Cauta

Rețelele, la limită. Termenul de racordare a fotovoltaicelor se majorează la 18 luni

Blocaje majore la racordările prosumatorilor și ale regenerabilelor

Așa cum era de așteptat, distribuitorii de energie nu reușesc să țină pasul în extinderea și adaptarea rețelelor cu ritmul finalizării proiectelor fotovoltaice ale prosumatorilor, dar și ale parcurilor fotovoltaice. În ce privește programul Casa verde fotovoltaice, Ministerul Mediului a fost nevoit să prelungească termenul de racordare, majorând perioada de la 12 luni, la 18 luni. Ministerul invocă un adevărat asalt al sesizărilor venite din partea beneficiarilor, care semnalează că nu se pot încadra în termenul de 12 luni prevăzut în ghidul de finanțare, firmele care se ocupă cu instalarea riscând să nu mai primească niciun ban din program.

Investițiile enorme care trebuie făcute de către operatorii de distribuție energie electrică, pentru a prelua în rețea energia intermitentă a regenerabilelor, nu pot fi făcute peste noapte. Și așa creșterea investițiilor s-a materializat printr-o majorare a tarifelor, aprobată de ANRE, majorările continuând și în viitor.

Datele Transelectrica arătau că peste 19.000 de MW din parcuri fotovoltaice așteptau soluțiile tehnice de racordare, cu precizarea că în 2024 în sistem au intrat doar puțin peste 200 MW din panouri solare. În ce privește prosumatorii, în special cei care au primit bani de la stat prin programul Casa verde, timpii de așteptare prelungiți riscă să provoace falimente în lanț ale firmelor care se ocupă cu instalarea panourilor, pentru că depășirea termenelor duce la imposibilitatea de decontare.

”Ca urmare a numeroaselor sesizări primite din partea beneficiarilor programului denumit generic „Casa Verde Fotovoltaice” cu privire la perioada îndelungată necesară emiterii certificatelor de racordare de către distribuitorii de energie, cauzată și de termenele lungi de livrare a contoarelor cu dublu sens, perioadă care poate ajunge în unele cazuri până la câteva luni, s-a evidențiat riscul ca beneficiarii să depășească termenul de 12 luni de implementare a proiectului, astfel cum este reglementat în ghidul de finanțare”, susține Ministerul Mediului.

Blocaj generalizat

Întârzierile mari riscă să conducă la imposibilitatea declanșării mecanismului de finanțare prevăzut în  cadrul programului, în vederea decontării de către Administrația Fondului pentru Mediu a cheltuielilor eligibile aferente sistemelor de panouri fotovoltaice instalate, având în vedere că unul din documentele justificative care trebuie atașat la cererea de decontare este certificatul de racordare, iar instalatorii validați nu își vor putea recupera investițiile, riscând intrarea în incapacitate de plată și/sau insolvență, semnalează Ministerul Mediului.

”În baza contractelor de participare încheiate cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instalatorii validați în cadrul programului avansează toate cheltuielile cu instalarea și contravaloarea sistemelor de panouri fotovoltaice, urmând ca, ulterior, acestea să fie rambursate după prezentarea certificatelor tehnice de racordare eliberate consumatorilor persoane fizice. Pentru a preîntâmpina situațiile de blocaj la nivelul programului, generate de întârzieri în emiterea certificatelor de racordare de către entitățile autorizate în acest sens, propunem modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1063/2023”, se arată în referatul de aprobare al unui proiect de ordin postat pe site-ul Ministerului Mediului.

Se pot schimba și instalatorii

Pentru a remedia aceste probleme și a proteja interesele beneficiarilor, AFM a propus modificarea duratei de implementare la 18 luni pentru beneficiarii care fac dovada că s-a solicitat emiterea certificatului de racordare înăuntrul termenului de 12 luni. Totodată, în proiectul de ordin al Ministerului Mediului se prevede și flexibilizarea procesului de selecție a instalatorilor.

Astfel, Ghidul va permite schimbarea instalatorului pentru a două oară, ulterior aprobării, asigurându-se că beneficiarii nu sunt afectați de eventualele probleme întâmpinate de aceștia în procesul de montare a sistemului de panouri fotovoltaice. În același timp, se va extinde termenul de implementare pentru beneficiarii care au selectat un instalator pentru a doua oară, ulterior aprobării,  perioada de finalizare a proiectului fiind prelungită la 6 luni, oferind mai mult timp pentru soluționarea eventualelor blocaje logistice și tehnice. Prevederile se vor aplica doar proiectelor aprobate pentru finanțare de AFM și aflate în curs de implementare la data intrării în vigoare a ordinului.

Ultimele stiri

  • Fumul alb, gust amar: frustrarea italienilor după alegerea unui papă american
  • Breaking News… în jurul lumii
  • „Silent Walking”: Redescoperirea liniștii printr-o simplă plimbare
  • SF Politic: Serviciile Secrete Franceze știu cu cine s-a întâlnit George Simion la Viena
  • Breaking News… în jurul lumii
  • Un avion de la Aeroclubul Caransebeș a aterizat forțat. Cine se afla la bord/Decizia salvatoare a pilotului
  • S-a întâmplat în Prahova! Două femei, rănite de o mașină în timp ce se aflau într-un magazin
  • Cât au ajuns să coste cireșele în piețe. „Mai bine investim în aur”
  • ANM anunță vreme deosebit de rece. Cod galben de vânt în mai multe județe/Unde vor fi ninsori
  • Gates vs Musk: filantropie sau putere?
  • Exit mobile version