Unii oficiali responsabili de securitatea națională susțin că armata americană trebuie să se modernizeze rapid, îmbrățișând viitorul digital prin adoptarea inteligenței artificiale și a războiului centrat pe rețea.
Experții de la Pentagon și liderii din industria tehnologică își imaginează un viitor al unei forțe militare bazate pe IA, care dispune de arme autonome în toate teatrele de operațiuni.
Războiul este un efort uman
Cu toate acestea, înainte ca Statele Unite să își ipotecheze pe deplin securitatea pe coduri software și circuite integrate, trebuie abordate mai multe întrebări, subliniază Responsible Statecraft. Presupunând că armata va construi într-o zi o forță fără echipaj, ce se întâmplă dacă armata de roboți este învinsă? Liderii națiunii se vor preda în acel moment sau vor trimite soldații?
Judecând după tendințele actuale, este mai probabil ca Pentagonului să investească în achiziționarea de sisteme autonome sau „cu personal opțional”, precum vehiculul de luptă al infanteriei mecanizate, XM30.
Cei care promovează un astfel de viitor par să ignore că războiul este un efort uman. Războaiele sunt purtate pentru a servi scopurilor umane. Armele folosite sunt doar mijloacele de a atinge aceste scopuri.
Oamenii din ambele părți ale unui conflict vor căuta toate avantajele posibile pentru a-și asigura victoria. Atunci când un sistem de arme este conectat la rețea, mijloacele de a-l înfrânge de la distanță sunt deja încorporate în proiect.
Statele Unite ar putea să vadă că viitoarea forță militară nici măcar nu trece linia de plecare, deoarece a fost dezactivată de la distanță într-un atac digital de tip Pearl Harbor.
Tehnologia își are cu siguranță locul ei în armată. De exemplu, vehiculele aeriene fără echipaj îndeplinesc multe dintre rolurile îndeplinite în mod tradițional de piloții care zboară cu avioane scumpe. În anumite circumstanțe, trupele de pe linia frontului ar trebui să aibă capacitatea de a utiliza tehnologia în mod direct.
Cel mai recent proiect de tanc al armatei, AbramsX, va fi înarmat cu drone de atac Switchblade, care vor spori puterea de luptă a echipajului. Dar aceeași capacitate ar putea să-l compromită, în funcție de modul în care este integrată în sistem.
Unul dintre cele mai importante argumente de vânzare pentru F-35 a fost capacitatea avionului de a colecta date pentru a crea o imagine unificată a spațiului de luptă, care ar putea fi, de asemenea, partajată între mai multe platforme. Însă conexiunile de date dintre sistemele separate înseamnă că o defecțiune a unuia se poate răspândi la toate celelalte.
50.000 de vulnerabilități
Pentagonul a creat un program de dezvăluire a vulnerabilităților în 2016 pentru a angaja așa-numiți hackeri etici care să testeze sistemele departamentului. La 15 martie 2024, programul a înregistrat a 50.000-a vulnerabilitate descoperită.
Directorul Centrului de Combatere a Criminalității Cibernetice din cadrul Departamentului de Apărare a raportat că biroul său are deja peste 24 de milioane de active în rețea pe care trebuie să le securizeze.
Înainte va planificatorii militari să pornească în lumea nouă imaginată, trebuie să cântărească avantajele și riscurile.
Un principiu călăuzitor al achizițiilor în viitor ar trebui să fie utilizarea tehnologiei atunci când este cazul, dar nu integrarea completă a acesteia în fiecare sistem de arme. Controlul deplin al rețelelor informatice nu va fi niciodată asigurat.