituțiile din subordinea sa. Acesta a acuzat public Romsilva că i-ar lipsi din gestiune niște zeci de milioane de lei din Fondul de Conservare si Regenerare, după ce ”specialiștii” din propriul Corp de Control au ”călcat” instituția. În realitate, însă, totul s-a dovedit un mare ”fâs”, explicațiile oferite de Romsilva scoțând la iveală gradul de incompetență din minister.
Astfel, Romsilva i-a transmis ministrului că Fondul de Conservare și Regenerare a pădurilor este constituit, la nivelul regiei, conform art. 33 din Codul Silvic, în principal, dintr-o cotă de 25% din valoarea masei lemnoase vândute, la prețul mediu de 164 lei/mc stabilit prin lege în anul 2018. Acest fond este utilizat, în special, pentru lucrările de regenerare a pădurilor, pe suprafețele în care s-a efectuat exploatarea lemnului. În funcție de sezonul lucrărilor silvice, la sfârșitul fiecărei luni, soldul acestui fond poate varia. Dacă într-o lună se exploatează și valorifică mai multă masă lemnoasă și nu au fost efectuate lucrări de regenerare, atunci fondul înregistrează excedent. În schimb, în perioadele campaniilor de împăduriri, ale lucrărilor de îngrijire a arboretelor, ale lucrărilor de protecție etc, cheltuielile cu aceste lucrări pot depăși fondul legal constituit, generând un deficit temporar.
”Astfel, menționăm că deficitul la Fondul de Conservare și Regenerare a pădurilor nu poate fi asimilat unei lipse în sens patrimonial. Acesta reprezintă contravaloarea lucrărilor silvice, care au fost efectuate în mod obligatoriu, conform amenajamentelor silvice, și care urmează a fi acoperită din fondul de conservare și regenerare constituit în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al Romsilva. De altfel, valoarea de 24,7 milioane lei din acuzațiile ministrului a și fost acoperită integral în ianuarie 2025, din excedentul înregistrat.
Grupuri de interese
Pădurile statului reprezintă un patrimoniu cu o valoare ecologică, socială și economică inestimabilă pentru această țară și sunt în prezent printre puținele resurse naturale pe care România le mai administrează cu forțe proprii, în ciuda piedicilor puse de diverse grupuri de interese în ultimii ani, a atras atenția Federația Sindicatelor SILVA. Lupta care se dă împotriva Romsilva urmărește, de fapt, separarea activității economice de cea de administrare, în condițiile în care activitatea economică este cea care susține administrarea, conservarea, regenerarea și paza fondului forestier.
Deși în toate țările sectorul forestier este unul care aduce venituri importante, prin exploatarea masei lemnoase, Ministerul Mediului s-a străduit, în ultimii ani, să demonstreze că activitatea Romsilva este neprofitabilă, punându-i, efectiv, piedici în activitate. Printre acestea se numără neplata compensațiilor restante prevăzute de Codul silvic, aferente cheltuielilor efectuate de Romsilva pentru creșterea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate și pentru paza pădurilor private (sume restante ce depășesc în prezent 150 milioane lei). Totodată, au fost introduse procente obligatorii de lemn fasonat, sabotându-se valorificarea lemnului pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condițiile reale de piață, fapt care a transformat profitul în pierderi. Nu în ultimul rând, instituirea unor proceduri birocratice, costisitoare și mari consumatoare de timp în legislația de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice a făcut ca obținerea unui aviz de mediu să dureze în medie 6 – 12 luni, timp în care activitatea ocoalelor silvice este blocată.
Maximizarea profitului vs dezvoltare durabilă
Federația Sindicatelor SILVA, care va organiza miercuri un protest în Piața Victoriei, a cerut stoparea acțiunilor de discreditare și compromitere a personalului silvic inițiate de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, arătând că această campanie a afectat grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, alimentând dezbinarea socială, cu consecințe grave pe termen lung. Sindicaliștii din silvicultură au mai solicitat menținerea structurilor de administrare a pădurilor statului la nivel județean, dat fiind că schimbările manageriale au nevoie de expertiză, studii de fundamentare, analize de risc etc.
”Un arsenal tehnic pe care ministrul nu îl poate substitui doar cu propria sa voință și cu propriul pix. Administrarea pădurilor nu poate fi pusă în pericol în niciun fel. S-au mai făcut astfel de experimente în trecut, dar s-au dovedit nefuncționale. În anul 1998, cele 41 de direcții județene au fost comasate în 25 de direcții. În anul 2003, s-a revenit la direcțiile județene. Cerem depolitizarea și profesionalizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor din România, dar și exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanței corporative și înlocuirea acestei forme de management care are ca principal scop maximizarea profitului, obiectiv impropriu gestionării durabile a pădurilor, cu managementul forestier durabil, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor UE”, se precizează într-un comunicat al Federației Sindicatelor SILVA.
La cit au furat astia, merita sa fie desfiintati.
crede cineva ca asta din imagine este c9apabil sa gestioneze fondul forestier?? habar n are!!
Cer ca reglementările să fie făcute urgent,și nimeni să nu se bage în interese de stat ale Romsilva.Rog ca cei vinovați să fie pedepsiți începând de la ministru până la ultimul angajat.
Doar padurile? Daca in posturi cheie, de 35 de ani ajung doar nepriceputi, asta-i rezultatul.
Forte interesant articolul .Se incearca privatizarea padurilor si vinderea la austrieci.Acesta e purul adevar si ministrul de aceea ii discrediteaza