AcasăEconomieReprezentanții industriei energiei electrice din UE dau de pământ cu decarbonizarea. Facturile...

Reprezentanții industriei energiei electrice din UE dau de pământ cu decarbonizarea. Facturile se vor tripla

Decarbonizarea va aduce facturi la energie de trei ori mai mari, atrage atenția Federația Industriei Electrice Europene (Eurelectric). Analiza pe fiecare sector în parte arată că vehiculele electrice au prețuri inaccesibile, autonomie limitată și perioade de încărcare prea lungi, electrificarea în industrie este falimentară, iar soluțiile energiei verzi în sectorul clădirilor sunt imposibil de aplicat. Totodată, dezvoltarea insuficientă a infrastructurii nu permite integrarea în sistem a regenerabilelor.

Analiza ”Planul de acțiune pentru electrificarea în UE”, făcută de Federația Industriei Electrice Europene (Eurelectric) desființează, practic, fantasmele decarbonizării ”emanate” din birourile de la Bruxelles. Așa-zisele ambiții de electrificare generalizată se lovesc de probleme insurmontabile, care nu vor putea fi depășite până la momentul zero emisii din 2050 impus de Comisia Europeană.

Ritmul de adoptare a vehiculelor electrice (EV) și a pompelor de căldură ar trebui să crească de trei până la patru ori pentru a îndeplini obiectivele din 2030. În ceea ce privește impactul asupra cererii de energie electrică, acesta este estimat, în studiul Eurelectric Decarbonisation Speedways, la 1,9 TWh (~ 0,16 Mtep) pentru fiecare 1 milion de vehicule electrice suplimentare, în timp ce fiecare 1 milion suplimentar de pompe de căldură va necesita 4,2 TWh (~ 0,36 Mtep). Barierele generale legate de tehnologia soluțiilor de electrificare implică mai mult decât performanța reală a tehnologiei în sine, dat fiind că activele învechite, cum ar fi clădirile vechi, cu o capacitate insuficientă de cabluri și sistemele de transport învechite, cu infrastructură învechită, pot reprezenta provocări în ceea ce privește integrarea și interoperabilitatea noilor tehnologii, se arată în analiza Eurelectric.

Printre principalele bariere tehnologice pentru electrificare se numără dificultățile legate de integrarea sistemului energetic, complexitate și interoperabilitate, dar și lipsa unor proiecte demonstrative și de referință pe scară largă pe deplin operaționale aplicabile direct în gospodării, servicii, clădiri publice și industrie.

Infrastructura, la pământ

Lipsa infrastructurii adecvate reprezintă o barieră principală pentru electrificare. Congestiile rețelei pun în pericol din ce în ce mai mult capacitatea de a gestiona noi cereri de conectare, iar infrastructura nu este adesea suficient de inteligentă pentru a face față provocărilor legate de digitalizarea consumului de energie și a autoproducției.

Analiza Eurelectric indică probleme de capacitate cu rețeaua electrică, inclusiv timpi lungi de așteptare pentru conexiunea la rețea. În ce privește factorul financiar, cetățenii și întreprinderile UE sunt deja sub presiune economică din cauza creșterii a facturilor la energie, semnalează Eurelectric.

”Prețurile energiei pe piețele europene nu au coborât încă sub nivelurile pre-pandemice și previziunile  globale prevăd că nu vor recupera astfel de niveluri în viitorul apropiat. Rezultatul este că cetățenii și întreprinderile nu au adesea resurse financiare pentru a face față investițiilor aferente electrificării, continuând să se lupte cu facturile crescute. În plus, există dilema împărțirii stimulentelor atât pentru investiții în eficiența energetică, cât și pentru electrificare, ceea ce implică faptul că subiectul responsabil în ultimă instanță pentru realizarea investițiilor în electrificare nu este adesea principalul beneficiar al energiei și al economiilor bănești care urmează să fie realizate din acea intervenție”, se precizează în analiza Eurelectric.

Prețuri prohibitive

Electrificarea transportului în UE se confruntă cu mai multe bariere care variază de la actualul nivel de maturitate al pieței vehiculelor electrice, la implementarea insuficientă a infrastructurii de mobilitate electrică până la probleme de percepție. Numărul de modele EV disponibile pe piață nu acoperă toate segmentele și nu sunt accesibile consumatorilor. Având în vedere că introducerea vehiculelor electrice pe piețele europene este recentă, disponibilitatea vehiculelor uzate – lucru de maximă relevanță pentru consumatori cu capacitate redusă de cumpărare – este încă foarte limitată. Intervalele EV și timpii de încărcare încă nu sunt comparabile cu vehiculele tradiționale, iar costul inițial al unui vehicul electric este mai mare decât al unui vehicul cu motor cu ardere internă (ICE), deoarece producătorii trebuie să recupereze în continuare investițiile mari în lanțul valoric al producției din ultimii ani, atrage atenția Eurelectric. Pe de altă parte, sunt semnalate și lipsa unui lanț valoric cu adevărat european și dependența ridicată de importurile din afara UE, cum ar fi bateriile și alte componente.

Problema facturilor

În ce privește decarbonizarea clădirilor, există o ofertă insuficientă de soluții adaptate pentru anumite subsectoare, în special în clădiri multifamiliale, inclusiv constrângeri arhitecturale și tehnice, și, de  asemenea, o lipsă de proiecte demonstrative aferente. Printre barierele ridicate în fața decarbonizării se regăsesc capacitatea limitată de instalare combinată cu lanțul de aprovizionare actual și limitări de producție, timpii lungi de așteptare și lipsa de personal calificat pentru execuția instalațiilor, ritmul lent al renovărilor în Europa și un număr foarte mare de vechi și clădiri izolate inadecvat – în special în Europa de Sud si de Est, precum și costuri inițiale ridicate pentru soluțiile electrificate, cum ar fi pompele de căldură. ”Sunt provocări economice legate de decarbonizarea sistemelor de termoficare pe scară largă, deoarece opțiunile disponibile fie nu sunt încă viabile din punct de vedere economic, fie ar putea suferă de penurie de materii prime, cum ar fi biogazul. Totodată, decarbonizarea în sectorul clădirilor ar însemna facturi mai mari de energie electrică primară, care sunt adesea de două până la trei ori mai mare în comparație cu combustibilii fosili, punând soluțiile electrice la a dezavantaj”, se mai arată în analiza Eurelectric.

Costuri prea mari și în industrie

Electrificarea industriei se lovește și ea de lipsa unor soluții tehnologice avansate și viabile comercial, de un număr limitat de producători pentru soluții electrificate combinate cu o durată de viață lungă a echipamentelor existente, precum și de costuri inițiale mai mari pentru soluțiile electrificate, cum ar fi cuptoarele cu arc electric, cuptoare cu inducție și rezistență care se aplică în general în sectorul metalurgic, dar și de nevoia de modele la comandă, în loc de standardizate și soluții replicabile, potrivit analizei Eurelectric.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
19.444 afisari

5 COMENTARII

  1. Până la urmă p-ăștia cu ecologeala și codoiul lor chiar nu-i împușcă nimeni?

  2. De aceea este nevoie sa se declanseze WW III

    dupa aceea se pot construi cladiri cum vor mintile lor schizoide (avem nevoie de Spare pt panourile fotovoltaic, dar aruncam in aer substante pt a bloca razele lui, caci e ‘incalzire globala’

  3. Ursula și acoliții cred ca Europa trăiește sub o cupola și ca emisiile de CO2 și alte gaze din Rusia, China, India, etc. nu ajung și aici? Sau ca poluarea produsa de conflicte militare rămâne în zonele de conflict? O prostie criminala bântuie conducerea UE!

  4. Ursula și compania vor să pună pe butuci industria iar poporul să stea la întuneric ,ce calificări au cei care nu ne mai slăbesc cu de carbonizarea și cu încălzirea globală ? Sunt agricultor și anul acesta pină după 15 iunie a fost frig .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger