AcasăEconomiePrăbușire masivă. UE, tot mai dependentă de importuri

Prăbușire masivă. UE, tot mai dependentă de importuri

Europa importă masiv din SUA, Brazilia și Ucraina

Deficitul balanței comerciale al Uniunii Europene a fost, anul trecut, doar la materii prime, de 29 miliarde de euro, din cauza importurilor masive în special din SUA. Ucraina s-a situat și ea în topul primelor 6 țări din afara UE de la care se importă materii prime de aproape toate tipurile. Cel mai mult s-au importat cauciuc, metale, minerale și materii prime animale și vegetale, care au cumulat o valoare de 48 miliarde de euro.

Importurile de materii prime au depășit cu mult exporturile UE, fapt care a condus la un deficit semnificativ al balanței comerciale. În datele publicate de Eurostat nu intră și materiile prime critice, necesare construcției de vehicule electrice, precum și produselor utilizate pentru tranziția energetică. În 2023, valoarea comerțului total (import plus exporturi) de materii prime între UE și restul lumii a fost de 165 de miliarde de euro.

Deoarece exporturile (68 miliarde euro) au fost mai mici decât importurile (97 miliarde euro), a existat un deficit comercial de 29 miliarde euro. În ceea ce privește valoarea exporturilor în 2023, cel mai mare grup a fost cauciucul, metalele și mineralele (26 miliarde euro, 38% din totalul exporturilor), urmat de materii prime animale și vegetale (22 miliarde euro, 32%) și lemn, hârtie și textile (21 miliarde euro, 30%). Cauciucul, metalele și mineralele au reprezentat aproape jumătate din importuri (48 miliarde euro, 49%), urmate de materii prime animale și vegetale (35 miliarde euro, 37%) și lemn, hârtie și textile (14 miliarde euro, 14%). La lemn, plută, hârtie și textile, cea mai mare subgrupă a fost plută și lemn, cu 48 % din exporturi. La importuri, acest grup a ocupat primul loc cu celuloza și deșeurile de hârtie, ambele având o pondere de 36 %.

Minereurile metalice și resturi de metal au reprezentat mai mult de trei sferturi din comerțul cu metale, minerale și cauciuc. Ponderea sa în exporturi (79 %) a fost mai mică decât în ​​importuri (81 %). Potrivit Eurostat, anul trecut, ponderea materiilor prime în comerțul total a fost de 3,3 %. În 2023, volumul comerțului total (import plus exporturi) de materii prime între UE și restul lumii a fost de 358 de milioane de tone. Exporturile (134 milioane tone) au fost mai mici decât importurile (224 milioane tone).

SUA domină topul

China a fost principala destinație de export de materii prime, cu 15 % din totalul exporturilor în 2023, urmată de Regatul Unit (12 %), Turcia și Statele Unite (9 %), India (6%) și Norvegia (5%). Statele Unite ale Americii (13 %) și Brazilia (11 %) au fost cei mai mari parteneri pentru importuri, urmați de Ucraina (7%), Indonezia și Canada (5%) și China (4%). În materie de materii prime animale și vegetale, primii doi parteneri de export în 2023 au fost Regatul Unit (17 %) și Statele Unite ale Americii (14 %), urmați de China (6%), Elveția (5%), Norvegia și Rusia (4%).

Totalul primilor șase parteneri de export a fost de 50 %. Statele Unite ale Americii (12 %) și Ucraina (11 %) au fost principalii parteneri de import, urmați de Brazilia (9%), Indonezia (8%) și Malaezia și China (6%).  În exporturile de lemn, plută, hârtie și textile (Figura 11), China (26 %) și Regatul Unit (14 %) au fost cei mai mari parteneri de export. Primele 6 au reprezentat 62 % din totalul exporturilor. În ceea ce privește importurile, Brazilia (20 %) și Statele Unite (18 %) au fost principalii parteneri. Ucraina a avut și aici un procent de 5%.  O treime din toate exporturile de metale, minerale și cauciuc au fost destinate Turciei (18 %) și Chinei (15 %), iar pe primele locuri la importuri s-au situat Statele Unite (9 %) și Brazilia (8 %).

România, deficit de 6,7 miliarde de euro

Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna martie 2024, exporturile din România au însumat 7.904,1 milioane euro, iar importurile, 10.452,5 milioane euro, rezultând un deficit de 2.548,4 milioane euro. Faţă de luna martie 2023, exporturile din luna martie 2024 au scăzut cu 9,8%, iar importurile au scăzut cu 6,7%. În perioada 1.I-31.III 2024, exporturile au scăzut cu 3,7%, iar importurile au scăzut cu 3,2%, comparativ cu perioada 1.I-31.III 2023. Deficitul balanţei comerciale a României în perioada 1.I-31.III 2024 a fost de 6.699,0 milioane euro, mai mic cu 103,3 milioane euro (-1,5%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.III 2023.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
459 afisari

3 COMENTARII

  1. Intrebati-o pe madam cuSULA dacă știe ce este deficitul comercial și mai ales care sunt consecintele. Da, voi guvernanții știți ??

  2. De ce nu se fac si concluzii simple ca cititorii sa vada situatia si mai bine.
    Daca importul materiilor prime depaseste ca valoare exportul materiilor prelucrate inseamna ca industria prelucratoare si serviciile sunt ineficiente.
    In cazul asta mai bine cumperi produsele finite de la China si nu mai poluezi aerul si platesti si pentru asta. Slujbele celor care sunt in industrie vor disparea ca si asa nu sunt performante, de ce sa platesti salariati ineficienti?
    Glumesc, mai bine angajezi salariati competenti si nu nepoti si inapti.

  3. Au vrut razboi cu Rusia, acuma suferim cu totii.
    Rusia o duce bine si merge spre mai bine.
    I se rupe de sanctiunile amerlocilor teroristi si criminali si ale UE.

    De citit traducerea si de urmarit video-ul de catre cei care stiu engleza bine:

    ” Fața Americii pe care nu doresc să o recunoască.
    În emisiunea 60 minutes:

    Reportera:

    – Am auzit că 500.000 de copii au murit în Irak, un număr uriaș, mai mulți decât cei care au murit la Hiroshima (din nou din cauza dumneavoastră!)…
    Este un preț care merită plătit?

    Madeleine Albright:

    – Cred că a fost o alegere foarte dificilă, dar cred că a meritat.”

    Madeleine Albright, Secretar de Stat al SUA la acea vreme, 12 mai 1996

    Video:

    https://www.youtube.com/watch?v=FbIX1CP9qr4

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger