Ieșirea publică a directorului Dispecerului Energetic Național, Virgiliu Ivan, ar fi trebuit să provoace un adevărat cutremur la vârful Guvernului. Oficialul a renunțat la exprimările prudente și a spus-o direct: sistemul energetic este în pericol din cauza regenerabilelor, semn că la pupitrul energetic al țării s-a instalat panica. Reacția ministrului Sebastian Burduja a fost însă stupefiantă, acesta trecând, deja, la un alt nivel, și pregătind, teoretic, că practic este imposibil, consumul de energie de la vecinii cu fotovoltaice.
Semnalele trase de ziarul Național, aproape obsesiv în ultima vreme, se confirmă de la cel mai înalt nivel al sectorului energetic. Pericolul este chiar mai mare decât anticipam, de vreme ce directorul Dispecerului Energetic Național (DEN), ing. Virgiliu Ivan a declarat public și direct că regenerabilele variabile pun în pericol funcționarea sistemului energetic. Acesta a avertizat că inerția sistemului a scăzut și va scădea în continuare, iar frecvența poate avea de suferit, și asta din cauza integrării regenerabilelor care afectează stabilitatea și fiabilitatea rețelei.
Principalul parametru de funcționare a sistemului, frecvența, ar putea avea de suferit prin faptul că sunt scoase din funcțiune odată cu această tranziție grupurile clasice, generatoarele sincrone care au inerție, a spus Virgiliu Ivan. Tehnicieni caută să găsească soluții, metode, astfel încât acest parametru principal, frecvența, să nu aibă variații foarte mari, să poată fi stabilizat într-un domeniu apropiat de frecvența nominală în cazul apariției unor pierderi de producție sau intrări în funcțiune a unor producții regenerabile foarte, foarte ridicate. ”Constatăm că este nevoie de flexibilitate, de resurse care să compenseze variațiile energiei regenerabile, este nevoie de stocare, este nevoie de instalare de baterii pentru un volum din ce în ce mai mare de centrale cu acumulare prin pompare. Datorită volatilității producției de energie din surse regenerabile, sistemul interconectat european își modifică parametrii moment de moment. Pregătirea, operarea, prin dispecer, a sistemului energetic a devenit complexă și provocatoare”, a declarat directorul DEN, Virgiliu Ivan. Specialiștii susțin că fluctuațiile rapide ale producției duc la abateri de tensiune și frecvență, care pot cauza întreruperi de curent, producându-se așa-zisul blackout energetic.
Costuri uriașe
Șeful DEN a semnalat că sunt variații foarte mari a producției în centralele eoliene, motiv pentru care modul de exploatare, activitatea, mentenanța rețelelor s-a modificat substanțial.
”De exemplu, în zona Dobrogea, unde avem producție foarte ridicată de energie eoliană, capacități foarte mari instalate, mentenanța o facem după vânt, pentru că activitățile ni le-am modificat în funcție de condițiile de vânt – şi aproape că orice lucrare în zonele cu energie regenerabilă foarte ridicată se desfăşoară cu monitorizarea foarte atentă a producției de energie regenerabilă şi dacă permit condițiile. Sunt foarte multe situații în care se deplasează echipe şi, când ajung la fața locului, dispecerul spune că nu sunt condiții, pentru că producția a crescut foarte mult şi nu mai sunt condiții de retragere din exploatare. Dacă producția crește foarte mult, nu sunt condiții de retragere din exploatare a capacităților pentru mentenanță. Aceste lucruri se întâmplă la distribuții”, a mai precizat Virgiliu Ivan, directorul DEN. Bineînțeles, toate acestea duc la costuri uriașe pentru Transelectrica, costrui care, în scurt timp, se vor reflecta și în facturile consumatorilor.
Aberația comunităților de energie
Semnalul de alarmă tras de Dispecerul Energetic Național nu a avut niciun ecou în curtea Ministerului Energiei, Dimpotrivă, ministrul Sebastian Burduja o ține înainte cu regenerabilele, trecând la un alt nivel cerut de Comisia Europeană, cel al comunităților energetice. Astfel, acesta a anunțat că va modifica legislația, astfel încât fiecare cetățean să-și poată produce singur energia electrică sau să poată prelua energia produsă în cadrul unei comunități de energie.
”Scopul nostru este de a oferi tuturor consumatorilor de energie electrică din țara noastră posibilitatea de a se bucura de energia regenerabilă, fie produsă la domiciliu, fie în cadrul unei comunități energetice locale. Această inițiativă nu doar că va aduce o reducere a costurilor cu energia electrică și a dependenței noastre de sursele tradiționale de energie, ci va ajuta la reducerea sărăciei energetice și va deschide și o nouă eră a sustenabilității și autonomiei energetice pentru fiecare român”, a afirmat Sebastian Burduja.
propunem revenirea la cei 220 de voltzi din prize;
-la americani e la 127V
se poate si asa!
Ce legătură are tensiunea cu frecvența?
Legea inductiei electromagneticde
Ministrul asta, Burduja, ii un dobitoc irespinsabil care face jocul americanilor, cei care l-au proptit acolo trebuie să plătească pentru asta, nu se poate sa joace „la cacealma” banii României.
Afara cu habarnistul Burduja. El este contabil nu energetician.
Burduja tu nu esti prost, tu esti vandut intereselor unui stat strain.
Si cand e noapte si nu bate vantul de unde pasca ma-tii iei energie electrica?
Burduja fiu de securist…finul nasului sau Videanu Adriean, omul de casa a lui Petrov. Daca ii vorbiti lui Burduja despre frecventa spagii, s-ar putea sa inteleaga
Sa se regenereze el trădătorul și carpa neimarxista care e.Sa darame el din pixul lui termocentrale de milioane și sa vina cu rahatul.pe ventilator de regenerabile???
Marcu?Marcu🤣🤣🤣🤣
Dl ministru Burduja nu înțelege cum funcționează sistemul energetic. Ar fi necesar să se pună la punct cu aceste noțiuni dacă are capacitatea de însușire și înțelegere a fenomenelor de echilibrare a SEN.
La data prezentei ministrul este campion la declarații mincinoase, inclusiv cu punerea în funcțiune a noii centrale de la Iernut.
Burduja nu e pus sa inteleaga. El e trompeta ”progresista”.
„Oamenii de știință au descoperit că vulturii își schimbă traiectoria de zbor pentru a evita conflictul din Ucraina/ Păsările se abat de la rutele de migrație chiar și 250 de kilometri, ceea ce ar putea afecta reproducerea”
-prin Dobrogea e unul dintre cele 2 coridoare europene de migratzie a pasarilor,
le asteapta tocatoarea ecologica….cenzureaza si asta
si sa faci ulcer de la schworma!
Tradatorii de tara, jegurile peneliste din echipa cistigatoare au misiunea de a distruge sistemul energetic national, sa devenim dependenti de importuri.
Eu greu cu curentul…am un cumnat la hydro pe olt…din 5 grupuri merg 2 întrebarea mea a fost de ce nu merg toate..? Răspunsul scade prețul …ce sa mai cred…începea ce privește frecventa 50Hz cine nu baga ce trebuie iese din rândul prosumatorilor…
Nici enel nu livreaza la 50 hz ci la 45 hz ceea ce inseamna furt.
Aberații.
Enel (sau PPC, că nu mai e Enel) nu este producător, ci distribuitor de energie. Așadar, el nu poate modifica frecvența curentului pe care-l cumpără de la producători.
În altă ordine de idei, la 45 Hz nu prea îți mai funcționează nimic prin casă. Fluctuațiile de frecvență sunt, de regulă, de ordinul a câtorva zecimi de Hz.
Românii să-și producă singuri energia plătind statului prețul pieței la energia consumată. Cam asta este ideea ministerului energiei și a ANRE ,care vor să introducă taxa de soare și vânt…
Lăsați că osă vină Uber, Bolt și osă primiți energie alternativă și la prețuri dinamice, în funcție de cerere,sunt băieți deștepți (doar pentru ei) de restul praful.
Lui Ivan asta i s-a urcat la cap tupeul. Mai întâi trebuie sa între în rândul lumii cu modul de dispecerizare al sistemului. Aplica metode din anii 60 și nu are nici o viziune. Cum vor putea ceilalți din Europa sa exploateze sistemele in siguranță și el nu?
Da, din pacate energetica nu este simpla iar infatuarea este la moda, chiar daca dauneaza grav.
Nu este cazul sa reinventam roata dintata. Transelectrica a fost implicata inca din 2016 intr-un proiect european de cercetare numit RESERVE. In acel proiect era abordata exact problema inertiei un cazul producatorilor „statici”. In acel proiect s-a demonstrat cum inertia mecanica a generatoarelor sincrone, poate fi inlocuita cu inertia sintetica asigurata de bateriile din spatele invertoarelor. Asadar, problema de baza a tranzitiei catre regenerabile este realizarea instalatiilor de stocare (indiferent ca sunt acumulari prin pompare sau baterii), iar acestea, pe langa adecvanta, aduc si inertia necesara stabilitatii sistemului.
Problema fundamentala nu este nici consumul si nici inertia. Este STOCAREA. Cu cat realizam mai tarziu, cu atat mai grav pentru sistemul electroenergetic.
Foarte bine dle ministru.Bagati-le energia in cap,ce siguranta SEN la ce foloseste ca nu aduce bani.