AcasăEconomieRevoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula

Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula

Fermierii din UE nu mai vor să audă nici de Zelenski, nici de Ursula

Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România a cerut partidelor politice din România să facă demersuri la Bruxelles pentru împiedicarea aderării Ucrainei la UE până când aceasta va îndeplini obligațiile în toate sectoarele, inclusiv condițiile impuse statelor membre în sectorul agricol. Aceeași solicitare a fost trimisă de toți fermierii europeni, care au atras atenția că importurile din Ucraina au distrus acest sector vital al UE. Totodată fermierii europeni vorbesc despre o nouă conducere a Comisiei Europene, semn că Ursula von der Leyen nu va avea nicio susținere din partea acestora. 

Într-o scrisoare deschisă adresată clasei politice din România, în contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România a cerut viitorilor europarlamentari ca acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană să se facă doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiile impuse pentru statele membre UE, la nivelul producției agricole și condițiile de reciprocitate pentru produsele importate.

”Realitatea este că piețele agricole ale UE sunt puternic afectate de liberalizarea comerțului cu Ucraina. Efortul este în prezent distribuit inechitabil printre cetățenii UE, cu sectorul agricol suportând o povară disproporționată și nesustenabilă. Susținem în continuare să existe sprijin pentru Ucraina doar dacă se iau toate măsurile care se impun pentru a proteja și nu distruge fermele românești, europene și pentru a respecta condițiile de reciprocitate existente în piața unică”, se arată în document. Totodată, Alianța a solicitat creșterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene, iar pentru Ucraina, dacă va fi cazul, să se constituie un fond separat și complementar bugetului alocat Agriculturii UE.

”Solicităm mărirea bugetului pentru Agricultură pentru ca fermierii să poată implementa constrângerile care li se impun prin măsurile legislative foarte exigente, care au ca rezultat creșterea substanțială a costurilor de producție și impactul asupra prețurilor către consumatorii finali prin tranzitarea și importul produselor agricole din țările terțe sau în curs de aderare către statele membre UE”, au susținut reprezentanții fermierilor.

Falimente în lanț

Peste 35% dintre fermierii români riscă să intre în faliment, din cauza creșterii exagerate a prețurilor inputurilor din agricultură, prăbușirii prețurilor produselor agricole cauzate de presiunea tranzitului și importului de produse agricole din Ucraina, coroborate cu seceta pedologică severă instalată de acum 4 ani în multe regiuni ale țării, semnalează Alianța. Aceasta cere viitorilor europarlamentari să facă demersuri urgent pentru ca fermierii români să încaseze echivalentul mediei subvenției UE, așa cum s-a promis la momentul aderării în UE, având în vedere că acest lucru trebuia să se concretizeze începând din 2014.

”Trebuie asigurat un comerț echitabil care garantează un anumit grad de reciprocitate în ceea ce privește standardele de producție, pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producția europeană în domenii strategice și asigurând transparența pentru consumatori. Dacă ne confruntăm cu mai multe restricții pentru cultivare și standarde mai mari de producție din cauza cadrului UE, ne așteptăm să fim tratați corect pe scena internațională. De asemenea, este important pentru fermierii din România să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam) care nu au încă înlocuitori cu aceeași eficacitate și eficiență economică”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Șah la Comisie

Reprezentanții fermierilor au solicitat ca orice nouă inițiativă din partea Comisiei Europene, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări, să includă un studiu de impact, inclusiv o secțiune privind fezabilitatea și necesitatea acesteia, impactul asupra producției, terenurilor și zonelor rurale, impactul asupra reînnoirii generaționale și o evaluare a implicațiilor financiare.

”La începutul următorului mandat, solicităm Comisiei nou alese să efectueze o evaluare globală a impactului politicilor agricole din cadrul Pactului verde, evaluând în același timp implicațiile financiare ale acestora. Acest studiu și concluziile sale trebuie să fie o condiție prealabilă pentru orice inițiativă agricolă ulterioară, pentru a evita continuarea navigării orbește și pentru a asigura coerența politicilor, susținând totodată obiectivele PAC”, se precizează în scrisoarea deschisă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.341 afisari

15 COMENTARII

    • Și cine are curaj sa facă asta când în americuta este numita PRESEDINTA AMERICANA A UE ,?

    • Sper sa dispara mai intii ue si toti sclavii ei din Romania care ne-au bagar in cel mai odios imperiu din toate timpurile !

  1. ”Solicităm mărirea bugetului pentru Agricultură pentru ca fermierii să poată implementa constrângerile care li se impun ”
    Adica sa va dea ceva bani si voi sa scumpiti produsele. Nemernicilor, painea a ajuns 6 lei de la 2,5 lei! Deci este grau ieftin mult dar…. painea se scumpeste. Cum e asta?

  2. Europa trebuie sa scape de doamna asta care a lucrat doar impotriva cetateanului EU.
    Asta a fost mai interesata de migranti de ukrainieni de oricine numai de cetatenii EU nu a interesat-o.
    Asta maine poimane se retrage plina de bani iar in urma ei ramane haos ca in Urma lu matusa Merkel. Nu raspunde nimeni. Au confiscat Comisia EUropeana eu o nebuloasa acolo cine conduce si de cine sunt alesi.
    O semidictatura , conduc prin dictate fara referendum fara nimic ei sunt buricul pamantului

  3. Urgent arestata Ursula pentru genocid voit în România și cauza acestor impunere voita în tarile sărace la pușcărie urgent Ursula cu toții acoliții ei care voit vrea să distrugă țări

  4. Întrebați cârpa galbenă, care au adus-o la bucale și i-au cântat osanale . Na, c’am făcut și rime.

    • Păcat că nu doare prostia și incultura, 70% dintre români ar urla de durere, după ăștia mai bine rămânea nea Nicu decât să fie democrație, nebunilor ați locuit în Rusia măcar 2 3 luni pe bani câștigați acolo, sigur nu, pentru că atunci nu mai doreați ieșirea din UE și lipirea de Rusia lui Putin!

  5. Aceasta hoasca expirata o varza murata anglo saxona care trebuie arestata pentru genocit

  6. Se vede cum fermierii din România așteaptă ca statul să le rezolve problemele dar ei nu fac nimic în afară să se plângă de lipsurile lor, peste tot sunt probleme dar fermierii se asociază și în felul acesta pot aproviziona supermarketurile, acum sunt la copiii mei în Spania, într-un orășel de aproximativ 20 de mii de locuitori pe lângă cele trei său patru supermarketuri sunt cel puțin șase magazine de zarzavaturi și fructe unde prețurile sunt cam cu 50% mai mici!

  7. Noi nu avem fermieri ci niște mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care fac evaziune fiscală munca la negru. Este inadmisibil ca o tara cu asa potențial agricol importăm mancare alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc . Știu toată ziua sa se plângă ca statul nu ii ajută ca nu găsesc forță de muncă dar ei au niște averi colosale de pe terenul țăranilor amărâți

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger