Companiile farmaceutice și investitorii occidentali conduc un număr record de acorduri de licențiere cu producătorii chinezi de medicamente, care nu dispun de capital suficient pentru a se extinde la nivel mondial.
Merck, GSK și AstraZeneca au semnat contracte de licențiere în cadrul unui val de investiții în biotehnologie care a atins un nivel record de 44,1 miliarde de dolari anul trecut, potrivit unui studiu UBS preluat de Financial Times. Elanul a fost susținut în 2024, cu acorduri de licențiere în domeniul biotehnologiei în valoare de 9,8 miliarde de dolari semnate în primul trimestru.
Big Pharma caută să își extindă portofoliul de produse, în timp ce se confruntă cu expirarea brevetelor unor medicamente profitabile în următorii ani, în timp ce producătorii chinezi se străduiesc să strângă fonduri pe plan intern pentru dezvoltarea de medicamente și pentru testele clinice în timpul prăbușirii pieței bursiere. Un indice listat la Hong Kong, care cuprinde 50 de acțiuni biotehnologice „inovatoare”, a scăzut cu 57% în ultimii trei ani.
Helen Chen, expert financiar la LEK Consulting Shanghai, a declarat că producătorii chinezi de medicamente se confruntă cu provocări pe piața internă în urma revizuirii regimului de stabilire a prețurilor, care i-a obligat să scadă prețurile medicamentelor inovatoare pentru a se califica în sistemul național de asigurări medicale.
„Multe companii farmaceutice stau pe teancuri de lichidități în urma pandemiei”
Interesul pentru industria farmaceutică chineză sfidează un exod mai larg al capitalului străin din țară, într-o perioadă de tensiuni geopolitice și de încetinire a creșterii economice. Criza de finanțare din China a creat o oportunitate pentru producătorii de medicamente de a-și extinde portofoliile de produse.
„Multe companii farmaceutice mari la nivel mondial stau pe teancuri de lichidități în urma pandemiei”, spun analiștii de la UBS. „În același timp, acestea își extind portofoliul, deoarece multe brevete de medicamente urmează să expire în următorii ani.”
Cele mai multe dintre aceste tranzacții implică companii farmaceutice americane sau europene care acordă licențe pentru medicamente fabricate în China la un preț scăzut și apoi furnizează capitalul necesar pentru mai multă dezvoltare, studii clinice și comercializare.
În decembrie 2023, Merck a efectuat o plată inițială de 70 de milioane de dolari pentru drepturile chinezești de licențiere a tratamentului grupului biotehnologic Abbisko, cu sediul în Shanghai, pentru tumorile articulare benigne care afectează mobilitatea. Licența vizează comercializarea în China, cu opțiunea de a merge în străinătate.
Noi investitori vin în acest sector. „Una dintre cele mai interesante evoluții este intrarea capitalului privat, care caută active chinezești pentru internaționalizare, cu speranța de a ieși la mari companii farmaceutice în termen de unul până la trei ani”, a precizat Helen Chen.
În această lună, Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals, listată la bursa din Shanghai, a anunțat că a vândut licența de peste hotare pentru un portofoliu de medicamente către Hercules CM NewCo, o companie formată de un consorțiu de investitori, inclusiv Bain Capital Life Sciences, divizia farmaceutică a grupului american de buyout. Hengrui a primit o participație de 20% din Hercules.