Cu toată politica agresivă a tranziției verzi, Asociația Internațională a Energiei anunță doar o creștere anemică a mașinilor electrice până în 2030, care vor atinge un procent de 6%. În pofida ritmului frenetic al producției de panouri solare, sector care are acum probleme din cauza necorelării cu piața, asociația semnalează că cererea globală de căldură va depăși expansiunea surselor regenerabile, conducând la o creștere a utilizării combustibililor fosili și la o majorare cu 5% a emisiilor anuale de dioxid de carbon în următorii 6 ani.
Ritmul de creștere a surselor regenerabile în transporturi, industrie și clădiri se va dubla până în 2030, comparativ cu ritmul din 2017 până în 2023, se arată într-o analiză a Asociației internaționale a Energiei (IEA). Pentru transport, energia electrică regenerabilă reprezintă jumătate din această creștere, condusă de adoptarea vehiculelor electrice și urmată de biocombustibili, cu contribuții mici din biogaze, hidrogen și e-carburanți.
Cu toate acestea, ponderea surselor regenerabile de energie în transport va crește doar cu două puncte procentuale, până la 6% în 2030. Pentru căldură, consumul de surse regenerabile va crește cu peste 50%, determinat de utilizarea energiei regenerabile pentru căldură în industrie și clădirile fără consum de energie, urmată de bioenergie.
”Cu toate acestea, cererea globală de căldură va depăși expansiunea surselor regenerabile, ceea ce va duce la creșterea utilizării combustibililor fosili și la o creștere cu 5% a emisiilor anuale de dioxid de carbon (CO2) din sector din 2024 până în 2030. Totodată, ponderea combustibililor din surse regenerabile în cererea totală de energie va rămâne sub 6% în 2030, în ciuda accelerării creșterii”, se arată în analiza IEA.
Cozi interminabile pentru ”agățarea” de rețea
Investițiile în infrastructura rețelei sunt în urmă, iar proiectele mai avansate așteaptă să fie conectate, atrage atenția IEA. Cel puțin 1.650 GW de capacitate regenerabilă se află în prezent în stadii avansate de dezvoltare și așteaptă o conectare la rețea, cu 150 GW mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, cozile de așteptare pentru proiectele aflate în stadiile incipiente de dezvoltare au scăzut, proiectele fie mergând înainte, fie renunțând – unele fără penalități – din cauza lipsei de progres. Cozile pentru a integra stocarea energiei sunt, de asemenea, semnificative pe măsură ce implementarea crește.
De cealaltă parte, producătorii de energie solară fotovoltaică reduc planurile de investiții din cauza unei surplus de aprovizionare și a prețurilor record scăzute. Capacitatea globală de producție solară este de așteptat să atingă peste 1.100 GW până la sfârșitul anului 2024, mai mult decât dublul cererii proiectate de fotovoltaice. Această ofertă excesivă a făcut ca prețurile modulelor să scadă de peste jumătate de la începutul lui 2023, ceea ce a condus la marje nete negative pentru producătorii integrați de fotovoltaice solare în 2024. Condițiile dificile de piață au dus la anularea proiectelor de aproximativ 300 GW de polisiliciu și 200 GW de capacități de fabricare a plachetelor, evaluată la aproximativ 25 miliarde dolari, se precizează în raportul IEA.
China, lider absolut al pieței
Până în 2030, se așteaptă ca China să mențină peste 80% din capacitatea globală de producție pentru toate segmentele de producție fotovoltaice. Între timp, capacitatea de producție a celulelor solare și a modulelor aproape se va tripla în Statele Unite și India. Cu toate acestea, fabricarea modulelor fotovoltaice în Statele Unite și India costă în prezent de două până la trei ori mai mult decât în China, iar acest decalaj este setat să rămână în vigoare în viitorul previzibil, consider IEA. În schimb, sectorul producției de turbine eoliene are nevoie de mai multe investiții pentru a evita blocajele lanțului de aprovizionare până în 2030. Capacitatea globală de producție eoliană onshore ar putea ajunge la 145 GW, cu puțin peste instalațiile așteptate în 2030, în ciuda stimulentelor disponibile în Europa, Statele Unite și Asia de Sud-Est. Pentru eolianul offshore, situația este și mai gravă. Fără noi proiecte de producție, blocajele lanțului de aprovizionare ar putea întârzia lansarea energiei eoliene offshore în statele membre ale UE, care urmăresc obiective ambițioase pentru 2030.
BA E BINE!
ȘI ACEST 6% ESTE PREA MULT!