AcasăEconomieProducția de energie, în cădere liberă. Ministrul Burduja arată cu degetul spre...

Producția de energie, în cădere liberă. Ministrul Burduja arată cu degetul spre Ucraina și Moldova

S-a prins și Burduja. Săracii din Est plătesc mai mult pentru energie

Institutul Național de Statistică a confirmat încă o dată dezastrul din piața energiei, cu o producție aflată în cădere abruptă și o explozie a importurilor în primele șapte luni ale acestui an. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a încercat să arunce vina pe livrările de energie către Ucraina și Republica Moldova, fără să abordeze subiectele fierbinți legate de lipsa capacităților de producție și de eșecul politicii europene în domeniul regenerabilelor.

Importurile de energie ale României au crescut cu 63,7% în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023. Creșterea producției de energie fotovoltaică, cu 62,8%, pe fondul scăderii accentuate la producția din eoliene și hidro, arată clar că un viitor bazat pe panourile solare va fi o adevărată catastrofă pentru sistemul energetic național.

Marea problemă a fotovoltaicelor, unanim recunoscută, este că acestea produc atunci când nu este nevoie de energie, adică în afara orelor de vârf al consumului, iar noaptea și în sezonul rece, producția tinde spre zero. În ce privește stocarea, soluțiile sunt puține și extrem de costisitoare. Culmea este că aproape toate proiectele de capacități de producție care au primit avizele și stau în așteptarea modernizării și refacerii rețelelor de distribuție, pentru adaptarea la energia intermitentă, sunt pe panouri fotovoltaice. Reprezentanții producătorilor din regenerabile susțin că peste 40.000 de MW au avize tehnice de racordare valide, care așteaptă investițiile în rețele ale distribuitorilor.

”Degeaba încercăm să facem investiții în mii și mii de MW dacă nu avem cum să le racordăm și să evacuăm energia. Suntem într-un punct critic, suntem decuplați de realitatea din teren”, a declarat Martin Moise, prim-vicepreședintele patronatului regenerabilelor, PATRES.

Au scăzut toate resursele

În perioada 1.I-31.VII.2024, comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2023, au scăzut atât resursele de energie primară cât și cele de energie electrică (-1,0% fiecare), arată INS. Principalele resurse de energie primară, în perioada 1.I-31.VII.2024, au totalizat 18.586,1 mii tone echivalent petrol1 (tep), în scădere cu 187,2 mii tep față de perioada 1.I-31.VII.2023. Producţia internă a însumat 9946,5 mii tep, în scădere cu 574,3 mii tep (-5,5%) faţă de perioada 1.I-31.VII.2023. În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 38742,2 milioane kWh, în scădere cu 401,2 milioane kWh față de perioada 1.I-31.VII.2023. Producţia din termocentrale a fost de 9.922,1 milioane kWh, în creștere cu 168,4 milioane kWh (+1,7%).

Producţia din hidrocentrale a fost de 9.739,1 milioane kWh, în scădere cu 3.146,6 milioane kWh (-24,4%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6.062,1 milioane kWh, în scădere cu 283,7 milioane kWh (-4,5%). Producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1.I-31.VII.2024, a fost de 3.757,1 milioane kWh, în scădere cu 734,5 milioane kWh față de perioada 1.I-31.VII.2023, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 2.146,2 milioane kWh, în creștere cu 827,8 milioane kWh față de perioada 1.I-31.VII.2023. Exportul de energie electrică a fost de 6.473,4 milioane kWh, în scădere cu 735,1 milioane kWh, mai arată INS.

Rupți de Vest

Fără a aborda problema spinoasă a lipsei capacităților de producție, aflate toate în stadiul proiectelor pe hârtie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ieșit la atac, arătând cu degetul spre Ucraina și Republica Moldova, unde România face livrări masive de energie. Exporturile sau donațiile, mai degrabă, ar avea o influență directă asupra prețurilor la energie, care au ajuns de trei ori mai mari decât în vestul Europei. Soluția găsită de Burduja este solicitarea acordului Comisiei Europene pentru prelungirea plafonării prețurilor și după aprilie 2025, evident, tot din banii statului român. ”În momentul în care în estul Europei prețul este de trei ori mai mare decât în vestul Europei, cu siguranță aceasta nu este o piață integrată, unică și un mediu economic concurențial corect”, a afirmat Sebastian Burduja.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.799 afisari

15 COMENTARII

  1. Burduja tu dai gratis energie moldovei si ucrainei dupa ce Popescu a inchis termocentralele.

  2. Energia fotovoltaica detine un procent foarte mic din totalul productiei de energie din Romania, practic ea nu conteaza. Trebuie redeschise cateva termocentrale care sa acopere necesarul de consum pentru a nu mai face importuri la preturi mari. Si trebuie ca Ucraina si Moldova sa plateasca energia pe care le-o livram, pentru ca nici Romaniei nu-i da vreo ata tara energie gratis.

  3. ROMANIA STAT ESUAT……………………din cauza tradatorilor, mafiotilor, banditilor, etc……………din POLITICA POSTDECEMBRISTA

  4. Burduja, de ce nu modifici legislația? O firmă de apartament face prețul energiei? Acum două zile a bifat energia cu 13 800 euro M V. Hoțul dinainte acum este europarlamentar ? Vine votul și pentru voi.

  5. ACEST TEMBEL FACUT MINISTRU NU ARE NICI IN CLIN NICI IN MANECA CU TEHNICA CU ENERGIA SI CU STRATEGIA ENERGETICA ,UN ANALFABET IN MATERIE A FOST PUS SA FIE UN
    INCURCA LUME , ORICE INDIVID CARE A FACUT UN LICEU IN SPECIALITATEA ENERGETICA ESTE DE 10 ORI MAI PREGATIT DECAT ACEST BURDUJA FIU DE NOMENCLATURIST INSURAT CU O AMERICANCA ,IAR NISTE PUPINCURISTI L-AU FACUT MINISTRU PE ACEST NIMENI PE ACEASTA LICHEA.
    URMAND DUPA VIRGIL POPESCU ALTA LEPRA ,A CONTINUAT SA SABOTEZE ENERGETICA ROMANEASCA.
    O TARA INCAPUTA PE MANA TRADATORILOR SI LEPRELOR NU ARE SANSA SA-SI REVINA LA NORMALITATE NICIODATA.

  6. E jale! Se vede clar unde duc ,,politicile” nebunelor și nebunilor ce conduc ue, și cu toate astea sclavii, lingăii și trădătorii de țară, execută aceste ordine blestemate ale decidenților naționali și ai ue! Încă puțin și vor vedea cei mulți/ da’ proști, acești zombi, ce înseamnă să fii slugă și lacheu. Vine iarna!

  7. Asumațivă raspunderea și dați drumu la alte grupuri Turceni și Rovinari
    dacă sunteți români cu adevărat

  8. Pana in 2000 Romania EXPORTA curent electric, acum IMPORTA la preturi uriase. Dovada ca suntem guvernati de niste tampiti incapabili.

  9. 1.finalizati urgent toate investițiile în capacitățile neterminate (indiferent de unde luam banii)
    2.reporniti termocentrale și producția de cărbune ( este mai rentabila decât importul de energie).
    3.cereti UE să susțină financiar costurile cu energia pentru Ucraina și Moldova ( efortul trebuie să fie comun… că nu România a beneficiat în trecut de prețuri preferențiale la gazele rusești)

  10. Ce sa vb.Burduja fiul hotului care a devalizat Bancorexul????
    Ce pretenții sa avem cu astfel de oameni cu facultăți făcute în apartamente de bloc și cu doctorate făcute înaintea examenului de bacalaureat,un tembel trădător pus în fruntea statului un gangav venit de la Sibiu ,care a făcut România educată!!!

  11. Plus Romgaz cu Caragele si Iernut bagate in gard de către clica incompetenta penala si incompetenta a lui Popescu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger