Pe motiv că finalizarea sau exploatarea lor nu ar fi profitabilă, ministrul Energiei a decis să schimbe legislația și să transfere deciziile abandonării proiectelor hidroenergetice în curtea operatorilor economici care le au în portofoliu. Mai precis, Sebastian Burduja, aplicând ordinele Comisiei Europene, dă undă verde pentru renunțarea la investițiile necesare pentru amenajările hidrotehnice, arătând că se cheltuie prea mulți bani pentru conservare și întreținere.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a depus un proiect de lege la Senat prin care transferă în sarcina Hidroelectrica și a altor entități care dețin proiecte hidroenergetice nefinalizate de a le abandona, pe motiv că nu ar fi rentabile. Singurele care rămân, deocamdată, sunt cele 9 microhidrocentrale, cuprinse în OUG 175/2022, cu toate că și acestea sunt puse sub semnul întrebării, restul construcțiilor, care au necesitat bani grei dați de statul român, vor fi desființate.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege, se urmărește simplificarea procedurilor administrative şi transferul deciziei asupra viabilităţii proiectelor direct către companiile implicate, cu impact pozitiv asupra costurilor de operare şi asupra eficienţei financiare a acestora.
”Multe dintre proiectele hidroenergetice nefinalizate implică în prezent cheltuieli semnificative pentru conservare şi întreţinere, fără a genera venituri corespunzătoare. Prin eliminarea restricţiilor administrative inutile, companiile vor putea să decidă mai rapid abandonarea sau optimizarea acestor proiecte, evitând astfel alocarea ineficientă a resuselor şi reducând costurile operaţionale. Acest lucru va conduce la o mai bună utilizare a capitalului, la sporirea profitabilităţii şi la creşterea capacităţii de reinvestire în noi proiecte energetic”, se arată în documentul citat.
Barajele și centralele hidro măresc prețul la energie
Pentru a fi și mai convingător, ministrul Sebastian Burduja, inițiatorul proiectului de lege, subliniază faptul că activităţile de gestionare şi conservare a unor proiecte fezabile presupun cheltuieli semnificative ce se răsfrâng inclusiv în preţul final al energiei electrice pentru consumatorul final, fiind înregistrate costuri de aproximativ 1 milion de euro/an pentru paza şi conservarea unor obiective a căror execuţie a fost sistată. Pe de altă parte, se invocă imposibilitatea societăţii Hidroelectrica de a pune în aplicare propria Hotărârea AGA 12/2019, prin care au fost decise măsuri de abandonare totală sau parţială a unor obiective de investiţii datorită modificării indicatorilor tehnico-economici.
În această hotărâre s-a decis abandonarea lucrărilor realizate pentru Amenajarea Hidroenergetică complexă a râului Olt pe sectorul Făgăraș – Hoghiz și abandonarea lucrărilor realizate la Amenajarea Hidroenergetică Runcu Firiza. De precizat că, pe amplasamentul lacului de acumulare al obiectivului amenajării hidroenergetice a râului Olt pe sectorul Făgăraș Hoghiz, Hidroelectrica vrea să construiască un parc fotovoltaic. În același timp, erau decise studii de fezabilitate pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru recepționarea și închiderea investițiilor de amenajări hidroenergetice râul Olt defileu pe sectorul Cornetu-Avrig, Pașcani, Dâmbovița- Clăbucet, Cerna-Belareca, râul Siret pe sector Cosmești-Movileni, și râul Bistrița pe sectorul Borca- Poiana Teiului.
Totul pentru profit
Ministrul Energiei consideră că, deşi măsurile dispuse prin OUG 175/2022 îşi ating scopul imediat, deoarece au creat un context legal fără de care nu se puteau debloca proiecte energetice importante aflate în stadiu avansat de execuţie, cu un efect direct asupra creşterii viitoare a capacităților de producție, acestea nu au şi efectul de a permite o eficientizare globală din punct de vedere economic a activităţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
”Operatorii economici din domeniu, la care statul deține participații majoritare, se confruntă cu dificultăţi în a-şi eficientiza din punct de vedere economic activitatea, pe de-o parte datorită cheltuielilor importante pe care le suportă pentru menţinerea/conservarea unor proiecte sistate sau parţial sistate și a căror fezabilitate este redusă sub aspectul componentei energetice dar, pe de altă parte, şi datorită obligatiilor complexe generate de imposibilitatea de a decide în cadru corporativ asupra adaptării indicatorilor tehnico-economici ai unor proiecte de investiţii istorice, excesiv de costisitoare prin raportare la potenţialul energetic”, mai arată ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
NU sunt sanatosi la cap. Apa curge si produce curent. Atunci ce mama naibii este profitabil pt. ei.Sa puna floricele pe trotuare si sa ia spagi.
Păi cum putem insinua așa ceva ?!
Sunt mult prea sănătoși și nu vedem noi !!!! Păi cum poate fi rentabilă o hidrocentrală (lăsând la o parte indicațiile venite de la stăpânire) dacă aceasta nu este aducătoare de profituri personale….nu produce „șpăgi” ?!
Incredibil..nu am cuvinte
Acest ministru nu știe nimic,doar politică,care nu vrea decât șpagă,restul nu este profitabil pentru clica lor
Este bine…
Asta e tampit si tradator, cat mai putem rabda si tolera aberatiile astuia la situatia din energie?
Mda. Pana cand vom fi slugi in fata altora ? De ce nu se face referendum sa decida poporul ce e nevoie ? Pt ce se mai organizeaza alegeri daca fiecare ales in functie devine executant ?
ce referendum ? daca poporul nu alege ce vor ei deja nu se mai ia in considerare votul lor
Bine spus, decizia poporului nu contează =dictatură
Sictir, mizerii umane si slugi nerusinate.
Jegurile peneliste au distrus si sistemul energetic national, asta era si misiunea lor.
Păi, ceva nu se leagă. Dacă vă uitați pe YouTube, ce răspuns a primit Sosoaca, în parlamentul european, de la șefa comisiei, se bate cap în cap cu ceea ce face această imitație de ministru.
Taso a vândut bancorex el hidroelectrica. Vai tărișoara mea.
Singurul lucru incredibil… e ca de abia acum vedeti :))
Oamenii saboteaza sistemul energetic de pe vremea liberalilor care liberalizau piata si aduceau traderii de energie…
ACEȘTI NEMERNICII ȘI TRĂDĂTORI, SUNT ATIT DE DOBITOCI INCIT EI NU GINDESC EXECUTA LA COMANDA
Avem primele 7 mesaje scrise de acelasi rusnac anonim.
Ba, scrie mai multe ca 7 sunt putine
Acum referitor articol, masura este foarte buna.
Daca ai un santier care nu s-a finalizat si bagi bani sa-l intretii anii de zile, la un moment dat il abandonezi, daca nu poti sa-l finalizezi
Daca ai citi mai mult poate că vei înțelege și vei ieși din întunericul in care te afli. Energia hidro este cea mai ieftină și aproape inepuizabilă. Cu ce vrei sa o înlocuiești. Pe cărbune nu poți pentru că vezi doamne poluezi – oare nemții nu poluează, ei nu prea le-au închis -, pe gaz nu prea se poate pentru că al nostru gaz pleacă în alte părți. Nu va trece mult până se va da ordin să dărâmăm și barajele pe care le avem.
Și apropo de bani, știai că CNI cheltuie aprox un miliard de euro pe construcția de stadioane? Nu știu dacă le-au prevăzut cu instalație de nocturnă daca nu vom mai avea energie electrică.
Corect. La asta ma gandesc de vreo 20 ani: când vor darama și barajele. A venit vremea. Mandra Europa pacat ca numai idioti te conduc
Ca sa pricepi si tu. Hidroelectrica are peste 80% din acționariat statul (https://m.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=H2O caută în partea de jos a paginii), profitul pentru anul 2024 al Hidroelectricii este de 4,1 miliarde și statul hotărăște să dea profitul tot pe dividende actionarilor, adică 80% lui însuși. Minoritatea care detine 20% nu poate decide ca profitul să fie reinvestit pentru că statul are nevoie de cele 3,3 miliarde lei, 660 milioane euro. Pai bai anti-rusnacule, ca să te alint, cine împiedică statul (UE nu il impiedica) sa finalizeze investitiile care sunt peste 90% finalizate?! Esti dovada vie ca anticomunistii si antirusnacii bubuie de orice altceva decat de inteligenta! Cu tot nerespectul!
cloca de tradatori si imbecili…
Asta sigur ajunge sa fie judecat pentru subminarea econimiei nationale. Se incadreaza la 20 de ani de reeducare. E naiv daca crede ca o sa scape. Si copii de gradinita stiu ca istoria se repeta. Partea frumoasa e ca o sa fie cu munca silnica. Cel mai probabil o sa sape in mina sau la o hidrocentrala. Pariu?
Trebuie întrebat domnul ministru „cum vom produce atunci energie?” Cu cărbune nu avem voie că poluează , cu petrol iar la fel ,și oricum nu avem suficient ptr așa ceva, iar energie solară și eoliana e la alegerea vremii. Dacă e soare se produce ceva, la fel și cu vântul (asta daca nu e prea puternic) . Hai sa stăm in grote și să ne încălzim la lumânare .
Numai idioți îs puși în funcție. Debitează numai prosti. Mai bine ar analiza de ce preturile sunt atât de diferite pe regiuni la companiile de electricitate. Tocmai în zonele unde se produce e mai scumpă energia😟 . Și ce prime și salarii au șefii din energie. Cam acolo sunt pierderile mari.
Și vor veni niște impotenți de parlamentari și vor trece legea. Alo AUR , pentru asemenea enormități trebuie scos poporul în stradă, nu pentru zile onomastice
CAT DE TAMPITI SUNTEM !!!!!!!!!!!,SUPORTAM CA SI GUVERNANTI O ADUNATURA DE IDIOTI ,UNUL MAI IDIOT CA ALTUL !.
ACEST DERBEDEU ,ACEST TRADATOR ESTE ULTIMUL DOBITOC CARE PUTEA FI NUMIT LA ENERGIE ,ACEASTA NULITATE EXECUTA ORDINELE CELOR CARE VREA DISTRUSA ROMANIA.
Claudia, Claudia, Claudiaaaaaa! România nu se supune deloc Uniunii Europene în problema asta, ba, din contră! Iată, investește MASIV în construcția sau reabilitarea de TERMOCENTRALE și redeschiderea unor mine. În privința hidrocentralelor, pentru astea mai trebuie și apă, iar totul trebuie regândit, luând în calcul prognozele pluviometrice pe termen mediu și lung.
După renunțarea la cărbune urmează hidro !! În iarna asta am stat cu morcovul în cur că rămânem în beznă cu eolienele și fotovoltaicele . Investiții mari în fotovoltaice eoliene pentru a vinde producția de energie cu 0 lei sau mai rău să plătești pentru distribuția ei în rețea.Viitorul nostru este sumbru cu asemenea specialiști care închid totul și pun vise verzi în loc !!
Cretinism infantil,tradatori De neam si Tara iar ong_urile tribute verificate de unde au finantare.
Avem nevoie de energie și noaptea,pe lângă faptul că este și cea mai ieftină și nepoluantă.Sectorul energetic și cel de distribuție trebuie sa fie administrat doar de statul Român!!!
Toate țările occidentale conserva resursele de apă prin baraje hidrotehnice pentru a produce curent s-au energie verde și apă pentru aprovizionarea localităților limitrofe și pentru irigarea terenurilor agricole,bravos România tu le distrugi!!!!
Hidrocentralele în funcțiune ne dau curent de zeci de ani fără ele am sta cu luminarea în case,este asa de greu de înțeles că hidrocentralele începute trebuie terminate pentru a crește producția de energie electrica, de care este nevoie
Ne-a rămas în cap expresia: „un morman de fiare vechi”. Oare cine a spus?!! Român.
Se continuă proiectul, dar lumea cam se prinde!
Sunteți anormali
Ce legătură are UE cu închiderea? Ce sens are titlul față de conținutul articolului?
E clar ! Vor fi pene de curent non stop , ne intoarcem in evu mediu , iar curentul va fi un lux .Huoo criminalilor.Fara sobe , fara curent , fara carbuni , fara lemne , mai nou , vor interzice si gratarele ..
Unde e logica? Nu tot ce zice UE înseamnă bine pt noi ,mai bine analizăm , deja sa uitat green deal ul?când vor răspunde pt deciziile luate cei de sus?Au pus pe chituci economia Europei, cum sa mai cred că sunt în stare de ceva bun.Poate alții
Romania nu se supune unei decizii a UE pentru ca nu exista o astfel de decizie, ci statul Roman capitalist nu e in stare sa faca investitii, in fond Hidroelectrica e a statului Roman, deci ministrul capitalist ia 80 % din profitul Hidroelectricii, profit care a insemnat in 2024 peste 4,1 miliarde lei (adica peste 800 milioane €), îl ia sub formă de dividende, dar nu are 1 milion să păzească?! Dar bocește că nu ar exista bani de investiții?! Pai bai Burduja statul ia dividende de 600.000.000 numai după anul 2024!
Practic statul capitalist bagă în buzunarul său peste 600.000.000 € din profitul aceaștei găini cu ouă de aur numai la finalul anului 2024, conduce discreționar Hidroelectrica în care are 80% din capital, dar nu are bani să finalizeze ceea ce au inceput comuniștii?! Da, exact asta se întâmplă! Exact atât puteți bai incapabililor! Dar daca nu ar fi fost facute cele aproape 200 de hidrocentrale, de catre PCR, de unde mai luau azi aproape 2 milioane de euro/zi ca sa isi plateasca incapabilul ministru salariu?
În tot articolul nu e specificat o directiva a UE care ne-ar obliga sa nu mai facem hidrocentrale ci decizia necontinuării investitiilor e luata de niste incapabili, atat pot lacomii și egoiștii care construiesc capitalismul in Romania.