În 2003, Donald Trump a primit un Mercedes SLR McLaren de 450 000 de dolari. Astăzi, el amenință să lovească întreaga industrie auto germană cu tarife de 25% asupra importurilor.
Vehiculele fabricate în Germania au devenit simboluri globale. Dar lumea pentru care au fost construite se prăbușește, notează The Spectator. Tarifele propuse de Trump ar putea șterge miliarde de dolari din venituri și un sfert din profiturile viitoare ale unor companii precum Porsche și Mercedes-Benz.
Modele emblematice precum 911 și S-Class sunt brusc vulnerabile pe cea mai importantă piață a lor. Iar dacă UE ia măsuri de retorsiune, mașinile germane produse în America pentru export în Europa – inclusiv SUV-urile BMW – ar putea fi prinse în focul încrucișat. Geometria delicată a globalizării se destramă, iar pentru Germania, dependentă de exporturi, nu există un plan B.
Pe termen scurt, companiile germane pot crește prețurile și spera că americanii vor plăti pentru ștampila Made in Germany. În caz contrar, trebuie fie să suporte o scădere a profitului, fie să cedeze cotă de piață; în cel mai rău caz, ambele se vor întâmpla. Alternativa pe termen lung – transferarea producției în SUA – este costisitoare și distruge decenii de logistică bine pusă la punct. Fiecare opțiune este o retragere din sistemul pe care l-au perfecționat.
Tarifele nu puteau veni într-un moment mai prost
Porsche taie locuri de muncă, parte a unei strategii de relansare a marjelor care au fost cândva de invidiat. Volkswagen ar intenționa să închidă unele fabrici, iar BMW și Mercedes aplică, de asemenea, reduceri de costuri. Tarifele lui Trump nu puteau veni într-un moment mai prost.
Prin urmare, dificultățile Germaniei în domeniul auto sunt profunde și reflectă fisuri profunde în modelul economic. Protejată de securitatea americană și alimentată de gazul rusesc, fosta Exportweltmeister a perfecționat eficiența industrială. Dar acum, când Ucraina este în război, China își arată forța și protecționismul reapare, acest model pare depășit.
Vorsprung durch Technik
Angela Merkel era cunoscută drept „cancelarul auto”, însă a permis Volkswagen, Mercedes și BMW să dezvolte dependențe periculoase față de companiile de stat din China, pornind de la premisa că excelența germană în inginerie va avea întotdeauna un avantaj.
Tarifele impuse de Trump sunt doar o parte a socotelii. Nu că Porsche, BMW și Mercedes ar dispărea, dar dominația lor nu mai este asigurată. Același lucru este valabil și pentru Germania însăși – cu excepția cazului în care atât națiunea, cât și industria sa emblematică îmbrățișează inovarea și reinventarea curajoasă.
Drumul de urmat este nesigur, dar dacă Germania vrea să redevină lider, trebuie să redescopere spiritul care a făcut-o mare. Viitorul aparține celor care merg înainte – Vorsprung durch Technik.
Dacă madama, conaționala lor o sa-i slăbească cu aberațiile ei, atunci fiți siguri că nemții nu vor dărâma, ca unii, nu dau nume să nu se supere…