Ieșirea bruscă a ministrului Mediului, liberalul Mircea Fechet, cu un atac pe toate fronturile la Romsilva, de parcă acum a avut o revelație, pare dubioasă, mai ales că Fechet a deținut această funcție în 3 guverne. În fapt, aceasta face parte din încercările repetate din ultima perioadă de a destructura regia, rupând activitățile profitabile de întreg, pentru a pune în pericol securitatea fondului forestier, avertizează sindicatele din acest sector.
Războiul pornit de Mircea Fechet, ministrul Mediului, împotriva celei mai importante regii din subordine, pare cusut cu ață albă. Deși a ocupat funcția de șef al acestui minister în 3 guverne, Fechet a mimat că abia acum ar fi aflat de un drept prevăzut în contractul colectiv de muncă, prin care angajații beneficiau de câteva salarii bonificație atunci când ieșeau la pensie. Ministrul a omis să spună că asemenea drepturi se regăsesc și în alte regii și companii ale statului, negociate tot în contractele colective de muncă.
La pădurari, de exemplu, autoritățile nu vorbesc despre un salariu mediu de 3.000-4.000 de lei, cu responsabilități uriașe, în condițiile în care răspund cu patrimoniul personal de mii de hectare de pădure aflate în responsabilitate. Un singur pădurar asigură paza 24 de ore din 24 de ore perimetrului de fond forestier arondat, care poate atinge și 2.000 de ha. Nimeni nu vorbește despre riscurile la care sunt supuși acești oameni, de multe ori uciși sau mutilați de hoții de lemne sau de animalele sălbatice din păduri. Sindicaliștii din sector s-au arătat extrem de revoltați față de declarațiile ministrului Mediului, arătând că acestea vor produce o mare dezbinare în societatea românească, punând în pericol viața personalului silvic, care ar putea fi atacat atunci când încearcă să-și facă datoria.
”Este o denigrare nu numai a regiei Romsilva, ci și a profesiei de silvicultor. Nu demult, campaniile similare de denigrare a personalului silvic, pornite tot din sfera politică, au condus la o serie de atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor 6 pădurari care, apărând pădurea, au fost uciși de infractori, precum și celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.
Le-au sabotat profiturile
Ministrul Mediului a pus accentul pe profitabilitate, uitând că Romsilva nu are doar un rol economic, ci și un rol social și de mediu. În plus, avertizează sindicaliștii, piața lemnului în momentul de față este blocată. Romsilva are niște probleme de ordin legislativ, care vin cu niște încorsetări uriașe și generează o diminuare fantastică a ceea ce înseamnă profit.
”Analiza asta se face oarecum părtinitor, pentru că, dacă ne uităm pe cifrele de acum 4 ani, diferențele sunt majore. Ceea ce nu se spune este că de atunci până în prezent, statul român, prin Codul Silvic, a obligat Romsilva ca 50% din lemn să îl vândă ca produs fasonat, adică în depozite sau la drum auto. Asta implică o cheltuială uriașă pe care, până atunci, o făceau agenții economici, iar acum trebuie să o facă statul, exploatând ori cu forțe proprii, ori cu prestatori aceste volume enorme de masă lemnoasă. În momentul de față, Romsilva are un stoc de un milion de mc nevalorificat. Nu știu care a fost rațiunea unei asemenea decizii, pentru că nu există nicio fundamentare economică. Era mai mare câștigul dacă valorificai lemnul pe picior, față de a avea lemnul exploatat și a sta cu el în depozit. Lemnul, dacă îl lași pe picior, crește, iar dacă l-ai exploatat și l-ai dus în depozit, se depreciază. Am fost forțați să exploatăm niște volume impresionante de lemn, în condițiile în care piața lemnului este cumva blocată, din cauza războiului din Ucraina și din cauza situației din Orientul Mijlociu, care era o piață de desfacere importantă pentru România, pe ceea ce însemna cherestele, semifabricate și multe altele”, ne-a precizat președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană.
Decapitalizare deliberată
Sindicaliștii semnalează Guvernului și decapitalizarea anuală a Regiei Naționale a Pădurilor, prin obligativitatea ca 90% din profitul realizat să fie vărsat la bugetul de stat, fapt care a condus la imposibilitatea realizării de investiții în tehnologii noi, în utilaje și mijloace de producție moderne, mai prietenoase cu mediul și mai productive. În plus, trebuie menționat și efortul anual din partea Romsilva de a susține financiar cu peste 120 de milioane de lei activitatea celor 22 de parcuri naturale și naționale și direcția de creștere și ameliorare a cailor de rasă, venituri pe care regia statului le obține exclusiv din valorificarea lemnului, care influențează semnificativ rezultatele financiare ale acestei unități.
”Urmărind campania de presă împotriva Romsilva și cea desfășurată pe diverse rețele sociale, apreciem că demersul justițiar al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor este de fapt o diversiune, pentru a forța o reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor, acest plan existând de multă vreme. Experimentul reducerii numărului direcțiilor silvice a mai fost făcut în 1998, dar s-a revenit la forma actuală, după ce s-a constatat ineficiența comasărilor. În acest context, subliniem faptul că pădurile reprezintă obiectiv de siguranță națională, iar conform Legii 51/1991, acţiunile care lezează interesele economice strategice ale României și au ca efect periclitarea, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondului forestier şi altor asemenea resurse, cu consecinţe la nivel naţional sau regional, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României”, a transmis Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva.
asta a declarat in presa ca are casa cu beci nu poate nimeni sa l bage in beci ca meria??!!
Daca banul era ochiul dracului, acum a ajuns Romsilva. La mijloc este nu economia de bani ci continuarea jafului forestier. De ce nu dau odata legea salarizarii unitare in toate regiile si unitatile de stat ?!!
serios?? nu cumva sunt victime angajatii romsilva??? nu-i obliga nimeni sa lucreze acolo daca se simt in pericol, doar ca nu se spune nimic de complicitatea anumitor angajati cu hotii de material lemnos???