Prinsă cu ”pantalonii în vine” de vântul schimbărilor radicale care suflă puternic dinspre noua conducere a SUA, Uniunea Europeană dă acum din colț în colț, încercând o repoziționare rapidă. Primul semnal al reorientării a fost dat chiar de la vârful Comisiei Europene, care a anunțat organizarea rapidă a unui dialog strategic privind viitorul industriei europene de automobile. În traducere liberă, marele dialog va însemna o renegociere a viitorului mașinilor clasice.
Schimbarea puterii din Statele Unite a trimis o undă de șoc peste întreaga Europă. Aproape instant, marele Green Deal a început să fie contestat din toate părțile, determinând conducerea Comisiei Europene să treacă la nuanțări, scuze penibile și, mai ales, să anunțe renegocierea termenilor aberanți care aproape au îngropat întreaga industrie auto din UE.
Ceea ce va urma este că, la nivel declarativ, tranziția verde va merge înainte, însă, în realitate, se va reveni la motoarele clasice. Ambițiile UE referitoare la decarbonizare s-au dovedit a fi distrugătoare pentru întreaga economie europeană. Din păcate însă, o revenire a industriei auto, dar și a celorlalte industrii este, în acest moment, destul de improbabilă, dat fiind că nu sunt soluții pentru energie și gaze ieftine, odată cu dinamitarea relațiilor cu Federația Rusă.
Viitoarea pace din Ucraina se va lăsa cu încercări individuale ale statelor UE de a relua, mai mult sau mai puțin fățiș, schimburile comerciale cu rușii, forțându-se, în același timp, o ridicare a sancțiunilor. Întorcându-ne la industria auto, electrificarea mașinilor s-a dovedit un fiasco, cu prețuri mult prea ridicate, autonomie scăzută, lipsa infrastructurii de încărcare și criza de energie din care UE nu reușește să mai iasă. ”În ceea ce privește aprovizionarea cu energie, este de apreciat viteza cu care Europa a scăpat de dependența față de Rusia, după ce Vladimir Putin a încercat să șantajeze UE cu energie atunci când a invadat Ucraina. Dar libertatea a avut un preț. Gospodăriile și întreprinderile au văzut costuri vertiginoase ale energiei, iar facturile pentru mulți nu au început încă să scadă”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
Imaginea dezastrului
Industria auto este un motor central pentru prosperitatea europeană, oferind peste 13 milioane de locuri de muncă în UE și contribuind cu aproximativ 7% din PIB-ul său, susține Comisia Europeană, care crede că acest lucru este acum contestat.
”Industria se află în mijlocul unor schimbări structurale profunde, determinate de schimbările tehnologice și forțele competitive, inclusiv digitalizarea, decarbonizarea, noi concurenți și un context geopolitic în schimbare. Avantajele competitive istorice și conducerea tradițională a firmelor europene de automobile se erodează, iar industria se confruntă cu o provocare de o amploare fără precedent de zeci de ani și numai o acțiune decisivă și concertată poate produce o schimbare și poate preveni pierderi substanțiale de locuri de muncă și de creare de valoare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Astfel, dialogul strategic al Comisiei Europene cu industria europeană a automobilelor, anunțat pentru 30 ianuarie, va avea ca subiect principal necesitatea urgentă de a lua măsuri pentru a proteja această industrie și pentru a-i oferi un viitor în cadrul Uniunii Europene.
Un dialog cât o schimbare la 180 de grade
Printre obiectivele stabilite la viitoarea renegociere a Comisiei Europene cu industria auto se numără raționalizarea reglementărilor și optimizarea proceselor. Comisia a anunțat că există potențialul de a optimiza mediul de reglementare general care afectează industria auto, asigurând în același timp că obiectivele cadrului de reglementare și politici actuale continuă să fie îndeplinite. Dialogul ar putea să evidențieze „puncte dure” specifice de reglementare existente și să detalieze propuneri concrete de îmbunătățire și să propună mecanisme pentru a asigura o mai mare coerență a reglementărilor și o consultare mai eficientă a industriei în procesul de reglementare în viitor. Dialogul ar putea sprijini, de asemenea, auto-organizarea industriei, de exemplu în stabilirea unor standarde tehnice comune, a mai precizat Comisia Europeană.