Zona euro riscă o nouă criză a datoriilor în cazul în care blocul nu poate stimula creșterea economică și rezolva „incertitudinea politică”, a avertizat Banca Centrală Europeană.
În Raportul său anual privind Stabilitatea Financiară, publicat miercuri, BCE a tras un semnal de alarmă cu privire la o revenire a „îngrijorărilor pieței privind sustenabilitatea datoriei suverane”.
Potrivit Financial Times, instituția din Frankfurt a subliniat „nivelurile ridicate ale datoriei și deficitele bugetare mari”, precum și creșterea slabă și ”incertitudinile cauzate de recentele rezultate ale alegerilor la nivel european și național, în special în Franța”.
Diferențele dintre obligațiunile guvernamentale franceze și germane pe 10 ani — un indicator al îngrijorărilor investitorilor — au ajuns la 0,78 puncte procentuale în această lună, aproape de maximul de 12 ani atins înaintea alegerilor parlamentare din vara aceasta.
”Obstacolele creșterii economice cauzate de factori precum productivitatea slabă fac ca nivelurile ridicate ale datoriei și deficitele bugetare să fie mai susceptibile să reaprindă îngrijorările legate de sustenabilitatea datoriei”, precizează BCE.
Amintiri din Grecia și avertismente
În timpul crizei datoriilor, Grecia a evitat cu greu un faliment, deoarece îngrijorările legate de stabilitatea sa financiară au alimentat neliniștea piețelor cu privire la moneda comună. Euro s-a menținut doar după ce fostul presedinte al BCE, Mario Draghi, s-a angajat sa faca „tot ce este necesar” pentru a preveni un colaps al zonei euro.
Prin natura sa, Raportul de Stabilitate Financiară al BCE se concentrează pe riscurile pentru regiune, dar avertismentele sale cu privire la riscurile fiscale sunt mai directe decât în edițiile anterioare.
Oficialii băncii centrale au declarat că primele de risc de credit suveran ar putea fi împinse mai sus de șocuri macro-financiare, indicând „fundamentele slabe” din mai multe state membre și datoria suverană care ajunge la maturitate cu rate ale dobânzii mai mari.
Combinația dintre creșterea economică scăzută și datoria guvernamentală ridicată în blocul monetar al celor 20 de țări ar putea face mai dificil pentru guverne să acopere nevoile mai mari de apărare și alte investiții.
Comisia Europeană a revizuit săptămâna trecută prognoza de creștere pentru zona euro în 2025 la 1,3% și a avertizat că regiunea este pe cale să rămână și mai mult în urmă față de SUA.
BCE este, de asemenea, îngrijorată că piețele de acțiuni și obligațiuni sunt expuse riscurilor crescânde de „ajustări bruște”, indicând „evaluări ridicate și concentrarea riscurilor” care au dus deja la volatilitate.