AcasăEconomieRețelele nu țin pasul cu regenerabilele. Consumul de cărbune va crește cu...

Rețelele nu țin pasul cu regenerabilele. Consumul de cărbune va crește cu 40%

Politicile haotice din UE riscă să blocheze total regenerabilele

Obiectivul de triplare a capacităților de energie regenerabilă până în 2030 este greu de atins, în principal din cauza necesității investițiilor costisitoare în rețele, se arată într-un raport al Asociației Internaționale a Energiei (IEA). Mai exact, este nevoie de construcția și modernizarea a 25 milioane de kilometri de rețele electrice, precum și de o capacitate de stocare în baterii de 15 ori mai mare decât cea din prezent. Dacă nu se va reuși îndeplinirea acestor obiective, consumul de cărbune va crește cu 40%, avertizează IEA.

Asociația Internațională a Energiei (IEA) consideră că, dat fiind politicile de astăzi și tendințele tehnologice, lumea este pe cale să atingă mai mult de trei sferturi din creșterea necesară pentru obiectivul de triplare a capacității globale de energie regenerabilă până în 2030.

Atingerea obiectivului de triplare este posibilă însă doar cu o extindere mai rapidă a capacității rețelelor. Acest lucru necesită procese de autorizare mai rapide, dar responsabile, peste 25 de milioane de kilometri de rețele electrice care urmează să fie construite sau modernizate până în 2030 și capacitatea globală de stocare a energiei să crească la 1.500 GW până în 2030.

”Permiterea lentă pentru extinderea rețelei noi, o lipsă de investiții în multe companii de rețea (adesea deținute de stat) din piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, precum și rețelele vechi și învechite din economiile avansate sunt blocaje cheie. Integrarea creșterii mari a producției de surse regenerabile variabile necesită, de asemenea, o serie de măsuri, inclusiv aproximativ 1.500 GW de capacitate de stocare care urmează să fie instalate până în 2030, din care 1.200 GW reprezintă stocarea în baterii – o creștere de aproape cincisprezece ori mai mare decât nivelul de azi”, se arată într-un raport al IEA.

Cresc prețurile

Neîntreprinderea măsurilor necesare ar duce la prețuri mai mari la energie electrică, o producție mai mare de cărbune și gaz, o reducere mai mare a surselor regenerabile și emisii mai mari, susține IEA. Modelarea unei implementări parțiale a obiectivului de triplare, în care rețelele și stocarea rămân în urmă față de extinderea capacității, are ca rezultat o generare de cărbune cu aproape 40% mai mare, consideră IEA. Asociația a solicitat guvernelor să obțină o pondere a energiei regenerabile în consumul final de 30%  și să crească eficiența aparatelor de aer condiționat noi vândute cu 50%. Totodată, este necesară majorarea de 5 ori a capacității de surse regenerabile până în 2035, creșterea capacității de energie nucleară de 1,8 ori și a combustibililor durabili cu emisii scăzute de 2,8 ori, inclusiv captarea, utilizarea și stocarea carbonului, hidrogenul cu emisii scăzute și bioenergie durabilă.

Problema infrastructurii s-a cronicizat

În România, din cauza absenței investițiilor în rețelele de distribuție din ultimii ani, problema infrastructurii energetice s-a cronicizat. Capacități de energie regenerabilă de peste 4.000 MW nu pot intra în sistem, iar înmulțirea necontrolată a prosumatorilor a condus la dezechilibre uriașe.

”Astăzi vorbim de 150.000 de prosumatori şi până la finalul anului vorbim de 200.000. Este o dezvoltare haotică, în funcţie de cum se obţin fondurile de la Ministerul de Mediului, de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi. Nu este o soluţie, câtă vreme nu s-a investit în sistemele de distribuţie de-a lungul timpului”, a afirmat Mircea Man, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acesta a arătat că investițiile în rețele nu ar trebui să depindă de majorarea tarifelor pentru consumatori, pentru că există un prag de suportabilitate care nu poate fi depășit.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
932 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa ii auda si astia de la noi! Sa dea drumul la termocentralele pe carbune, ca este cea mai ieftina solutie pentru noi si ofera cea mai ieftina energie. Si sa taie taxele de carbon care impovareaza pretul energiei produsa prin arderea carbunelui.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger