Dolarul american se menține aproape de minimele ultimului an, în cel mai recent semn al incertitudinii care afectează trederii de pe Wall Street.
Indicele care măsoară dolarul în raport cu un coș de șase valute rivale a scăzut cu 3% de la începutul lunii august.
Potrivit Financial Times, dolarul și-a pierdut din forță în ultimele săptămâni deoarece este sensibil la strategia de politică monetară a Rezervei Federale.
Pentru a pune și mai multă presiune pe dolar, traderii și-au mărit în ultimele zile așteptările cu privire la o reducere a ratei dobânzii cu 0,5 puncte procentuale – dublu față de o scădere mai tradițională de 0,25 puncte pe care piețele o estimaseră anterior.
O astfel de reducere ar duce la scăderea costurilor de împrumut ale SUA din intervalul actual de 5,25 % până la 5,5 %, maximul ultimilor 23 de ani.
Recentul declin al dolarului a contrastat cu creșterea puternică a acțiunilor americane, indicele de referință S&P 500 atingând marți un nou record intraday, evidențiind divizarea continuă în rândul investitorilor din diferite clase de active cu privire la perspectivele pentru cea mai mare economie a lumii.
Această dinamică sugerează că dolarul se concentrează exclusiv pe soarta economiei americane, neglijând scăderile mai mari și mai recente din China și Europa, care ar putea, în cele din urmă, să ducă lichiditățile globale în SUA, investitorii străini preferând acțiunile americane cu performanțe mai bune și obligațiunile de trezorerie.
„Dolarul este cotat pentru o încetinire doar în SUA”, a declarat Mark McCormick, șeful global al strategiei FX și EM la TD Securities. ”Ignoră tot ce se întâmplă în China și în zona euro.”
Economia SUA nu este deosebit de dependentă de exporturi, ceea ce înseamnă implicații limitate pentru companiile americane cu operațiuni internaționale din cauza slăbiciunii recente a dolarului.
„Suntem o economie prea mare și prea insulară pentru a fi afectată de tipul de mișcări ale dolarului pe care le-am văzut până acum”, a declarat Ajay Rajadhyaksha, președinte global de cercetare la Barclays.
”Dollar smile”
Toate acestea îi sugerează lui Karl Schamotta, strateg șef de piață la Corpay, firmă globală de plăți și de gestionare a riscului valutar, că dolarul este pregătit pentru o creștere în curând.
El a subliniat o tendință istorică în tranzacțiile valutare, denumită „zâmbetul dolarului”, care ilustrează rolul excepțional al monedei americane pe piețele financiare: în mod tradițional, aceasta înregistrează performanțe bune atât atunci când economia SUA este în plină expansiune și depășește performanțele celorlalte economii, cât și atunci când economia globală este în recesiune, iar investitorii caută protecția dolarului.
E bun pentru cine are datorii de platit in dolari, asta daca vrea sa si le plateasca…
De ce a devenit slab?! Cui serveste oricine stie ca e pt concurenta sau dusmani!!