Nicio redeschidere a robinetelor: OPEC+ tocmai a anunțat o prelungire a reducerilor producției de petrol până la sfârșitul lunii decembrie, într-un moment în care prețurile ”aurului negru” sunt în scădere.
Cele opt țări „au convenit să își prelungească cu o lună reducerile voluntare suplimentare ale producției de 2,2 milioane de barili pe zi”, a precizat alianța într-un comunicat.
Pe lângă Arabia Saudită și Rusia, printre națiunile vizate se numără Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria și Oman. Decizia este menită să susțină prețurile, în condițiile în care țițeiul WTI și Brent oscilează în jurul valorii de 70 de dolari, în contextul unei cereri incerte, departe de obiectivul de 80 de dolari, potrivit AFP.
„Aceasta este consecința logică a presiunii descendente persistente asupra prețurilor din cauza perspectivelor sumbre privind cererea în China și în restul lumii”, a comentat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.
În opinia sa, impactul anunțului OPEC ar trebui să fie totuși limitat, având în vedere că „strategia de restricții” a grupului are dificultăți în a da roade. Cei 22 de membri, zdruncinați de concurența americană, controlează în prezent doar jumătate din producția mondială de țiței.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a încheiat în 2016 un acord numit chiar OPEC+ pentru a avea mai multă influență asupra pieței. Această alianță menține în prezent aproape șase milioane de barili în subteran prin trei mecanisme diferite, atât la nivel de grup, cât și sub formă de reduceri voluntare.
Toți oficialii OPEC+ urmează să se reunească la începutul lunii decembrie la Viena, sediul OPEC.La ultima lor reuniune, la începutul lunii iunie, aceștia și-au anunțat intenția de a crește producția încă din octombrie.
Acum, dacă redeschiderea robintelor va avea o întârziere de trei luni, alianța a avut grijă să își lase o portiță de scăpare, insistând în mai multe rânduri că această decizie ar putea fi revizuită în orice moment.
OPEC+ a ales să aștepte rezultatele alegerilor din SUA „care vor avea un impact semnificativ asupra pieței”, potrivit lui Jorge Leon, analist la Rystad Energy.
„Nu știu dacă grupul are o preferință între Donald Trump și Kamala Harris”, dar victoria republicanului ar duce ”probabi la un război comercial care ar cântări asupra cererii, ar restrânge creșterea economică și, prin urmare, prețul petrolului”.