AcasăEconomiePiața mașinilor electrice nu funcționează după bunul plac al Statelor Unite!

Piața mașinilor electrice nu funcționează după bunul plac al Statelor Unite!

America nu-și poate impune voința asupra comerțului mondial cu mașini electrice

Săptămâna trecută, SUA au propus o interdicție generală privind utilizarea software-ului chinezesc în orice vehicul electric vândut în SUA. Vinerea aceasta, după o luptă acerbă de lobby, statele membre ale UE votează cu privire la impunerea de tarife antisubvenții la importurile de mașini electrice din China.

Se pare că economiile bogate ridică în mod colectiv bariere comerciale împotriva concurenței Chinei. În practică, tacticile sunt foarte diferite, europenii integrându-se în industria chineză, în timp ce americanii se decuplează, relatează Financial Times. Washingtonul dorește ca modelul său mai sceptic față de China să fie adoptat de aliați. Statele Unite nu au reușit însă să pună bazele economice pe plan intern pentru a avea o influență covârșitoare.

China domină tot

China produce și deține mai mult de jumătate din mașinile electrice din lume, inclusiv hibrizi plug-in. De asemenea, spre deosebire de generațiile anterioare de bunuri de consum (electronice, haine), mărcile chinezești domină piața.

Este discutabil în ce măsură acest lucru se datorează subvențiilor de stat acordate timp de decenii. Ceea ce nu se pune în discuție este faptul că întreprinderile chineze sunt foarte competitive la nivel mondial.

Companiile europene, conștiente de poziția lor fragilă pe piața chineză și nevoite să creeze întreprinderi comune în Europa, se opun în general tarifelor. Iar țările cu venituri medii, precum Turcia și Brazilia, care doresc să crească consumul intern de vehicule electrice, curtează activ producătorii chinezi.

Atracția accesului în SUA, prin care Washingtonul exercită în mod tradițional controlul asupra politicilor comerciale și tehnologice ale altor țări, este mai slabă decât ar trebui să fie. Insăși piața americană vehiculelor electrice nu este dezvoltată.

În 2023, vehiculele electrice aveau o cotă de 10 % din vânzările totale, față de 38 % în China și 21 % în UE, și chiar și creditele fiscale pentru vehiculele electrice din Legea privind reducerea inflației a lui Biden au avut până acum un efect limitat.

Prețurile vehiculelor electrice în raport cu vehiculele tradiționale pe piața americană sunt mai mari decât în China și în UE.

Seamănă puțin cu disputa privind rețelele 5G, unde SUA are, de asemenea, opinii foarte ferme cu privire la kitul de care aliații săi ar trebui să se ferească (cel al Huawei), dar nu prea are un producător rival american competitiv.

Australia, care și-a lăsat propria industrie auto să moară acum 40 de ani, este un importator entuziast de vehicule electrice chinezești. Regatul Unit, disperat să mențină producția de automobile după șocul Brexit, vrea să atragă investițiile străine directe din China.

Puține vehicule britanice sunt mai emblematice la nivel global decât taxiurile negre și autobuzele cu etaj din Londra: versiunea hibridă a taxiului este deja produsă de producătorul auto chinez Geely, iar BYD își propune să înlocuiască autobuzul clasic Routemaster cu noul său model BD11.

BYD produce autobuze electrice  la o fabrică din California; Volvo, deținută de Geely, are o fabrică de automobile în Carolina de Sud.

Este oarecum împotriva tradiției ca întreprinderile americane să fie în urmă cu tehnologia, iar gospodăriile lor să fie slabe în ceea ce privește consumul. Dar asta se întâmplă cu vehiculele electrice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.260 afisari

1 COMENTARIU

  1. Băi Radule … ia-ți o meserie serioasă. Jurnalismul economic nu e domeniul tău forte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger