Banca Centrală Europeană este pe calea cea bună pentru a reduce din nou ratele costului de împrumut, deoarece datele recente din zona euro arată că inflația pare să atingă obiectivul de 2%, a declarat Luis de Guindos, vicepreședintele instituției din Frankfurt.
Exprimându-se în cadrul unui eveniment bancar la Madrid, Luis de Guindos a subliniat că, dacă inflația ar converge spre acest obiectiv și proiecțiile BCE s-ar dovedi corecte, „este evident că tendința și evoluția politicii monetare, dincolo de ceea ce se va întâmpla în decembrie sau ianuarie, ar urma”, notează Reuters. BCE a redus luna trecută rata depozitului său cu 25 de puncte de bază, la 3,25%, a treia scădere a costurilor de împrumut în actualul ciclu de relaxare monetară început în iunie.
Responsabilii băncii discută în prezent despre ritmul reducerii ratelor și despre modul de a comunica intențiile lor investitorilor.
Potrivit lui Luis de Guindos, datele recente despre inflația din zona euro sunt „bune”, chiar dacă estimările economice sunt „mai puțin bune”. „Inflația a scăzut mult, toți indicatorii privind inflația de bază merg în direcția bună (…) dar acum există un element de incertitudine în privința serviciilor”.
”Prognozele recente ne întăresc încrederea că inflația va reveni la țintă în timp util”, a afirmat Christine Lagarde, președinta BCE.
Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 1,7% în septembrie, în scădere de la 2,2% în august. În 2023, rata era de 4,3%.
Inflația în Uniunea Europeană a fost de 2,1% în septembrie, în scădere de la 2,4% în august. Cu un an mai devreme, rata era de 4,9%.
Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Lituania (0,4%), Slovenia și Italia (ambele 0,7%). Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,8%), Belgia (4,3%) și Polonia (4,2%). Comparativ cu august 2024, inflația a scăzut în douăzeci de state membre, a rămas stabilă în două și a crescut în cinci.
În septembrie 2024, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (1,76%), urmate de alimente, alcool/tutun (0,47% ) și de bunuri industriale neenergetice (0,12%).